Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cioloș, propus pentru Agricultură sau Dezvoltare Regională

Publicat: 04 august 2014 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacian Cioloș este propunerea oficială a României pentru o funcție de comisar european. Prima opțiune este portofoliul Agriculturii, iar cea de-a doua este Dezvoltare Regională.

Click pe poza pentru galerie!

31 iulie 2014 a fost data limită până la care Statele Membre UE puteau transmite oficial, noului președinte ales al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker,  propunerile pentru candidații la posturile de comisari europeni.

Comisia Europeană este formată din 28 de comisari, câte unul pentru fiecare stat membru. Mandatul actualei Comisii se va încheia la 31 octombrie 2014.

 

„Taxa pe stâlp”, modificată din 2015

Taxa pe construcții speciale ar putea fi modificată din 2015, astfel încât să fie aplicată la valoarea fiscală netă și nu la cea brută a construcțiilor, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

„Facem mai multe simulări în ceea ce privește taxa pe construcții speciale pentru a o îmbunătăți începând de anul viitor. Una din posibilitățile pe care le luăm în calcul este ca taxa pe construcții speciale să fi aplicată pe valoarea fiscală netă și nu pe cea brută”, a spus Ioana Petrescu, citată de Agerpres, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate.

 

GAL: Maxim 200.000 euro pentru proiecte de cooperare 

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) care vor bani europeni pentru implementarea proiectelor de cooperare pot accesa, din 23 iulie a.c., Măsura 421„Implementarea proiectelor de cooperare” din PNDR. Suma maximă nerambursabilă pentru un proiect este de 200.000 euro.

Beneficiarii eligibili sunt GAL-uri și alte persoane juridice organizate conform cu abordarea LEADER și care își desfășoară activitatea pe teritoriul unui GAL.

Pentru a avea un proiect eligibil, GAL-ul coordonator trebuie să aibă unul sau mai mulți parteneri din următoarele categorii:

- GAL selectat de AM-PNDR sau de autoritățile competente din alte State Membre;

- entitate publică sau privată organizată conform cu abordarea LEADER din zona acoperită de un GAL din România sau dintr-un alt Stat Membru (eligibilă pentru finanțare din PNDR va fi doar organizația din România);

- entitate publică sau privată organizată în conformitate cu abordarea LEADER dintr-o țară terță (existența acestui tip de partener asigură eligibilitatea proiectului, dar partenerul însuși nu este eligibil pentru finanțare din Măsura 421).

 

Adeverințe de credit pentru 120 euro/ha

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că eliberează, din 6 august 2014, adeverințe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) 2014, care intenționează să ia credite în contul subvenției europene pe suprafață de la Băncile care au încheiat Convenții cu Agenția.

Suma înscrisă în adeverință va fi de 120 euro/ha, iar fermierii pot lua credite de maxim 90% din această sumă, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la data solicitării creditului, pentru creditele acordate până la 29.09.2014 inclusiv, respectiv la cursul leu/euro comunicat de BCE din 30.09.2014, pentru creditele contractate după data respectivă.

Pot beneficia de adeverințe pentru credit fermierii selectați la controlul pe teren (clasic sau teledetecție), numai după finalizarea acestor controale și doar dacă beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinței, precizează APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul convențiilor încheiate cu APIA.

Conform OMADR 703/23.07.2013, dobânda finală aplicată de bănci pentru acest tip de credite nu poate depăși RON – ROBOR 6M Â maxim 4% (APIA) și RON - ROBOR 6M Â maxim 4,5% (AFIR), iar comisioanele aferente creditului trebuie să fie în limita de 1%.

 

Agricultura bio: Înscrieri, până în 29 august

29 august 2014 este termenul limită pentru înscrierea fermierilor în sistemul ecologic și depunerea cererilor pentru obținerea sprijinului financiar, conform HG 759/2010.

Potrivit Bio România, la insistența Asociației, MADR a solicitat și a obținut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei alocate fermierilor care intră în conversie în 2014. Astfel, fermierii aflați în perioada de conversie ar putea primi, în 2015, peste 600 euro/ha, conform HG 759/2010. De asemenea, prin PNDR 2014-2020 „agricultura ecologică va beneficia de sume record, de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcție de tipul de cultură”, susțin reprezentanții Bio România.

MADR va amenda nu doar operatorii economici care încalcă regulile producției ecologice, ci și organismele de inspecție și certificare prinse că nu respectă obligațiile prevăzute de legislația specifică din sector.

 

MĂSURA 121: AU FOST SOLICITAȚI MAI PUȚINI BANI DECÂT ALOCAREA 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri de finanțare, cu valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 mil. euro, în sesiunea deschisă pe Măsura 121 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 20 mai - 31 iulie 2014.

Alocarea sesiunii a fost de 150 mil. euro: 100 mil. euro pentru modernizarea exploatațiilor, 35 mil. euro pentru fermele de familie (50% vegetal și 50% zootehnie), iar 15 mil. euro au fost alocați pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic.

369 cereri de finanțare, cu valoare nerambursabilă de peste 97,5 mil. euro, au fost depuse pentru modernizarea exploatațiilor. Din acestea, 317 proiecte au ca obiectiv fermele vegetale, iar restul 52 - fermele zootehnice.

Pentru fermele de familie au fost depuse 211 cereri, cu valoare nerambursabilă de doar 9,2 mil. euro: 194 cereri pentru ferme vegetale și numai 17 cereri pentru ferme de animale.

Cele mai multe cereri au fost depuse în Regiunea 2 Sud Est: 165 proiecte, cu valoare totală nerambursabilă de 31,2 mil. euro, au fost depuse on-line sau la Oficiile Județene AFIR din jud. Constanța, Tulcea, Galați, Vrancea, Brăila și Buzău.

La nivel național, proiectele depuse pe Măsura 121 vizează, printre altele, înființarea plantațiilor de coacăz, afin, cătină albă, nuc, pomi fructiferi (cireși, aluni etc.), ferme sau sere de legume, înființarea sau modernizarea fermelor de bovine, suine, caprine, avicole, achiziționare de utilaje și echipamente etc.


Măsura 121 va fi Măsura 441 în PNDR 2014-2020

Aceasta a fost prima sesiune de cereri de proiecte cu finanțare din PNDR 2014-2020. Măsura 121 are corespondent în PNDR 2014-2020 prin Măsura 4 „Investiții în active fizice”, Submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” (Reg. (CE) 1305/2013, art. 17).

Vizualizat: 536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?