Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine sunt noii proprietari ai pământului românesc?

Publicat: 22 iulie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Românii mai dețin în proprietate sau arendă doar puțin peste 30% din terenul arabil, de aproximativ 8,3 mil. ha, arată datele unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informații pe Securitate Alimentară (SISA), un grup de analiză agro-strategic.

Click pe poza pentru galerie!

Mădălina Neacșu, președintele fondator al SISA, a arătat că, potrivit rapoartelor notariale, există peste 1 milion ha de teren arabil în proprietatea străinilor: italieni - 23,4%, nemți - 15,5%, arabi - 10%, unguri - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci, precum și a multinaționalelor precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc..

„Când am auzit, am rămas pur și simplu șocat: aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiții, care nu fac altceva decât speculații financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul (...)” a declarat, citat de Agerpres, fostul secretar de stat în MADR, Adrian Rădulescu, la o dezbatere despre terenurile agricole din România, organizată pe 17 iunie 2016, la Academia de {tiințe Agricole și Silvice. Rădulescu spune că statul se poate implica în recuperarea terenurilor de la fondurile de investiții prin Agenția Domeniilor Statului, care ar putea cumpăra aceste terenuri, după care, printr-un program, de exemplu pentru tineri fermieri, le-ar putea pune la dispoziție, contra cost.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că MADR lucrează la un proiect de modificare a Legii 17/2014 pe care îl va discuta cu fermierii și că „Bruxelles-ul acceptă anumite condiții, dacă există argumente asupra unor obiective, ori România are astfel de obiective: comasarea terenurilor, siguranța și securitatea alimentară”.

 

Investitorii străini aduc... sărăcie!

În prezent, cele mai active zone ale țării, în funcție de numărul de oferte înregistrate de vânzare a terenurilor agricole sunt Timiș, Vaslui și Arad. Prețurile pleacă de la 2.000 euro/ha și ajung până la 18.000 euro/ha, notează Agerpres.

Paradoxal însă, statisticile arată că există un grad de sărăcie mai ridicat în zonele unde sunt investitori străini, spune o analiză făcută de AGRO Intelligence SISA. De ce? „Pentru că avem o competiție neloială, unde nu dăm posibilitatea acestor fermieri simpli să poată investi, pentru că și-au arendat terenurile și iată că ei nu pot deveni competitivi”, spune Mădălina Neacșu, președintele fondator SISA.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 691 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!