Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine sunt noii proprietari ai pământului românesc?

Publicat: 22 iulie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Românii mai dețin în proprietate sau arendă doar puțin peste 30% din terenul arabil, de aproximativ 8,3 mil. ha, arată datele unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informații pe Securitate Alimentară (SISA), un grup de analiză agro-strategic.

Click pe poza pentru galerie!

Mădălina Neacșu, președintele fondator al SISA, a arătat că, potrivit rapoartelor notariale, există peste 1 milion ha de teren arabil în proprietatea străinilor: italieni - 23,4%, nemți - 15,5%, arabi - 10%, unguri - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci, precum și a multinaționalelor precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc..

„Când am auzit, am rămas pur și simplu șocat: aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiții, care nu fac altceva decât speculații financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul (...)” a declarat, citat de Agerpres, fostul secretar de stat în MADR, Adrian Rădulescu, la o dezbatere despre terenurile agricole din România, organizată pe 17 iunie 2016, la Academia de {tiințe Agricole și Silvice. Rădulescu spune că statul se poate implica în recuperarea terenurilor de la fondurile de investiții prin Agenția Domeniilor Statului, care ar putea cumpăra aceste terenuri, după care, printr-un program, de exemplu pentru tineri fermieri, le-ar putea pune la dispoziție, contra cost.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că MADR lucrează la un proiect de modificare a Legii 17/2014 pe care îl va discuta cu fermierii și că „Bruxelles-ul acceptă anumite condiții, dacă există argumente asupra unor obiective, ori România are astfel de obiective: comasarea terenurilor, siguranța și securitatea alimentară”.

 

Investitorii străini aduc... sărăcie!

În prezent, cele mai active zone ale țării, în funcție de numărul de oferte înregistrate de vânzare a terenurilor agricole sunt Timiș, Vaslui și Arad. Prețurile pleacă de la 2.000 euro/ha și ajung până la 18.000 euro/ha, notează Agerpres.

Paradoxal însă, statisticile arată că există un grad de sărăcie mai ridicat în zonele unde sunt investitori străini, spune o analiză făcută de AGRO Intelligence SISA. De ce? „Pentru că avem o competiție neloială, unde nu dăm posibilitatea acestor fermieri simpli să poată investi, pentru că și-au arendat terenurile și iată că ei nu pot deveni competitivi”, spune Mădălina Neacșu, președintele fondator SISA.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 534 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?