Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine și cum depune cererea pentru pășune?

Publicat: 15 aprilie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ștefan Novac, din com. Voinești, Vaslui, este profesor de matematică și, în același timp, și crescător de vaci. Are deja peste 40 de capete de taurine de carne din rasele Charolais și Angus.

Click pe poza pentru galerie!

Comuna Voinești are peste 500 ha de pășune comunală și în jur de 100 de crescători de bovine și de ovine. Ștefan Novac spune că de vreo 6-7 ani și până anul trecut, inclusiv, sunvenția pe pășunea concesionată de la primărie a fost încasată printr-o asociație, însă conducerea asociației ar fi făcut fix ce-a vrut cu banii, doar că nu în folosul tuturor crescătorilor de animale. Nemulțumiți de situație, cîțiva dintre fermierii din comună s-au hotărât să se ocupe ei de problemă și să înființeze, în acest an, o cooperativă, că au aflat că doar așa mai pot lua banii pe pășune de la APIA.

 

„Dorim să înființăm o cooperativă agricolă. Principala activitate a viitoarei cooperative va fi creșterea animalelor, în special bovine și ovine. Am luat legătura cu un avocat, ni s-a comunicat ce pași trebuie făcuți pentru a înființa cooperativa. Am reușit să găsim răspunsuri la toate aproape întrebările, atât prin birourile locale, cât și din Ordinul 619/2015. Viitoarea cooperativă va concesiona de la autoritățile locale pășunile sătești. Avem însă o întrebare: animalele membrilor cooperativei, care ne vor fi necesare să acoperim încărcătura de 0,3-3 UVM/ha, vor mai putea fi trecute în cererea unică a membrului cooperativei sau ele vor constitui proprietatea cooperativei, și doar ea va putea depune cerere pentru subvenție asupra animalelor? Cooperativa nu intenționăm să depună cerere de subvenție pentru animale, ci doar pentru suprafață. Dacă putem depune sau nu cererea de subvenție e esențial în constituirea cooperativei. Suma care ni s-ar cuveni ar putea acoperi chetuielile de întreținere, amenajamente etc.

Cei de la APIA Vaslui mi-au zis că animalele vor avea Ro-ul trecut pe cooperativă și că, în acte, animalele vor fi în proprietatea cooperativei. Care este adevărul?”, întreabă Ștefan Novac.

 

Mia Toma (MADR): Sunt eligibile la plată doar cooperativele care au bunurile în comun

Exact ce spun cei de la APIA Vaslui am auzit, neoficial, și de la alți angajați ai APIA din alte județe. Oficial, deși am solicitat lista documentelor pe care o cooperativă trebuie să le depună pentru a încasa subvenția pe pășunea concesionată de la primărie atât la Ministerul Agriculturii, cât și la APIA, până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns. Pare și la mulți dintrei ei o nedumerire totală.

Ne lămurește, oarecum, Mia Toma, director zootehnie în MADR, care spune că exact așa e legislația în vigoare acum: „cooperativa care a concesionat terenul de la Primărie trebuie să demonstreze că asigură încărcătura, dar ca să fie eligibilă și la plată, animalele membrilor, măcar pe perioada de pășunat, trebuie să fie trecute pe cooperativă. Altfel, nu dovedesc că în realitate cooperativa face acea activitate agricolă. Dacă animalele sunt trecute pe exploatația cooperativei, ANT-ul și sprijinul cuplat le solicită tot cooperativa. Pe legislația actuală așa se procedează și sunt eligibile la plata pe pășune doar cooperativele care s-au înființat pe liera e) din legea 566/2004, adică au bunurile în comun (cooperative agricole de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale - n.red.). Dacă nu, sunt eligibili doar membrii cooperativei, fiecare în parte”.

 

Ce nu înțelege UE și de cine se tem toți?

După protestul fermierilor din luna martie 2016, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis că asociațiile crescătorilor de animale vor putea depune și în acest an cererea pentru pășuni la fel ca anul trecut. Trebuie doar găsită o soluție și modificată legislația.

„Suntem în discuții cu Ministerul Agriculturii de trei săptămâni. Ministrul vrea, direcția de zootehnie vrea, Camera Deputaților vrea, dar nu găsesc forma legislativă prin care să nu intrăm în conflict cu Europa, pentru că în Europa nu există pășuni la UAT-uri și ei nu înțeleg cum pășunea e a UAT-ului și încărcătura o faci cu animalele fermierului. La ei animalele și pământul aparțin aceleiași entități, ceea ce ar însemna cooperativizare. (...) Tot ne promit că se va rezolva, caută o chichiță legislativă prin care încărcătura să fie cu animalele membrilor”, susține Călin Fărgaciu, președintele Asociației Cooperativelor Agricole din România. „Cum muți animalele de colo-colo? Pierzi banii pe sprijinul cuplat și pe ANT. Măcar dacă ar ieși legea nouă, că scrie clar că animalele rămân ale membrilor, cu drept de uzufruct pentru cooperativă. Și în vechea lege era așa, dar acum la toată lumea îi e frică de DNA și de OLAF și nimeni nu are curajul să spună clar: Faceți așa! sau să notifice Europa. Dar pe Cioloș nu îl interesează!”, mai spune, revoltat, Fărgaciu.

 

MADR caută soluții complicate

Mia Toma admite că se caută variante de modificare a legislației ca asociațiile să poată solicita și anul acesta subvenția pe pășune în numele membrilor. Afirmă că MADR nu a putut modifica direct și simplu legislația, că ar fi neconstituțional: „Legea 104 de aprobare a Ordonanței de urgență 3 din 2015 spune la articolul 7, alineatul 4 litera b) că după un an de grație, asociațiile trebuie să se transforme în cooperative sau grupuri de producători. Această prevedere nu a fost introdusă de Guvern, ci de Parlament, și este neconstituțional ca noi să intervenim peste lege.”

„Reprezentanții crescătorilor de animale au avut discuții cu deputații din Comisia de Agricultură și am avut și noi discuții să găsim o soluție ca asociațiile să fie eligibile și anul acesta. Noi ne-am gândit că asociația trebuie să aibă un cod ANSVSA pentru pășunea închiriată, în care se face transferul animalelor membrilor pe perioada de pășunat, ca să poată solicita subvenția pe suprafață. Încă nu e bătut în cuie nimic, e doar o propunere. Dacă se face această prevedere pentru asociații, ar fi normal să se facă și pentru cooperative, pentru că majoritatea nu sunt eligibile în forma în care sunt constituite, pentru că nu au animale în proprietate”, a detaliat reprezentantul MADR.

 

Modificări în lanț și coduri ANSVSA temporare

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, susține că a fost găsită o soluție, dar aceasta nu este încă legiferată. Mai exact, Parlamentul ar trebui să modifice atât Ordonanța 34/2013 privind exploatarea pajiștilor, cât și OUG 3/2015 privind plățile directe în agricultură.

„Nu se scot și nici nu se mută animalele din baza de date de la ANSVSA. O să fie două coduri de exploatație, unul al fermierului și unul al asociației, iar fermierul va declara la locația unde se găsesc animalele ambele coduri și nu va fi nici o problemă. Există ordinul 16 din 2010 al ANSVSA care permite alocarea unui cod temporar pentru pășune. Cooperativele vor intra pe aceeași formulă, tot cu cod temporar”, spune Frânc.

Președintele FCBR e convins că aceste modificări nu vor crea probleme nici pentru softul APIA și că fermierii nu vor pierde banii pentru celelalte forme de sprijin acordate pentru sectorul zootehnic.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 820 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?