Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cine şi-ar fi imaginat: un sfert din ADN-ul vacii provine de la REPTILE!

Publicat: 13 noiembrie 2017 - 14:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un grup de cercetători de la Universitatea din Adelaide (Australia) a făcut o descoperire cu totul neaşteptată, care ne poate pune serios pe gânduri... un sfert din genomul vacii este acelaşi cu al şerpilor sau şopârlelor!

Vaca la pasune_bExistă un anumit tip de gene, cunoscute sub numele de retrotranspozomi, sau gene săritoare, care se pot copia şi lipi ca duplicate în diferite părţi ale ADN-ului, creând un număr mare de secvenţe repetitive. Aproape jumătate din genomul uman este format din aceste gene săritoare. În cazul vacilor, un sfert din ADN constă într-o singură genă săritoare denuită BovB, care pare să fi intrat în genomul vacii din surse pe care nimeni nu şi le-ar putea închipui, respectiv şerpi şi şopârle!

Prin mijloace pe care oamenii de ştiinţă încă nu le înţeleg pe deplin, aceşti retrotranspozomi pot părăsi ADN-ul unei specii şi pot intra în ADN-ul altei specii. Aşa este şi în cazul BovB. Nimeni nu cunoaşte clar animalul din care provine. Dar s-a putut determina cu exactitate faptul că genele BovB sunt prezente atât în ADN-ul reptilelor cât şi al rumegătoarelor. Deşi nimeni nu ştie cum această genă călătoreşte între specii, cercetătorii suspectează că s-ar putea răspândi prin paraziţi care sug sânge. Astfel se explică de ce există asemănări puternice între versiunile BovB de la păianjeni şi şerpi, sau căpuşe şi şopârle.

Genele săritoare au fost descoperite pentru prima dată în anii 1940, dar a trebuit decenii pentru ca oamenii să-şi dea seama cât de obişnuite sunt şi cât de influente. Acestea ar putea provoca boli, sărind în locul greşit şi perturbând genele vitale. Pe de altă parte, ar putea avea un rol esenţial în evoluţie, prin remodelarea sau reîncadrarea genelor existente. În acest fel, a fost stimulată evoluţia placentei şi a fost supraîncărcat sistemul nostru imunitar.

Vizualizat: 1677 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?