Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine primește subvențiile pentru bovine?

Publicat: 16 iulie 2015 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ionuț Voicilă, din loc. Ziduri, jud. Constanța, are o fermă de vaci de lapte înființată în ianuarie 2015. Are în fermă 14 capete de bovine. Dintre acestea, patru animale au fost înscrise în sistemul de subvenții de la APIA anul trecut, de către fostul proprietar. Noul proprietar a aflat acest lucru abia după ce a cumpărat animalele, când a aflat și faptul că nu va primi el subvenția (Ajutorul Național Tranzitoriu - ANT), ci tot fostul proprietar.

Click pe poza pentru galerie!

„Cei de la APIA ne-au spus că dacă animalele au fost declarate de fostul proprietar, eu nu mai am dreptul la subvenție, pentru că ele deja figurează în exploatația fostului proprietar. (...) S-ar putea până în 2020 să rămână pe fostul proprietar, deși el nu le mai are”, ne-a spus fermierul.

 

Șeful APIA Timiș explică ce înseamnă „animale purtătoare de primă”

APIA consideră bovinele care, la data de referință 31 ianuarie 2013, au fost înscrise în sistemul de subvenții drept „animale purtătoare de primă”. Șeful APIA Timiș, Florin Faur, explică ce înseamnă „animale purtătoare de primă” și cine primește subvenția pentru bovine: „Pentru animalele care au fost deja solicitate la plată după 2013, nu mai poate beneficia de subvenție decât cel care le-a avut la momentul respectiv. Există ideea de exploatație nou înființată, pentru care anul de referință este anul în care se înființează, doar că animalele care compun această exploatație trebuie să fie, pentru a fi eligibile la plată, animale care nu au mai beneficiat de plăți.”

Florin Faur admite că acest sistem, care se aplică și în restul statelor UE, este mai puțin potrivit pentru noi, unde dinamica exploatațiilor este mai mare decât în alte țări din Europa.

 

Ce poate face noul prorietar ca să nu piardă subvenția?

„Dacă în momentul în care s-a făcut vânzarea animalelor, noul proprietar nu i-a solcitat vânzătorului să îi transfere, prin acte notariale, odată cu vânzarea animalelor și dreptul de primă, și dacă vechiul proprietar mai rămâne cu un animal în exploatație, acesta ia în continuare subvenția” explică și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

„Se poate verifica la APIA dacă animalele sunt purtătoare de primă. Dacă cei doi fermieri se înțeleg, noul proprietar poate beneficia de subvenție”, adaugă Frânc.

 „Dacă cei doi proprietari au o înțelegere prin care cedează sumele, e altceva. Noi mergem automat și verificăm electronic referința 2013, unde nu avem cum să găsim decât vechiul proprietar. Legal, tehnic, procedural, vom vedea acele animale în baza de date strict la nivelul anului 2013. Așa este este sprijinul pe exploatație, care se acordă cu istoric”, mai spune șeful APIA Timiș.

Vizualizat: 899 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?