Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine primește subvențiile pentru bovine?

Publicat: 16 iulie 2015 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ionuț Voicilă, din loc. Ziduri, jud. Constanța, are o fermă de vaci de lapte înființată în ianuarie 2015. Are în fermă 14 capete de bovine. Dintre acestea, patru animale au fost înscrise în sistemul de subvenții de la APIA anul trecut, de către fostul proprietar. Noul proprietar a aflat acest lucru abia după ce a cumpărat animalele, când a aflat și faptul că nu va primi el subvenția (Ajutorul Național Tranzitoriu - ANT), ci tot fostul proprietar.

Click pe poza pentru galerie!

„Cei de la APIA ne-au spus că dacă animalele au fost declarate de fostul proprietar, eu nu mai am dreptul la subvenție, pentru că ele deja figurează în exploatația fostului proprietar. (...) S-ar putea până în 2020 să rămână pe fostul proprietar, deși el nu le mai are”, ne-a spus fermierul.

 

Șeful APIA Timiș explică ce înseamnă „animale purtătoare de primă”

APIA consideră bovinele care, la data de referință 31 ianuarie 2013, au fost înscrise în sistemul de subvenții drept „animale purtătoare de primă”. Șeful APIA Timiș, Florin Faur, explică ce înseamnă „animale purtătoare de primă” și cine primește subvenția pentru bovine: „Pentru animalele care au fost deja solicitate la plată după 2013, nu mai poate beneficia de subvenție decât cel care le-a avut la momentul respectiv. Există ideea de exploatație nou înființată, pentru care anul de referință este anul în care se înființează, doar că animalele care compun această exploatație trebuie să fie, pentru a fi eligibile la plată, animale care nu au mai beneficiat de plăți.”

Florin Faur admite că acest sistem, care se aplică și în restul statelor UE, este mai puțin potrivit pentru noi, unde dinamica exploatațiilor este mai mare decât în alte țări din Europa.

 

Ce poate face noul prorietar ca să nu piardă subvenția?

„Dacă în momentul în care s-a făcut vânzarea animalelor, noul proprietar nu i-a solcitat vânzătorului să îi transfere, prin acte notariale, odată cu vânzarea animalelor și dreptul de primă, și dacă vechiul proprietar mai rămâne cu un animal în exploatație, acesta ia în continuare subvenția” explică și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

„Se poate verifica la APIA dacă animalele sunt purtătoare de primă. Dacă cei doi fermieri se înțeleg, noul proprietar poate beneficia de subvenție”, adaugă Frânc.

 „Dacă cei doi proprietari au o înțelegere prin care cedează sumele, e altceva. Noi mergem automat și verificăm electronic referința 2013, unde nu avem cum să găsim decât vechiul proprietar. Legal, tehnic, procedural, vom vedea acele animale în baza de date strict la nivelul anului 2013. Așa este este sprijinul pe exploatație, care se acordă cu istoric”, mai spune șeful APIA Timiș.

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?