Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine încasează subvenția pe pășune?

Publicat: 07 mai 2015 - 13:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine îi cere primului-ministru Victor Ponta să trimită Corpul de Control să verifice asociațiile care au încasat subvențiile pe pășuni, după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că Ordinul de ministru care stabilește modul de acordare a subvențiilor agricole în perioada 2015-2020 (Ord. MADR 619/2015, M.Of. 234/6.04.2015) va fi modificat la capitolul subvenții pe pășune, astfel încât să poată beneficia de banii pe suprafață toate asociațiile de crescători de animale care utilizează pășuni comunale.

Click pe poza pentru galerie!

Actuala formă a Ord. 619/2015 permite numai asociațiilor, grupurilor de producători și cooperativelor care au în proprietate animale să solicite sprijinul pe suprafață. Asociațiile constituite ca ONG-uri, care nu au animale, nu pot primi subvenția pe pășune, chiar dacă demonstrează că sunt fermieri activi.

(...) Obiectivul nostru a fost să împăcăm și asociațiile și fermierii. Erau asociații care încasau subvențiile, amenajau pajiștile, dar nu ajungeau multe fonduri la fermieri. Avem două situații în legislația care a fost aprobată și care va fi modificată. Situația în care poate să aplice pentru obținerea subvenției direct fermierul, care este membru sau nu al unei asociații. Dacă este membru, trebuie să meargă la asociația respectivă să-i elibereze o adeverință prin care specifică faptul că fermierul lucrează sau pășunează o cotă parte din suprafața concesionată. Dacă nu este membru al vreunei asociații, aplică direct. Asociațiile trebuie să vină cu o hotărâre a Adunării Generale a Membrilor prin care să ne demonstreze că, după amenajarea pășunilor, banii rămași merg direct către beneficiari. Așa noi avem garanția că banii ajung la fermieri”, a explicat ministrul Daniel Constantin.

 

„Sunt asociații unde președinții și-au luat aur pe subvențiile de pe pășuni”

În Sibiu sunt o grămadă de asociații ale fermierilor care au încasat subvențiile, dar pășunile arată dezastru. Nu au amenajat nimic și nu se știe ce s-a întâmplat cu banii. Primarul din localitatea Bazna mi-a spus că i-au rămas 1.200 hectare de pășune să o împartă la 1.600 de capete de bovine și bubaline. M-a întrebat: cum să o împart?! În același timp, sunt pășuni concesionate pe la asociații care și-au bătut joc de ele. Nu sunt îngrijite. Au crescut pe ele arbuștii și lemnele. În schimb, președinții asociațiilor și-au cumpărat lanțuri groase din aur la gât, poartă brățări și ghiuluri”, afirmă Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România (SNCOCR). Acesta îi acuză atât pe Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, cât și pe Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) că vor să modifice legea în folosul propriu.

 

Dezacord între crescătorii de animale

Marcel Andrei a avertizat că, în cazul în care Legea 86/2014 (de aprobare a OUG 34/2013 privind organizarea și administrarea pajiștilor) și Ordinul MADR 619/2015 vor fi modificate, „SNCOCR își rezervă dreptul de a contesta și a trece la diferite forme de protest”.

A fost o discuție inclusiv în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților săptămâna asta (20-26 aprilie 2015 - n.red.) pentru modificarea Ordonanței (OUG 34/2013 - n.red.), ca să modifice apoi și ordinul (Ord. MADR 619/2015 - n.red.)”, ne-a spus Claudiu Frânc.

Liderii oierilor nu conștientizează ce spun. Lor nu le pasă. Vin cu milioane de capete de oi și au încărcătura pe pășune. Dar noi avem și fermieri mici, care au doar 4-5 vaci”, îi răspunde președintele FCBR lui Marcel Andrei. „(...) Toată lumea a fost de acord ca banii rămași după amenajarea pășunilor să fie împărțiți membrilor. Dacă sunt asociații create artificial, să zicem primarul cu secretarul și încă vreo doi au înjghebat o asociație ca să ia subvențiile, se vor elimina singure”, mai susține Frânc.

 

Primăriile trebuie să facă amenajamnetele pastorale până în august 2015

Proiectele de amenajamente pastorale pe care primăriile trebuie să le întocmească pentru gestionarea pajiștilor vor fi actualizate odată la 10 ani și trebuie aprobate până cel târziu la jumătatea lunii august 2015, potrivit HG 78/2015 (M. Of. 124/18.02.2015), care modifică și completează normele metodologice de aplicare a OUG 34/2013 privind administrarea pajiștilor (HG 1064/2013).

Amenajamentele pastorale sunt parte integrantă din contractele de închiriere/concesiune a pajiștilor comunale (art. 10 alin. (72) din Legea 86/2014), însă HG 78/2015 permite contractelor aflate în executare la data intrării în vigoare a actului normativ să se deruleze până la încheierea acestora, cu prevederea că părțile contractante pot încheia acte adiționale cu clauze referitoare la amenajamentele pastorale.

Dacă nu știm încă cine va depune cererea de plată pentru subvenția pe pășune, cine e beneficiarul sprijinului pe suprafață - vor fi doar fermierii posesori de cod de exploatație zootehnică sau vor fi și asociațiile, noi cum putem să facem următorul pas? (...) Ne cere amenajamentele pastorale pe pajiști, dar cui, dacă noi nu știm cine poate să depună cererea?”, întreabă Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

 

Prețul de închiriere/concesiune, în funcție de lucrările obligatorii!

Actul normativ aprobat la începutul acestui an mai prevede că prețul minim al concesiunii/închirierii pajiștilor comunale se stabilește prin diferența dintre valoarea ierbii disponibile pentru animale și valoarea totală a cheltuielilor cu implementarea proiectului de amenajament pastoral, respectiv investiții/materiale și lucrări anuale prevăzute în acesta (art. 6 alin. 3), unde valoarea ierbii disponibile pentru animale reprezintă produsul dintre producția anuală disponibilă de iarbă și prețul mediu al ierbii stabilit de Consiliile Județene (art. 6 alin. 4).

Vizualizat: 1000 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
OK
|
05. 10, 2015. Sunday 22:42
avem nevoie de persoane serioase sa lucreze cu noi la un mare proiect. contact: diamonded11@yahoo.com
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?