Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine face politica agricultorilor?

Publicat: 26 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dezamăgiţi de dezinteresul faţă de agricultură manifestat de guvernanţi în ultimii 20 de ani, fermierii au decis să-şi apere singuri interesele, intrând în politică prin relansarea unui partid deja existent - Partidul Popular

Click pe poza pentru galerie!

„Nu am avut concurent la preşedinţie. Am discutat de capul care trebuie pus pe buturugă în situaţia în care există o alunecare spre o anumită formaţiune politică înainte de alegeri. Singurul care s-a oferit am fost eu”, a declarat Costel Caraş, noul preşedinte al Partidului Popular.

Potrivit acestuia, „se va merge la alegeri fără nici un fel de alianţă. Ne vom bate pentru intrarea în Parlament cu proprii candidaţi. Scopul final pe care îl avem este câştigarea în Guvern, cel puţin, a Ministerului Agriculturii, dacă nu şi Ministerul Mediului. Astea sunt obiectivele imediate”.

Vladu Alexandru Sadovan, fost preşedinte al Partidului şi unul dintre actualii preşedinţi executivi ai formaţiunii, a întărit faptul că „Partidul Popular nu a fost niciodată în vreo alianţă politică, de la înfiinţarea sa, în anul 2000”.

Alte obiective vizează şi promovarea producătorilor locali, refacerea sistemului de irigaţii, precum şi alocarea unor sume mai mari din bugetul de stat pentru agricultură. „Ne-am dori ca în următorii 3-4 ani agricultura României să asigure 70% din ceea ce se mănâncă în această ţară. Este un proiect foarte ambiţios şi foarte dificil.

Pentru irigaţii, trebuie să angajăm nişte specialişti de marcă iar aceştia să ne prezinte un sistem foarte bine gândit, făcut cu nişte costuri corespunzătoare. Iar în 10-15 ani noi trebuie să fim în stare să irigăm peste 3 mil. de ha”, a prezentat Caraş unul din obiectivele pe termen lung.


Subfinanţarea agriculturii

În condiţiile în care agricultura contribuie la PIB cu 8-10%, procentul mai mic de 1% din bugetul de stat alocat este infim, susţin agricultorii. În plus, finanţarea prin credite bancare nu este o soluţie pentru fermierii români, dobânzile şi comisioanele ridicând costul finanţării mult peste nivelul din UE.

„Am un proiect pe măsura 123, care va fi finanţat de o bancă din Germania cu o dobândă de 5,5% - fixă, pe 7 ani”, a exemplificat Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi.

Fiind la început de drum, o problemă este şi finanţarea partidului. La prima Adunare Generală „am decis ca toţi preşedinţii numiţi în funcţiile de conducere, toţi preşedinţii de judeţ să vină cu o donaţie. Discutăm de 500 euro în prima fază. Referitor la cotizaţie, aceasta nu se va impune la intrarea în partid. Va plăti fiecare cât poate sub formă de donaţie. Dar nici pe departe nu am putea acoperi din cotizaţii campania electorală”, ne-a spus Costel Caraş.

Vizualizat: 411 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?