Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine câștigă pariul cu agricultura în România?

Publicat: 06 noiembrie 2014 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Premierul Victor Ponta a declarat în vara acestui an că „după 25 de ani, în sfârșit începem să câștigăm pariul cu agricultura”. Declarația premierului l-a aprins pe agricultorul Marcel Cucu, drept urmare, acesta i-a trimis o scrisoare deschisă primului-ministru al României.

Click pe poza pentru galerie!

Iată ce i-a scris acesta: „În calitatea mea de agricultor, aș putea să vă mulțumesc pentru aportul pe care l-ați adus, împreună cu ministrul Agriculturii, la îndeplinirea mărețelor sarcini pentru câștigarea «faimosului pariu cu agricultura». Aș fi entuziasmat, dacă n-aș fi cel puțin nedumerit. Căci nu știu care este obiectul pariului, nu știu care este prețul și nici nivelul indicatorilor realizați în cadrul obiectivului. Este adevărat că, doar cu ceva timp în urmă, dl Daniel Constantin - ministrul nostru, al agricultorilor - a făcut cunoscut, cu trâmbițe, opiniei publice, oamenilor de la țară, agricultorilor, marile «recorduri» înregistrate în agricultura românească, «recorduri» care au dat peste cap concurența din Europa. Dar ce legătură au aceste mărețe realizări cu pariul voi ști doar când îmi veți mărturisi și mie, agricultorul român, în ce a constat acesta. Căci dacă mă lăsați pe mine să traduc, nu-mi este greu, datorită faimei sale, de pe timpul predecesorului dvs. de acum vreo 24 de ani. (...) 

Haideți să începem prezentând, pe scurt, situația agriculturii la sfârșitul anilor '80, ca bază a pariului de care v-ați ocupat dvs., cei vreo zece prim-miniștri și miniștri amintiți.

Agricultura era organizată în exploatații mari, de stat și cooperative (e drept cooperative de tip comunist, constituite în mod abuziv, dar asta e o altă discuție), în baza cărora s-au efectuat investiții majore, atât pentru obținerea unor producții stabile, cât și pentru integrarea producției primare. (...) Sistemele de irigații cuprindeau o suprafață de peste 3 mil. ha, care asigurau operațiunile de irigat în majoritatea zonelor țării ce puteau fi afectate de secetă. Pe timpul mandatelor dvs. și a celor zece prim-miniștri, majoritatea acestor sisteme au fost distruse, iar cheltuielile adăugate pentru reabilitarea și punerea în funcțiune a mai puțin de 200 de mii de hectare au costat statul român, de fapt cetățeanul român de la sate și nu numai, circa 16 miliarde de euro, conform raportului unei comisii parlamentare. Dacă adăugăm circa încă 10 miliarde de euro, reprezentând distrugerea în totalitate a infrastructurii de integrare - ferme și complexe zootehnice, unități de procesare etc. - se poate stabili doar în parte realizarea obiectivului acestui «pariu». (...) 

În această perioadă, ca beneficiari ai unor fonduri europene, achiziționăm aproape în totalitate tehnologia necesară din Europa, unde transferăm, pe lângă resursele primite, și cealaltă parte, care reprezintă cofinanțarea proiectelor din resurse proprii. Cu acești bani asigurăm locuri de muncă în Europa, în loc să aducem în țară brandurile necesare, pentru a le da de lucru românilor. (...) Productivitatea în agricultură - kg/ha (record după dl Constantin) - este pe ultimele locuri în Europa. Capitalul fix în agricultura românească (541 euro/ha) este de aproape 12 ori mai mic decât în Franța, de exemplu (6550 euro/ha). Viteza de acumulare a capitalului fix din agricultura României este de 33 euro/ha, față de 308 euro/ha în Franța. Și mai sunt multe alte date asemănătoare...

Acestea să fie obiectivele care ar putea sta la baza «pariului» câștigat de dvs.? Mai enumerați și dvs. cele pe care le-ați ținut în secret până astăzi și care constituie fundamentul entuziasmului pe care l-ați afișat. (...) Dacă-mi dați voie, vă dau un sfat: ignorați măcar o zi consultările de specialitate cu dl Daniel Constantin și programați o întâlnire cu reprezentanți autentici ai agricultorilor. Vă asigur că veți primi informații surprizătoare. (...) în rest, d-le Prim Ministru, s-auzim numai de bine.

Cu stimă,

Marcel Cucu - agricultor”.

 

PRECIZARE: Aceste comentarii reprezintă opinii personale și nu reflectă în mod necesar poziția revistei Ferma!

 

 

COMENTARIUL CITITORULUI!

Conținutul scrisorii poate fi citit intergral pe portalul nostru www.agroinfo.ro! De asemenea, tot aici puteți găsi și opiniile altor cititori/agricultori cu privire la cele scrise de colegul lor, Marcel Cucu! Am selectat câteva dintre punctele de vedere exprimate de cititorii noștri.

Doru Andrici: „O realitate mai mult decât înfricoșătoare. De la Revoluție și până acum nu s-a dorit decât distrugerea sistematică a țării și înrobirea poporului român. De către cine? De toți cei care au fost în fruntea țării”.

Pătru: „Am crezut că ne-a cuprins amorțeala pe toți. Mă bucur să citesc de fiecare dată opinia competentă și clară a câtorva cetățeni români care cu siguranță mai cred în munca cinstită de la țară. E halucinant să vezi mereu procopsiți doar șmecheri, îmbogățiți din: subvenții, furturi, obiective subevaluate și distrugeri. Puternicele tendințe feudale sunt pe zi ce trece tot mai evidente și ostentativ afișate. Modelul pentru agricultură, mediatizat de emisiuni tv, este demn de un bun serial SF, unde sfârșitul pentru adevăratul om de la țară este falimentul. Oare realitatea românească este chiar așa greu de văzut?”

Grig: „Excelent, domnule Cucu! Din păcate, nimeni din cei vizați nu o să citească scrisoarea dumneavoastră și tot din păcate aveți dreptate sută la sută. Este strigător la cer modul de a concura pe o piață în care concurenții lucrează cu cele mai avansate tehnologii subvenționate intens și constant, iar noi, dacă tindem spre astfel de tehnologii, riscăm să pierdem casa la bancă și să intrăm în faliment sub povara datoriilor”.

 

Vizualizat: 694 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?