Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine ar putea pierde plata pe înverzire?

Publicat: 06 noiembrie 2015 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care au angajamente încheiate pe pachetul 4 culturi verzi erau obligați să însămânțeze culturile până la 30 septembrie. Seceta și lipsa de informare i-ar fi împiedicat pe unii dintre agricultori să respecte regula.

Click pe poza pentru galerie!

Acum sunt în situația de a pierde banii. „Inițial, regula a fost să terminăm semănarea culturilor verzi până la 15 octombrie. Eu am avut noroc că am aflat că trebuie să fie semănate culturile verzi până pe 1 octombrie. Dar sunt fermieri care nu s-au încadrat în timp. Regula s-a schimbat de pe o zi pe alta. Dar fermierii ăștia puteau să semene în primăvară pe 5% din suprafață culturi fixatoare de azot, măzăriche, lucernă etc. Dacă nu ai semănat în primăvară, semeni toamna culturi acoperitoare, culturi verzi, rapiță, măzăriche, iar suprafața pe care semeni se triplează. De exemplu, exploatez 400 ha, în primăvară trebuia să semăn 20 ha, iar în toamnă sunt obligat să am culturi acoperitoare pe 60 ha”, spune fermierul Vasile Stanciu din Galați, unul dintre norocoșii care vor încasa plata pe înverzire pentru că s-au încadrat în termenul legal.

 

Decizia aparține Comisiei Europene

În situația agricultorilor noștri s-ar afla mai mulți fermieri europeni. Olanda a fost prima care a solicitat CE ca fermierii să aibă la dispoziție o perioadă mai lungă pentru semănat. „Mai multe state membre UE au cerut CE să facă o rectificare. Înverzirea trebuie să aibă o perioadă mai lungă. Recoltarea se realizează mai târziu decât a fost prevăzut în normele măsurii de agromediu. Solicitarea unei rectificări a pornit de la Olanda. Se pare că este o problemă tehnică. Cum să semeni culturile verzi până pe 1 octombrie, dacă nu ai apucat să recoltezi până la 20 octombrie?! Deocamdată, nu știm cum se va modifica această cerință, ce dată limită va fi fixată. Vom avea discuții cu grupurile tehnice și vom stabili până la ce dată să se facă însămânțarea culturilor verzi”, spune secretarul de stat George Turtoi.

Vizualizat: 510 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?