Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cifre oficiale: recolta de cereale a UE din sezonul trecut, peste medie

Publicat: 10 aprilie 2018 - 16:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de cereale a Uniunii Europene a atins un nivel relativ bun în 2017, când s-a recoltat o cantitate de 307 milioane tone. Aceasta a fost cu aproape 2 procente peste media ultimilor 5 ani, respectiv 10 milioane de tone în plus (+3,3%) faţă de sezonul anterior.

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din primăvară şi prima parte a verii în Europa de Vest, în special în Franţa, vestul Germaniei şi Spania, au afectat culturile de cereale, limitând într-o oarecare măsură producţiile. Pe de altă parte, vara a fost caracterizată de valuri intense de căldură în sud-estul Europei (România, Ungaria şi Bulgaria) şi secetă în Italia şi Peninsula Iberică. Cu toate acestea, precipitaţiile care au căzut la sfârşitul verii au fost benefice pentru culturile semănate în primăvară, dar au împiedicat recoltatul în unele regiuni din nordul Europei (Germania, ţările Baltice).

Astfel, în anul agricol precedent, producţia de grâu utilizabilă în UE a ajuns la 141,6 milioane tone, ceea ce corespunde unei creşteri de 1,7% faţă de media ultimilor cinci ani. Producţia de grâu dur a scăzut însă în comparaţie cu recoltele generoase din ultimii ani, deşi a rămas totuşi la un nivel înalt - 9,3 milioane tone, cu 13% peste media din ultimii cinci ani.

Recoltare grâu_bDe asemenea, producţia totală de orz a UE a scăzut uşor până la 59 milioane de tone, cu 2% sub media ultimilor cinci sezoane. Evoluţia a fost influenţată, în principal, de seceta din Spania. Producţia Germaniei a rămas stabilă la 11 milioane tone, în timp ce Franţa a crescut la 12 milioane tone. În general, a existat o scădere a producţiei de orz de primăvară din cauza randamentelor slabe, în timp ce orzul de toamnă a rezistat ceva mai bine.

Recolta de porumb a Uniunii Europene a crescut pentru al doilea an la rând, după o scădere semnificativă în sezonul 2015/2016. Astfel în ultima campanie s-a recoltat 65 milioane de tone, cu 4% peste media ultimilor cinci ani. Franţa a înregistrat cea mai mare creştere, până la 14,5 milioane de tone. În UE-N13, recolta de porumb a rămas stabilă, însă situaţia variază de la o ţară la alta. Cele mai recente cifre pentru producţia de porumb din România vorbesc de o cantitate-record, respectiv 14,8 milioane de tone.

Pe de altă parte, recolta de secară a crescut uşor anul trecut, dar este încă cu 12 procente sub media ultimelor cinci sezoane, ajungând la 7,3 milioane tone. Producţia de triticale este pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv - acum la 11,3 milioane tone. În schimb, producţia de ovăz continuă să crească, ajungând la 8,2 milioane tone (cu 4,5% peste media de 5 ani).

Vizualizat: 268 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?