BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cheia pentru stimularea producţiei vegetale

Publicat: 16 iulie 2019 - 15:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O genă descoperită recent în plante ar putea fi modificată pentru a creşte randamentul culturilor şi a reduce utilizarea de îngrăşăminte.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi de la Universitatea din Bordeaux au descoperit aşa-numitul Modulator de Descărcare în Floem (MDF), o genă care ajută la controlul mişcării substanţelor nutritive în plante. Această genă ar putea fi modificată pentru a creşte randamentul culturilor, susţin oamenii de ştiinţă.

Descoperirea noii gene ar putea reprezenta o modalitate ecologică de stimulare a producţiei la plante şi de reducere a utilizării îngrăşămintelor, cu efecte pozitive asupra randamentelor culturilor. Floemul reprezintă acel ţesut al fasciculului fibrovascular al vaselor liberiene din plante prin care se conduce hrana produsă în frunze, la tulpină, rădăcină şi organele reproducătoare.

planta-in-pamant_bCercetătorii implicaţi în acest studiu spun că gena respectivă poate influenţa modul în care plantele transportă zaharuri, proteine şi alţi nutrienţi organici între diferite zone ale plantei, care ar putea oferi cheia pentru stimularea producţiei vegetale. Gena face schimbări în canalele mici de transport nutritiv între celulele plantei numite plasmodesme. Aceste canale la scară nanometrică se găsesc de-a lungul peretelui celular, care leagă celulele de plante şi le permite să transfere substanţe esenţiale.

Potrivit autorilor, unele dintre aceste plasmodesme sunt înzestrate cu un manşon citoplasmatic modificat, care favorizează traficul nutritiv la un debit mai mare. Studiul a fost efectuat pe Arabidopsis thaliana, cunoscută sub denumirea populară de gâscariţă. Cercetătorii au observat că plantele fără MDF eliberează mai multe substanţe din vârful rădăcinilor în floem.

Oamenii de ştiinţă sugerează ca blocarea activităţii acestei genei în alte specii de plante ar putea elimina fenomenul de "strangulare a traficului", accelerând în esenţă transferul de nutrienţi din sistemul vascular al plantelor în ţesuturile cu creştere rapidă din rădăcină. Ar putea fi chiar posibilă direcţionarea transportului de nutrienţi către anumite părţi ale plantei, cum ar fi seminţele sau fructele, consideră cercetătorii britanici şi francezi implicaţi în acest proiect.

Vizualizat: 527 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?