Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ...

Publicat: 23 decembrie 2019 - 21:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă nu vom înţelege, în cel din urmă ceas, că agricultura este şi trebuie să fie o prioritate naţională, securitatea alimentară a acestei naţiuni va fi, fără doar şi poate, într-un mare impas.

Dacă nu încetăm cu exportul de materie primă şi importul de produse agroalimentare, deficitul comercial va atinge cote din ce în ce mai periculoase pentru economia noastră agrară.

Dacă nu susţinem dezvoltarea fermelor de familie, indiferent de dimensiunea lor, nimeni nu va putea vreodată să umple, cu nimic, locul gol lăsat de dispariţia acestora. Oare europenii Vestului sunt chiar bătuţi în cap de sprijină investiţiile în aceste tipuri de exploataţii?

Dacă guvernele noastre nu înţeleg că agricultura viitorului înseamnă forţă de muncă specializată şi nu investesc în baza didactică a liceelor agricole şi a universităţilor de profil, cele câteva zeci de unităţi de învăţământ preuniversitar agricol care ne-au mai rămas îşi vor pierde utilitatea şi scopul existenţei. Ce veţi face cu elevii, cu profesorii şi cu generaţiile pe care trebuie să le pregătim pentru un viitor al performanţelor în agricultură?

Dacă plafonăm subvenţiile nu e bine, dacă nu le plafonăm iar nu-i bine. Există cale de mijloc? Găsiţi-o! În cazul marilor ferme, dacă nu există moştenitori bine pregătiţi care să le preia cu tot cu management, riscul de a ajunge pe mâna unor investitori veniţi din afara ţării este foarte mare. În cazul fermelor mici şi medii riscurile cresc proporţional cu lipsa banilor pentru investiţii. Ia să ghiciţi, cine pierde în ambele situaţii? Nu tot noi, românii prea preocupaţi să ne dăm unii altora lecţii de moralitate şi sfaturi inutile, în loc să ne apărăm producătorii şi interesul naţional?

Din filmul de groază "Cum să ne dăm singuri în cap, fără să ne roage nimeni" vă ofer un exemplu recent de incompetenţă, neştiinţă sau rea-voinţă a autorităţilor noastre. Nu dau acum nici nume şi nici locuri, pentru că probabil păţitul din poveste ar avea de suferit mai mult decât suferă deja de pe urma unor "încurcă lume" de prin instituţiile publice. Ştiţi de câte avize are nevoie un crescător cu 7 (ŞAPTE) capete taurine dintr-un sat al României ca să-şi facă bietul om o platformă de gunoi? Că deh, doar trebuie să fie în acord cu legea. Nu mai puţin de NOUĂ hârtii, de la tot atâtea instituţii dătătoare de aprobări. Şi un cârd întreg de drumuri, desene, schiţe şi scheme. Pentru 7 vaci?! Oameni buni, în ce naiba de lume trăim?
Să sperăm că e sfârşit de an şi cele rele se vor duce şi "cele bune să se-adune" în Noul An? Oare aşa să fie?

Vizualizat: 2037 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?