Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce șanse au fermierii în războiul cu AFIR?

Publicat: 24 februarie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Milioane de euro sunt disputate în instanțe între fermierii care au accesat bani europeni și AFIR. Beneficiarii PNDR au dat în judecată Agenția pentru că le-a sistat proiectele cu bani europeni din diverse motive, unul dintre ele fiind condițiile artificiale.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit datelor furnizate de AFIR, numărul total de litigii privind Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în care AFIR a fost parte din 2007 până în prezent și care au fost soluționate irevocabil, este de 404, din care 19 privesc în mod expres condițiile arificiale. Menționăm că 310 litigii au fost câștigate de către AFIR, 15 litigii fac referire la condiții artificiale. Astfel, sunt 4 litigii pierdute strict pe condiții artificiale, suma aferentă acestora fiind de 1,54 milioane lei.

Din 404 procese, beneficiarii fondurilor europene au câștigat doar 94 de procese. Cei care au câștigat, au rămas cu banii transferați de AFIR până la momentul disputei în instanță. Cu ce bani și-au continuat proiectele?

„S-a încheiat fostul program (PNDR 2007-2013) și atunci în noul program (PNDR 2014-2020) nu am legal posibilitatea să plătesc continuarea acestor proiecte. Banii au fost antamați, angajați pe vechiul program și acum, pe noul program, trebuie să-mi dea voie Comisia Europeană. Ca principiu, există trei posibilități:

1. fermierul rămâne cu câți bani i-am transferat, dar continuă proiectul pe banii lui; 2. eu, ca stat, să-i dau banii din buget și, in extremis, o să fac asta, pentru că prefer să continui cu un proiect început, decât să o iau de la capăt cu un proiect nou; 3. e cea mai bună variantă, fermierul să continue proiectul pe bani europeni”, explică ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 557 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?