Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce modificări promite noul Cod Fiscal?

Publicat: 11 martie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TVA ar urma să scadă de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, și la 18%, din 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, iar pentru carne, legume, pește și fructe TVA urmează să fie redusă la 9%, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în sectorul cărnii, reducerea TVA se va aplica pe tot lanțul de producție „pentru că nu vrem să mutăm evaziunea și povara pe cei care produc sau pe cei care procesează”.

Tot pentru sectorul agricol, s-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv în domeniul agricol. De asemenea, impozitul pe clădiri va fi perceput în funcție de destinația imobilului, nu de natura juridică a proprietarului, iar pentru clădirile și terenurile neîngrijite din intravilan și pentru terenul agricol extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliile locale vor putea majora impozitul cu până la 500%.

 

Fără taxă pe stâlp. Accize reduse

Dacă noul Cod Fiscal va fi aprobat, impozitul pe construcțiile speciale va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2016, iar accizele la carburanți vor fi reduse cu 16-20%, iar la unele categorii de produse vor fi eliminate. Astfel, noul Cod Fiscal prevede diminuarea accizelor la motorină de la 1.897,08 lei/1.000 litri la 1.518,04 lei/1.000 litri (cu 20%). La bere, accizele vor scădea de la 3,9 lei/hl/1grad Plato la 3,3 lei/hl/1grad Plato, iar pentru producătorii independenți cu producție anuală sub 200 mii hl, de la 2,24 lei/hl/1grad Plato la 1,82 lei/hl/1grad Plato. La vinuri spumoase, accizele vor scădea de la 161,33 lei/hl produs la 47,38 lei/hl și la băuturi fermentate spumoase de la 213,21 lei/hl la 47,38 lei/hl. Pe de altă parte, pentru băuturile fermentate liniștite acciza va crește de la 47,38 lei/hl produs la 396,84 lei/hl produs.

La cafea, bijuterii, arme și muniție de vânătoare, vehicule cu motor peste 3.000 cc, iahturi, motoare de barcă, accizele vor fi eliminate. Proiectul mai prevede și scăderea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) la 15,8% la 13,5% pentru angajat și de la 10,5% la 7,5% pentru angajator și un regim diferențiat pentru impozitarea microîntreprinderilor și pentru impozitele și taxele locale.

Dacă proiectul Codului Fiscal va fi aprobat, reducerea TVA și a accizelor ar putea intra în vigoare mai devreme de ianuarie 2016, „pentru a nu crea un gol în noiembrie-decembrie în ceea ce privește consumul în România”, potrivit lui Darius Vâlcov.

Vizualizat: 507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!