Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Ce interese aveți cu noile Camere Agricole?”

Publicat: 10 noiembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Această întrebare, cu un evident substrat acuzator, este adresată Fundației Revistei Ferma, în legătură cu cel mai recent proiect al nostru - “Camerele Agricole: putere de decizie pentru fermieri”. 

Click pe poza pentru galerie!

Nu voi face din acest articol prilej de a disculpa în vreun fel Fundația (nu este cazul!) și nici de a justifica în vreun fel acțiunile noastre (găsiți detalii despre ceea ce facem pe www.fundatiaferma.ro și www.agroinfo.ro). Însă nu pot să nu remarc, dincolo de întrebarea/comentariul dnei Felicia Marica, o anume îngrijorare… Pentru că, o parte din îngrijorările lucrătorilor din Camerele Agricole județene, vizavi de viitorul lor, răzbat clar și prin comentariile doamnei la adresa proiectului nostru, dumneaei fiind angajat în această structură (conform informațiilor publice de pe o rețea de socializare).

Comentariile la care facem referire sunt: “Nu mai trebuie controlată de nimeni (n.r. - camera agricolă) doar de Latifundiari”, „Este o nouă prostie și multe interese“ și „Ce interese aveți cu noile Camere agricole? mai sunt ceva afaceri de făcut și vă trebuie oamenii voștri plătiți pentru a le rezolva?“… Nu vreau să comentez prea mult acuzațiile privind interesul nostru pecuniar în această problemă, deoarece cititorii cunosc foarte bine independența noastră totală față de orice formațiune politică, independență care demonstrează categoric că nu poți avea nici un interes financiar iar când vine vorba despre latifundiari se cunoaște la fel de bine punctul nostru de vedere.

Însă la comentariul “Este o nouă prostie” doresc să mă opresc puțin. Doamna Felicia susține că este o prostie proiectul nostru pentru revenirea la forma inițială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) și abrogarea OUG nr. 58/2013. Datoria mea este să apăr proiectul și să spun răspicat că este o “imensă prostie” apariția Ordonanței 58, care distruge practic ideea de Cameră Agricolă și transformă noile Camere într-un birou cu aceleași atribuții ca și fosta Agenție Națională de Consultanță Agricolă (ANCA). Îmi imaginez că foștilor angajați ai ANCA - probabil în această categorie se află și dna Felicia Marica - această formă de organizare li se pare familiară și au acceptat-o foarte ușor, după câțiva ani în care au fost efectiv tracasați de haosul legislativ creat de politicieni și în care locul lor de muncă este veșnic incert.

Dar pentru agricultura românească și pentru bugetul statului, aceste modificări legislative perpetue sunt devastatoare. Stimată doamnă Felicia, vă dau și un exemplu în acest sens. Zilele trecute, ministrul agriculturii anunța că Guvernul a alocat din bugetul statului 640 mil. lei (cca 140. mil Euro) despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă. Această sumă putea fi alocată din bani europeni, dacă România avea un fond mutual acreditat! Ori, singura instituție care putea constitui un fond mutual era Camera Agricolă Națională (CAN) organizată după Legea 122/2012 (care, la art. 19, alin. 12 preciza că CAN “înființează fonduri mutuale ale agricultorilor și administrează/desemnează administratorii acestora”; însă această atribuție a dispărut și ea, ca și legea, odată cu apariția OUG 58). Vorbim așadar despre o sumă uriașă pe care Statul român trebuie să o scoată din buzunar numai din cauza orgoliului politicienilor de a nu da putere de decizie fermierilor în diferite sectoare agricole. Iar d-voastră, foși lucrători ai ANCA, sunteți folosiți de către politicieni ca și masă de manevră în acest război, singurul “beneficiu” pe care îl aveți fiind stresul imens cauzat de incertitudinea locului de muncă!

Vizualizat: 683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?