Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce îngreunează controlul APIA?

Publicat: 25 noiembrie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Peste 100.000 de fermieri sunt în control clasic și prin teledetecție în 2016. În campania 2015, eșantionul de control a inclus 56.669 de fermieri, adică puțin peste jumătate față de anul trecut.

Click pe poza pentru galerie!

În multe județe este nevoie de echipe suplimentare de inspectori ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ca verificările să fie terminate până pe 30 noiembrie 2016, data la care controlul pe teren ar trebui finalizat pentru a putea face plățile integrale către fermieri.

În jud. Olt, unde sunt 437 de fermieri în controlul clasic și 2.370 pentru teledetecție, și o suprafață de 120.000 ha, directorul executiv al APIA, George Dumitrescu, susține, citat de Gazeta Nouă, că ar mai avea nevoie de încă 5 - 6 echipe de inspectori ca să termine controlul pe teren până pe 30 noiembrie 2016, în condițiile în care în Olt au fost deja detașate două echipe de la APIA Tulcea.

Cei mai mulți fermieri ar fi verificați în jud. Alba - 5.200 dosare în control clasic și teledetecție, și cei mai puțini în București - 76 de dosare, iar cea mai mare suprafață arabilă verificată de inspectorii APIA ar fi în jud. Timiș - 155.000 ha.

 

O parte din control, la direcțiile agricole!

Ministrul Agriculturii spune că a găsit o soluție: o parte din atribuțiile de control vor fi delegate de la APIA la Direcțiile Agricole Județene, prin hotărâre de Guvern. „Delegarea se va face pentru controlul pe teren, pentru o normă de ecocondiționalitate. Ei să meargă și să controleze pe teren. Sigur, nu vom acoperi tot anul, pentru că se face 8 luni controlul pe teren, dar sperăm pe o creștere de 30%-40% pe care să contăm tot anul”, a explicat Irimescu.

 

1 milion de euro pentru teledetecție!

Controlul prin teledetecție va fi făcut tot de firma Gauss SRL Timișoara, a confirmat Adrian Pintea, directorul general al APIA. Contractul a fost atribuit societății pentru 4,59 mil. lei fără TVA, până la 1 august 2017. Suprafața propusă pentru control este de cca. 30.000 kmp, în toate județele țării.

Gauss estimează că 85.000 de fermieri vor putea fi controlați prin teledetecție în 2016. În Campania 2015 au fost controlați 41.000 de fermieri și 500.000 ha.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.20(181) 15 - 30 noiembrie 2016

Vizualizat: 1129 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!