Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce avem noi de câştigat?

Publicat: 16 ianuarie 2011 - 16:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul se va consulta cu reprezentanţii organizaţiilor producătorilor agricoli

Click pe poza pentru galerie!

Poziţia României privind noua Politică Agricolă Comună a fost deja conturată, dar mai trebuie ajustată conform comunicării Comisiei Europene, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul agriculturii.

„Mai este nevoie de o analiză pe care o vom face împreună cu reprezentanţii organizaţiilor producătorilor agricoli de la care am preluat deja o serie de probleme”, a precizat ministrul. Acesta consideră benefică reechilibrarea subvenţiilor pe suprafaţă între statele membre, deşi comisarul european Dacian Cioloş a afirmat că nu toţi agricultorii şi nu toate statele vor avea acelaşi nivel de subvenţii, întrucât vor fi condiţionate de producţie.

„Dacă plata pe suprafaţă se va cupla de producţie înseamnă că se doreşte o revenire la vechea PAC sau a celei pe care unele ţări o doresc. Pe noi ne interesează o politică legată de suprafaţă, de unitate şi de fermă. Este de discutat şi această cuplare a plăţilor de producţie.

Ar putea fi un avantaj şi pentru România, pentru că sistemul este un unul stimulativ. Nu cred că va depinde acordarea plăţilor directe de atingerea unor nivele de producţie, ci de a stimula anumite creşteri şi o anumită cantitate globală, nu una sectorială”, a adăugat şeful de la Agricultură.

 

„O greşeală fără echivoc”

Omul de afaceri Culiţă Tăriţă, concesionarul a unei suprafeţe de aproape 60.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, consideră că plafonarea subvenţiilor pentru fermele mari este o mare greşeală, deoarece baza pieţii în UE depinde de marile exploataţii. „Acest lucru nu înseamnă că vor fi neglijate micile gospodării ţărăneşti sau micile ferme.

Şi mica gospodărie trebuie stimulată în acelaşi mod ca şi marile exploataţii, dacă vrei să ai pâine pe piaţa românească şi produse româneşti. Cred că 99% din produsele româneşti sunt net superioare celor din UE şi, de aceea, consider că Dacian Cioloş comite o greşeală fără echivoc dacă va susţine această plafonare. Şi aşa subvenţiile acordate fermierilor români, fie ei mari sau mici, sunt în jur de 37% faţă de cele primite de fermierii din statele vechi din UE”, spune Culiţă Tărâţă.

Pe de altă parte, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Daniel Botănoiu, consideră echilibrate măsurile comunicării Comisiei Europene (CE) privind Politica Agricolă Comună după 2013, deşi fără cunoaşterea bugetului producătorii nu pot şti care sunt măsurile favorabile României.

„Aş putea spune că măsurile pe noua PAC sunt frumoase, echilibrate în această fază, unele în favoarea agricultorilor români, iar altele mai puţin, dar până nu ştim bugetul nu putem face nimic. Noi îl vom susţine la nivelul UE pe comisarul Cioloş, dar aşteptăm consistenţa bugetului PAC, în primăvara anului viitor”, a declarat Botănoiu.


ŞTIRI

Subvenţii complementare
Agricultorii care vor decide să aplice anumite practici agricole cu efecte benefice asupra solului sau resurselor naturale vor primi subvenţii complementare din 2014, a anunţat comisarul Dacian Cioloş, citat de AGERPRES.

Acesta a precizat că agricultorul nu trebuie să facă o investiţie în plus, ci este o practică care are efecte benefice asupra fertilităţii solului, exemplificând în acest sens rotaţia culturilor sau menţinerea păşunilor permanente.

Se menţin pilonii

Comisia Europeană prevede menţinerea sistemului actual format din doi piloni - un prim pilon, ce cuprinde plăţi directe şi măsuri de piaţă şi în cazul căruia normele sunt definite clar la nivelul UE, şi un al doilea pilon, în care sunt incluse măsuri de dezvoltare rurală multianuale şi pentru care se stabileşte un cadru de opţiuni la nivelul UE, dar deciziile finale privind schemele sunt adoptate de statele membre şi de regiuni, în cadrul unei gestiuni comune.

Vizualizat: 868 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
protectie proprietati cu gard viu de gladita
|
05. 02, 2011. Monday 00:09
GARD VIU din gladita. Vand seminte(samanta )de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren.Gardul din gladita este ieftin, nu vi-l fura nimeni(pentru fier vechi ,nu va taie plasele din sarma,nu intra oile, caprele , iepurii ,oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi,este bun ca perdea de protectie impotriva vanturilor,imprejmuiri in jurul iazurilor,etc)Asteptarea e mai grea ,pana creste 1-2 ani, dupa care.... nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte ,aproximativ 200 ml) . tel 0748117363
1.
Tarata parsiva
|
01. 17, 2011. Monday 12:02
Pe domnul Tarata nu il intereseaza dezvoltarea exploatatiilor mici si mijlocii care ar putea scoate taranii romani din saracie, il intereseaza doar sa intre cat mai multi bani europeni in buzunarul dansului...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?