Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce au discutat marii fermieri cu premierul Cioloș?

Publicat: 18 august 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 4 august 2016, la Conacul Stolnicului Cantacuzino din Afumați, jud. Ilfov, peste 72 de fermieri din toată țara s-au întâlnit cu premierul Dacian Cioloș. Întâlnirea a fost organizată exclusiv de LAPAR, care a adus câte 1-2 fermieri din fiecare județ. Cioloș a spus că a onorat o promisiune făcută LAPAR ca o compensație pentru că nu a reușit să participe la Conferința Ligii din acest an.

Click pe poza pentru galerie!

Cu Cioloș au fost ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, reprezentanți ai ANAF, AFIR și APIA.

 

„Un singur udat îți ia 2.000 kg de porumb!”

„(...) De o lună, în unele zone s-a instalat seceta. S-a instalat prea devreme, dar și cu o agresivitate care face ca din anumite culturi să nu mai obținem mare lucru. Cea mai afectată este cultura porumbului, apoi floarea-soarelui și soia și, din păcate, sunt ferme în care calamitatea la porumb este de 100%. Este uscat la acest moment, sau sunt zone din partea de nord, unde din cauza temperaturilor mari nu au reușit să ajungă la stadiul de fertilitate și de acum nu mai au soluție. Aceasta este una din cele mai acute probleme cu care ne confruntăm acum”, a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, la începutul întâlnirii.

„La sistemul de irigații avem funcțional doar 10%. Acolo unde este funcțional, irigatul este la niște prețuri la care un singur udat îți ia cel puțin 2.000 de kilograme de porumb”, a adăugat președintele LAPAR. 

 

„Rambursarea TVA a ajuns la 9 luni, un an de zile”

„A doua problemă, taxele și impozitele: impozit pe subvenția europeană, impozit pe arendă, TVA pe arendă. Mai toți economiștii încearcă să ne explice că arenda nu este element de cheltuială, ci este un venit. De multe ori, datoria către stat este mai mare decât ceea ce are de primit cetățeanul care are pământul în arendă la mine. Nu mai vorbim de întârzierea rambursării TVA, care a ajuns la 9 luni, chiar la un an de zile. Nu același lucru se întâmplă când avem noi vreo restanță la Finanțe, că te execută de a doua zi.

(...) Dacă pe 25 ale lunii nu ai banii în cont din care ei să-și tragă drepturile, blochează contul, fără să ia în calcul alți factori. Își închid o sursă de venit așa”, a mai spus Baciu.

Au mai fost discuții despre vânzarea terenurilor agricole, pagubele provocate de animalele sălbatice și scoaterea de la plată a suprafețelor cu perdele forestiere.

 

Cioloș: Fermierii nu au cerut bani, ci simplificare!

Fermierii români nu i-au cerut premierului Dacian Cioloș mai mulți bani, ci proceduri mai puține și mai simple. „Nu s-au cerut bani mai mulți. S-au cerut proceduri mai puține, mai clare, simplificare. Discuțiile au fost în jurul chestiunilor legate de secetă și irigații. Aici a venit domnul ministru (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu - n.red.) cu explicații legate de stadiul proiectelor de irigații și propunerile pe care noi le avem și pentru a compensa parțial pierderile datorate secetei. Am discutat și soluții pe termen lung. Și anume crearea unui Fond Mutual, cu sprijinul Programului Național de Dezvoltare Rurală și participarea fermierilor care în anii următori ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri, calamități naturale.

(...) Am discutat foarte mult de măsuri fiscale care au vizat Minsterul Finanțelor și ANAF, unde am ajuns la concluzia că sunt câteva lucruri care vor trebui clarificate în perioada următoare și legat de relația dintre fermier și cel care arendează terenul și legat de obligațiile privind plata TVA, modul în care se face.

Posibilitatea de a compensa pe viitor datorii pe care agricultorii le au la stat cu subvenții pe care statul le datorează agricultorilor și care sunt în întârziere. (...) Am discutat și de câteva chestiuni legate de Ministerul Mediului, la care nu avem răspunsuri concrete, cum sunt pagubele realizate de animalele sălbatice. Administratorii domeniilor de vânătoare au aceste obligații, dar trebuie să și le asume.

Și probleme legate de chestiunea apei, prețurile, costurile la apa pentru irigații, astfel încât să stimulăm pe viitor utilizarea irigațiilor”, a declarat Dacian Cioloș, la terminarea întânirii cu fermierii din LAPAR.

Presa nu a avut acces în sala în care fermierii au discutat cu premierul și cu ministrul Agriculturii. Ziariștilor li s-au permis doar câteva minute la începutul întâlnirii, pentru câteva imagini.

 

„TVA-ul la arendă este inventat!”

„Cred că și Ministerul Finanțelor a înțeles că trebuie să facă schimbări în Codul Fiscal în ceea ce privește impozitarea subvenției și TVA-ul la arendă. Din punctul meu de vedere, TVA-ul la arendă, atunci când plătești arenda, este un TVA inventat. Eu am pierdut din arendă din cauza acestui fapt, atunci când am încercat să explic oamenilor că trebuie să plătim la stat, prin stopaj la sursă, 16%, și să facturăm arenda.

(...) Curentul pentru irigații ar trebui să fie gratuit, pentru că Hidroelectrica are surplus de energie pe care ar putea să-l dea agriculturii. Trebuie să ținem cont că prin veniturile care vin atunci când există irigații aducem plus valoare și la bugetul de stat”, ne-a spus, la finalul întâlnirii, Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți și președintele Camerei Agricole Naționale. 

 

„Legile pleacă fără să știm de ele!”

„Cea mai mare problemă pe care o avem azi este modul în care legile, ordonanțele, pleacă în teritoriu fără ca noi, fermierii, să știm despre ele. Nu știu dacă e bine să spun că noi trebuie să ne dăm acceptul. Dar să fim consultați, pentru că mai bine ca noi, cei care suntem la brazdă, în fermă, nu știe nimeni ce se întâmplă. (...)”, a declarat Nicușor Șerban, președintele Holstein RO și al Cooperativei RomLacta, pentru Viața Satului.

 

 


CIOLOȘ CONTINUĂ ÎNTÂLNIRILE CU FERMIERII

Pe 11 august 2016, premierul Dacian Cioloș și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au anunțat că se întâlnesc, la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie din comuna Cristian, jud. Sibiu, cu reprezentanții a 20 de asociații ale crescătorilor de animale (bovine, ovine-caprine, porcine, păsări).

Citiți detalii în numerele viitoare ale Revistei Ferma.

Vizualizat: 579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?