Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce au alţii şi n-avem noi...

Publicat: 06 noiembrie 2022 - 19:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După ce am publicat articolul despre agricultura irlandeză şi cum îşi protejează acest stat producătorii şi, mai ales, fermele de familie, au apărut zecile de comentarii în online: că la noi de ce nu se poate şi la alţii da, că la noi nu se vrea sau se vrea distrugerea fermierilor şi a fermei de familie, că alţii finanţează fermele în timp ce ai noştri le condamnă la pieire, că guvernul de la noi vrea să închidă fermele şi să deschidă poarta (şi mai larg) pentru importurile agroalimentare. Şi tot aşa.

Nicoleta Dragomir 1_t

Jurnalişti fiind trebuie să cântărim lucrurile la rece şi obiectiv. Dar, oameni suntem şi noi. Şi suntem şi consumatori, deci ne place să ştim ce se întâmplă cu cei care ne produc de-ale gurii. Chiar şi eu, întrebată fiind de colegii din presa agricolă europeană ce nu merge la noi, deşi teoretic avem resurse mai multe şi mai bune decât alţii, am răspuns ceva de genul: „Avem cu ce, dar n-avem cu cine. Daţi-ne guvernele voastre împrumut pentru vreo câteva luni şi poate aşa s-ar pune şi potenţialul nostru în valoare”. Deşi sunt convinsă că, odată ce-ar avea pe mână bogăţia noastră, numai la binele neamului românesc nu s-ar gândi!

Deci, unde greşim sau cine greşeşte? Mai are rost să spunem că nu suntem uniţi sau că suntem prea invidioşi pe munca celorlalţi? Sau că la unul care se revoltă mai sunt 10 care stau şi-aşteaptă pe margine?

Ăia la al căror „bine” râvnim au înţeles de zeci de ani că singuri nu pot face nimic, dar că asocierea le aduce beneficii şi reprezentare în faţa celor care iau deciziile în agricultură. Au priceput că banii nu se fac uşor, dar că pot câştiga mai mult dacă investesc şi cresc eficienţa în ferme. Au băgat la cap că managementul nu e doar un cuvânt care sună pretenţios, ci un cumul de măsuri care te poate duce de la „las că merge şi-aşa” către un business pe bune în agricultură! Să vă mai spun de digitalizarea fermelor în România? Această Fata Morgana care vine ea, piază rea, să ne strice realitatea şi autosuficienţa?

Nu cert şi nu arăt cu degetul pe nimeni, Doamne fereşte, dar e păcat că în România noastră frumoasă şi bogată încă nu reuşim să depăşim mentalităţi şi metehne care au prins rădăcini mai ceva ca buruienile din culturile răvăşite de secetă şi de lipsuri tehnologice. Nu accesăm fonduri pentru că nu avem terenurile intabulate, dacă arenda e pe mai mulţi ani de ce nu e pe mai puţini şi invers, dacă vreun primar e pe interese sau nu-l duce capul te-a sărit din zona defavorizată sau montană şi adio proiecte, chiar dacă tu stai cu oile şi vacile pe vârf de munte, dacă vreo secretară înţepată refuză să-ţi înregistreze cererea, adio păşune, dacă ajungi la mediu, dsv, dsp după vreun aviz te apucă toţi dracii şi se schimbă anotimpul până rezolvi ceva, dacă şi cu parcă… aşa nu se face performanţă în agricultură!

S-o strica peştele de la cap, vorba poporului, dar unde e voinţă, şi individuală, dar şi colectivă, peştele ăsta stricat n-are nici o şansă. Din proprie experienţă vă spun. E greu, dar nu e imposibil să ne meargă şi nouă… “ca la alţii”!

 

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1100 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?