Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât costă o eroare în cererea de plată?

Publicat: 02 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care au greșit în cererea unică de la APIA sunt buni de plată: vor da înapoi și banii pe care i-au luat din avansul pe suprafață și din subvenția la motorină și riscă să piardă și alte ajutoare de stat!

Click pe poza pentru galerie!

„Exploatez 600 de hectare în județul Botoșani și, în 2014, am căzut la teledetecție. A reieșit că am probleme cu 2,49 ha, că e o supradeclarare. Am retras suprafața de la plată, fără să știu că o să pierd o parte din subvenția la motorină și, mai grav, că o să rămân fără 180.000 de lei!
Ce s-a întâmplat? Când am depus cererea pentru subvenția la motorină, s-au luat datele din IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control). Am cerut banii pe motorină pentru suprafața existentă în IACS, cu culturile respective. Sunt două servicii distincte la APIA: cei cu IACS sunt un compartiment, și cei care se ocupă de ajutorul de stat la motorină sunt un alt compartiment. Când am retras 2,49 hectare de la plata subvenției pe suprafață, adică în toamnă, când s-au finalizat controalele, deja încasasem banii pe motorină pe primele trimestre din 2014.
Am fost notificat de APIA în martie 2015 să returnez 650 de lei din subvenția încasată pe motorină pentru 2014. Am înapoiat banii a doua zi. Degeaba! Când a trebuit să încasez despăgubirile pe secetă mi s-a spus că figurez cu debite la APIA. Cei cu debite nu încasează nici un ajutor de stat! E vorba de o sumă mare: 180.000 de lei!”, spune fermierul Neculai Dulceanu.

APIA greșește, MADR plătește
La stilul în care s-a făcut digitizarea parcelelor, cu identificarea fără echivoc, cu toleranța de 0,75 m, sunt o grămadă de ferme cu probleme similare. Toți cei cu erori și care au încasat banii pe motorină și avansul pe suprafață vor da banii înapoi. ~n plus, dacă se vor acorda ajutoare de stat pentru diferite pagube, riscă să fie tăiați de pe listă.
„(...) Am discutat cu secretarul de stat Daniel Botănoiu. Dânsul i-a promis domnului Laurențiu Baciu, președintele nostru de la LAPAR, că Ministerul Agriculturii ne va da banii pentru secetă. Din ce o să le dați banii? Din ce sursă?, l-a întrebat domnul Baciu pe domnul Botănoiu. Din fondul din care Ministerul Agriculturii plătește procesele pe care le pierde!”, a adăugat fermierul din Botoșani.Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 425 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?