Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cartofi rezistenţi la temperaturi ridicate

Publicat: 30 iunie 2019 - 16:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Biochimiştii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg (UFA) au descoperit motivul pentru care plantele de cartofi formează un număr semnificativ mai mic de tuberculi sau uneori deloc în timpul perioadelor de căldură extremă.

Potrivit cercetărilor, dacă temperatura creşte, aşa-numitul ARN mic blochează formarea de tuberculi. Oamenii de ştiinţă germani au reuşit să oprească activitatea acestui compus organic complex implicat în sinteza proteinelor, astfel încât plantele de cartof să fie mai rezistente la temperaturi înalte, ceea ce reprezintă o promisiune importantă pentru asigurarea recoltelor în viitor, ţinând cont de perspectiva schimbărilor climatice. Constatările complete au fost publicate recent în revista Current Biology.

Cartofi_bAlături de porumb, orez, grâu şi manioc, cartoful reprezintă una dintre cele mai importante alimente de bază din întreaga lume. Cele mai mari randamente pot fi obţinute în condiţii de temperaturi moderate, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de grade Celsius în timpul zilei şi 18 grade Celsius noaptea. La aceste temperaturi se formează o proteină care induce formarea de tuberculi, denumită SP6A. Dacă temperatura creşte foarte mult, aşa cum s-a întâmplat în testele de laborator conduse de echipa de cercetători de la UFA, care a stabilit o temperatură la 29 de grade în timpul zilei şi 27 de grade pe timp de noapte, plantele intră într-un proces de dezvoltare prin care formează mai mulţi lăstari şi frunze verzi şi aproape deloc sau chiar nici un tubercul. În plus, câţiva tuberculi care se formează conţin mai puţin amidon şi germinează mai repede, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de hrănitori şi putrezesc mai repede.

Până acum, mecanismul care previne formarea de tuberculi la temperaturi ridicate nu era cunoscut, notează dr. Uwe Sonnewald, liderul echipei de cercetare. Acesta a precizat că micul ARN cuprinde aproximativ 19 nucleotide care reglează formarea tuberculilor în funcţie de temperatură. În condiţii de căldură extremă, este blocată formarea de SP6A şi, prin urmare, formarea de tuberculi.

În a doua fază a studiului, oamenii de ştiinţă germani au creat plante de cartofi în care efectul ARN mic a fost dezactivat şi au expus plantele la temperaturi ridicate în seră. Rezultatul a fost că aceste plante au continuat să producă tuberculi de bună calitate chiar şi la temperaturi de peste 29 de grade Celsius în timpul zilei sau la 27 de grade pe timp de noapte. Următorul pas pentru cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander este testarea plantelor de cartofi în câmp deschis pentru a vedea dacă acestea pot suporta temperaturi ridicate în condiţii reale de mediu.

Vizualizat: 556 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?