Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Carnea de porc și de vită, prețuri și amenințări

Publicat: 25 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia pentru Clasificarea Carcaselor (CCC) a publicat pe site-ul oficial informații potrivit cărora prețul cărnii de porc la poarta abatorului a înregistrat creșteri semnificative. Totodată, anumite creșteri sunt înregistrate și la bovine. 

Click pe poza pentru galerie!

CCC este o organizație neguvernamentală, înființată în 2004, și reunește reprezentanți ai operatorilor privați din lanțul cărnii (producători, procesatori, comercianți), alături de cei ai autorităților de resort. “Această componență garantează neutralitatea și obiectivitatea comisiei, factor esențial în gestionarea întregului sistem EUROP”, ne asigură Comisia în prezentarea de pe pagina principală a site-ului. 

 

Vești bune pentru sectorul porcine

Să purcedem, așadar, la citirea cifrelor. În intervalul 6-12 iunie, prețul cărnii de porc în viu a ajuns la 545 lei/100 kg, depășind prețul înregistrat anul trecut în aceeași perioadă, când acesta a fost aproape 500 lei/100 kg, dar mult mai mic decât în 2014 (630 lei/100 kg). Vorbim, pentru prima jumătate a lui 2016, de o tendință ascensională: prețul a pornit de la 425 lei/100 kg în intervalul 1-7 ianuarie, a înregistrat o scădere sub 390 lei în săptămâna 7, ca apoi să crească vertiginos, începând cu săptămâna 16, până la 545 de lei, preț raportat la începutul lunii iunie.

La nivel european, prețul cărnii de porc în viu plasează România în prima jumătate a clasamentului, mai exact pe locul 9. Porcul în viu se vinde cel mai bine în Malta (aproape 220 euro/100 kg), pe locul 2 se află Suedia, cu o diferență de preț de aproape 30 euro (circa 190 de euro/100 kg). În țări ca Bulgaria, Cipru, Slovenia, Portugalia, Letonia și Ungaria, porcul în viu se vinde mai bine decât în România. La vecinii din sud, de pildă, prețul se situează undeva în jurul a 165 euro/100 kg, în timp ce la noi este 155 euro. Porcul în viu se vinde însă mai ieftin în țări ca Germania, Polonia, Spania sau Franța. Cel mai mic preț a fost înregistrat în Olanda, aproape 135 euro. Media europeană a fost, la începutul lunii iunie, de aproape 150 euro. 

Potrivit unui grafic publicat pe site-ul Comisiei de Clasificare a Carcaselor, tendința generală era de creștere a prețurilor la nivel european. Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, a confirmat dinamica ascensională a prețurilor: ”Începem să ne apropiem de locul unde nu mai pierdem bani. Sperăm să se mențină trendul. Sigur, e și valul de prețuri tipic sezonului de vară. Oricum, veștile sunt îmbucurătoare pentru sectorul nostru”.

 

Un tablou real 

Revenind în județele noastre, pe locul doi într-un clasament al numărului de porci sacrificați, s-a aflat, la începutul lunii iunie, județul Maramureș, dar cu un număr mult mai mic de exemplare, 5705, urmat de Brăila cu 5248. Peste 4000 de porci au fost sacrificați în județele Dâmbovița (4224) și Argeș (4159). În Gorj au fost sacrificați în abatoare numai 50 de porci! Numărul total de suine tranșate în România în intervalul 6-12 iunie a fost de 79.421. De unde au provenit animalele guițătoare? Există trei categorii în funcție de origine: porci cumpărați de abatoare, porci din ferme proprii ale abatoarelor și porci aduși de la ferme pentru sacrificare, aceștia intrând la categoria ”prestări servicii”. Mai există și porcii vii aduși pe filierele comerțului intra-comunitar, dar aceștia reprezintă un procent mic, 3,32%, adică 2634 de exemplare din total. 

Cum rămâne cu invadarea pieței românești de către carnea de porc din spațiul comunitar, invadare clamată cu ocazia protestelor? Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România a declarat că: ”Porcii în viu aduși din alte țări membre UE reprezintă un procent infim. În schimb, din UE aduc procesatorii noștri carne refrigerată sub formă de piese. Adică marii procesatori de la noi nu mai tranșează în secții proprii, ci preferă să importe porcul deja tranșat. Procentul de carne adusă pe filierele comerțului intra-comunitar reprezintă vreo 40%, dar trebuie precizat că producția internă pentru carne de procesare nu ar acoperi necesarul de consum. Un lucru e clar: carnea macră din galantar, carnea proaspătă, e din sursă internă. Provine de la porcii crescuți în România. În schimb, o parte din mezelurile de pe piață sunt preparate cu carne importată din spațiul intra-comunitar. Nu avem destule animale ca să acoperim necesarul intern. Ne-ar mai trebui ferme de reproducție, ar mai fi nevoie de 100.000 de scroafe în sistem”.

 

România, sub amenințarea Pestei porcine africane

Într-o piață liberă, producătorii își doresc să facă și export, dacă pe alte piețe rezultatul muncii lor se vinde mai bine. Producătorii de carne de porc ar vinde și pe piața intra-comunitară porci vii, dar, deocamdată, Bruxelles-ul nu a dat undă verde, din cauza prezenței României și Bulgariei pe o listă a țărilor unde au fost înregistrate cazuri de pestă porcină clasică. Ioan Ladoși spune că: ”De zece ani stăm consemnați într-o anexă, deși cazuri de pestă porcină clasică ( PPC) nu au mai fost semnalate de cinci ani. Inspectorii vin, dar încă nu au luat o decizie. În prezent, România exportă în UE numai produse din carne de porc provenită din zonele libere de pestă porcină clasică. Pentru porcii vii discuțiile continuă. Bruxelles-ul ezită să declare tot teritoriul țării liber de PPC, din cauză că jumătate din efectivele de porcine se află în gospodăriile țărănești. Totodată, avem cea mai mare populație de porci mistreți din Europa. Recent am avut o întâlnire cu reprezentanții ANSVSA. Sperăm să-i convingem pe veterinarii de la Bruxelles să ne scoată de pe listă și să reluăm exportul de porci vii în UE”. 

Din păcate, o nouă amenințare a apărut de curând la granițele României. ANSVSA se află în stare de alertă după depistarea la numai 10 km de Botoșani a unui focar de Pestă porcină africană (PPA), boală cauzată de un virus răspândit deja în ferme din Federația Rusă și Bielorusia, dar și Ucraina. ANSVSA a inițiat deja o campanie pe site-ul instituției, dar și în mass-media pentru a informa și instrui populația. 

 

Prețuri la bovine

Revenim la piața animalelor, de data asta în sectorul bovine. Prețul mediu ponderat la intrarea în abator pentru vaci a fost, în săptămâna 6-12 iunie, de 856 lei/100 kg, în scădere față de săptămâna precedentă. Dinamica prețurilor la bovine nu a fost una spectaculoasă, așa cum s-a văzut la porcine. Prețul mediu a curs de obicei sub 850 lei/100 kg, fiind mai mic decât în anii precedenți, în aceeași perioadă. La vițele, prețul mediu ponderat la intrarea în abator a fost mai mare la începutul lui iunie, 981 lei/100 kg. O statistică pe județe oferă informații interesante. Astfel, cei mai scumpi tăurași au fost în Sibiu, 1616 lei/100 kg, dar și în Suceva 1282 lei/100 kg și în Brașov 1255 lei/100 kg. Cei mai ieftini tăurași au fost în Dolj, 788,7 lei/100 kg. Iată, ce diferență mare există între anumite județe, ceea face din piața internă o piață puternic diferențiată. În Gorj, Giurgiu, Galați și Covasna, în săptămâna 6-12 iunie, nu a fost sacrificat nici un tăuraș. Prețul la bovine pe piața cărnii rămâne mai mic decât al multor state europene. Cele mai mari prețuri au fost înregistrate în Franța: 360 euro/100 kg pentru tăurași, 313 euro pentru vaci și 399 euro pentru vițele. Vorbim de prețuri medii la nivel de stat. 

Prețurile variază de la o săptămână la alta. La porcine, tendința este de creștere, în timp ce la bovine a fost înregistrată o ușoară scădere. Cu siguranță, o vacă nu a ajuns să coste cât o pereche de pantofi, după cum s-a exprimat plastic Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. 

Pentru a consulta săptămânal evoluția prețurilor la porcine și bovine vă recomand să accesați site-ul Comisiei de Clasificare a Carcaselor, www.ccceurop.ro. Veți găsi aici informații reale și, credem, utile pentru fermieri.

 

 

 

 

CHINEZII EXPORTĂ ÎN CHINA

Interesante sunt și statisticile privind numărul de suine sacrificate în abatoarele românești la nivel județean. Cei mai mulți porci au fost sacrificați în județul Timiș, 22.661 de exemplare, număr explicabil prin activitatea celui mai mare combinat de creștere a porcilor din România, fostul Comtim, cumpărat de compania americană Smithfield Foods care l-a vândut mai departe companiei chinezești Shuanghui International Holdings Ltd. Potrivit unor date primite de la INS, România a exportat în China, în perioada ianuarie - noiembrie 2014, ”carne de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată” în valoare de 608.984 euro. În 2013, valoarea exporturilor a fost de 209.466 euro, iar în 2012, de 534.660 euro. INS nu precizează ce companie activă în România a realizat aceste exporturi către piața chinezească, dar cel mai probabil furnizorul a fost Smithfield Foods, atât în 2012, cât și ulterior, după ce a fost cumpărat, în 2013, de către compania chinezească. Ciudat este că, deși INSul are date potrivit cărora din România pleacă de câțiva ani carne de porc către China, abia în martie 2015, ministrul de atunci ale MADR, Daniel Constanin, a anunțat că Beijingul a autorizat în acel moment comerțul cu acest produs agroalimentar! Suspectăm a fi fost mai degrabă un gest propagandistic, știut fiind faptul că Guvernul Ponta, din care a făcut parte și Daniel Constantin, a tot bătut toba cu deschiderea pieței chinezești pentru produsele agroalimentare din România. Uite că exportăm în China carne de porc, dar nu din fermele românești, ci dintr-un mare combinat deținut de o firmă chinezească.  

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 3778 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?