Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cărbune din găinaţ de pasăre?

Publicat: 19 ianuarie 2018 - 12:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii israelieni au transformat excrementele de pasăre într-un fel de cărbune care ar putea înlocui combustibilii fosili, protejând astfel mediul.

Excrementele de curcani, găini şi alte păsări de curte ar putea înlocui în viitor aproximativ 10% din cărbune în generarea de energie, susţine profesorul Amir Gross de la Universitatea Ben Gurion din Beersheva. Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei Applied Energy.

Procesul are mai multe beneficii pentru mediul înconjurător. "Gunoiul de pasăre este o povară asupra mediului şi conţine agenţi patogeni. Noi am găsit o soluţie ce rezolvă această problemă. Din deşeuri se creează apoi o sursă alternativă de energie sub formă de cărbune", a declarat specialistul israelian. Acest cărbune serveşte ca o alternativă la combustibilii fosili, iar producerea sursei alternative de energie ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

gainat-de-pasare_bÎn cadrul studiului, cercetătorii au comparat producţia de biocombustibil, care este de obicei produsă din reziduurile de plante, cu cea a hidrocarburilor obţinute din gunoiul de pasăre. "Concluzia noastră este că hidrocarburile utilizează mai puţină energie şi poluează într-o măsură mai mică", a precizat Amir Gross. De asemenea, hidrocarburile produc cu 24% mai multă energie decât bio-cărbunele.

Excrementele rezultate de la păsările de curte au fost tratate prin aşa-numitul proces de cocsificare hidrotermală (HTC), care de altfel este destul de cunoscut. În studiu, biomasa a fost încălzită într-un vas sub presiune la temperaturi de până la 250 de grade Celsius. Procesul imită formarea cărbunelui natural în câteva ore. În producţia de biocarburanţi obţinuţi din plante, este de obicei nevoie de temperaturi mai ridicate.

Există şi alte avantaje comparativ cu biocarburanţii vegetali. "Dacă plantaţi porumb, de exemplu, solul este poluat, din cauza utilizării îngrăşămintelor chimice, iar producţia obţinută nu este în beneficiul oamenilor sau a animalelor. Pe de altă parte, cărbunele produs din fecalele de păsări nu are un miros neplăcut", au dat asigurări cercetătorii implicaţi în acest proiect.

Vizualizat: 849 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!