Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când vin subvențiile pentru zootehnie?

Publicat: 25 noiembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale vor primi ajutorul național tranzitoriu (ANT) pe 2015 doar după ce va fi aprobat bugetul pe 2016. Plățile cuplate ar putea fi plătite în primele zile din ianuarie 2016, a anunțat Daniel Constantin, din poziția de ministru al Agriculturii.

Click pe poza pentru galerie!

„Pentru a-i ajuta pe crescătorii de bovine și ovine am venit cu acel sprijin cuplat. Imediat ce vom avea toate modulele stabilite (e vorba de modulele din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), softul cu care lucrează APIA - n.red.), eu sper că în primele zile din anul viitor, vom plăti și acele forme de sprijin care sunt foarte importante. Fermierii știu deja. Pentru cei care au între 10 și 250 de capete de bovine, plata la vacile de lapte e de 250 de euro/cap, iar la taurinele de carne, de 300 de euro/cap. Pe sectorul de bovine, unde am avut cea mai dramatică scădere a prețului la lapte din Uniunea Europeană, (...) Comisia Europeană a fost de acord ca România să aibă cea mai mare formă de sprijin cuplat. La ovine, sprijinul cuplat ajunge la 7 euro/cap de animal”, a spus Daniel Constantin.

 

Cine sabotează sprijinul cuplat?

România poate plăti sprijinul cuplat pentru 3,5 milioane ovine. Anul acesta, APIA estimează că ar fi eligibile la plată doar vreo 3 milioane de animale. Din 2016, plata sprijinului cuplat este condiționată de înscreierea animalelor în Registrul genealogic. Efectivele înscrise în cărțile de rasă sunt însă foarte mici și mulți crescători riscă să piardă sprijinul, care se acordă pentru minim 150 capete și maxim 600 capete ovine.

Atât secretarul general al Romovis, Ionică Nechifor, cât și președintele Federației Oierilor de Munte (FOM), Eugen Gonțea, susțin că au solicitat MADR ca sprijinul cuplat să fie acordat pentru minim 50 și maxim 500 de ovine. Potrivit lui Nechifor, sunt crescători de ovine care au animalele înscrise în Registrul Genealogic, dar dețin sub 150 de capete, deci nu vor primi sprijinul.

Nechifor mai susține că a aflat chiar de la reprezentanții MADR că aceștia încă nu au solicitat Comisiei Europene modificarea condițiilor de acordare a sprijinului cuplat în forma cerută de crescători. În schimb, însuși Daniel Constantin ar fi anunțat că o asociație a crescătorilor de ovine din România, pe care nu a numit-o, ar fi sesizat Comisia Europeană privind nereguli legate de efectuarea COP și înscrierea ovinelor în Registrul genealogic.

Vizualizat: 671 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!