Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când și câți bani primesc fermierii păgubiți de secetă?

Publicat: 29 decembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape 80.000 de fermieri vor primi despăgubiri de secetă. Banii trebuie plătiți până la finalul lunii decembrie 2015. Producătorii agricoli vor primi despăgubirile în funcție de cultură și de statutul juridic, dar și de gradul de calamitare al culturii.

Click pe poza pentru galerie!

„Sperăm că undeva înainte de Crăciun, mi s-a spus data de 18 decembrie să înceapă plățile și înainte de sfârșitul anului să fie finalizate”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la „Viața satului” - TVR.

 

Din datele de la direcțiile agricole, MADR a estimat că 173.500 de producători agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice și 8.400 persoane juridice au fost păgubiți de seceta din aprilie - septembrie 2015 și a calculat despăgubiri de maximum 640 milioane lei. În final, până pe 2 decembrie 2015, au fost depuse mai puțin de 80.000 de cereri, potrivit ministrului Agriculturii. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate de APIA în județele din Moldova și din Oltenia.

Comisia Europeană a aprobat pe 17 noiembrie 2015 schema de ajutor SA. 43393 (2015/N) privind compensarea pagubelor cauzate de secetă. Potrivit MADR, OUG 45/201, care reglementează acordarea ajutorului de secetă, se aplică până la 31 decembrie 2015, ceea ce înseamnă că plățile trebuie făcute până la finalul acestui an. OUG 45/2015 stabilește că nu sunt eligibili la plata despăgubirilor fermierii care sunt declarați de APIA neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS) pe 2015, în urma controlului administrativ. Așa că, angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lucrează la procesarea cererilor pentru secetă și corelarea acestora cu baza de date care gestionează subvenția unică pe suprafață (IACS). Ca plățile să poată fi făcute la timp, Achim Irimescu spune că a solicitat APIA ca angajații să nu-și ia concedii înainte de sărbătorile de iarnă.

 

Cum se calculează despăgubirile?

Potrivit OUG 45/2015, ajutorul de secetă reprezintă o plată compensatorie care acoperă cel mult 20% din pierderea de venit de 100% aferentă culturilor pentru care se acordă despăgubiri. Plata compensatorie este diferențiată în funcție de procentul de calamitare înscris în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor.

Sumele publicate în OUG 45/2015 reprezintă cuantumurile maxime  pentru acoperirea pierderilor de venit la suprafețele afectate de secetă în proporție de 100% și scad proporțional în funcție de procentul de calamitare. Mai precis, fermierii vor primi doar procentul din sumă corespunzător gradului de afectare al culturii, care pornește de la minimum 30%.

Persoanele juridice vor încasa dublul sumei la care au dreptul persoanele fizice, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale sau persoanele fizice autorizate.

Vă reamintim sumele maxime acordate pentru fiecare cultură:

Porumb boabe: persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale - 280 lei/ha; persoane juridice și forme asociative cu sau fără personalitate juridică - 560 lei/ha;

Floarea soarelui: persoane fizice - 285 lei/ha; persoane juridice - 570 lei/ha;

Soia: persoane fizice - 335 lei/ha; persoane juridice - 670 lei/ha;

Cartof: persoane fizice - 1.130 lei/ha; persoane juridice - 2.260 lei/ha;

Sfeclă de zahăr: persoane fizice - 600 lei/ha; persoane juridice - 1.200 lei/ha;

Legume de câmp: persoane fizice - 1.490 lei/ha; persoane juridice - 2.980 lei/ha;

Plante de nutreț: persoane fizice - 222,5 lei/ha; persoane juridice - 445 lei/ha;

Pășune: persoane fizice - 50 lei/ha; persoane juridice - 100 lei/ha;

Fânețe: persoane fizice - 75 lei/ha; persoane juridice - 150 lei/ha.

Tot OUG 45/2015 prevede că în 2016, APIA va efectua controale pe teren la minimum 5% din beneficiarii persoane juridice care dețin bilanț contabil care primesc despăgubiri de secetă. Dacă, în urma controalelor, rezultă că pierderea de venit calculată pe baza datelor contabile este mai mică decât ajutorul primit de fermier, acesta va da banii înapoi, cu dobânzi și penalități.

 

Exemplu de calcul

Un fermier persoană juridică a cărui cultură de porumb a fost afectată de secetă în proporție de 40%, procent înscris în procesul verbal de constatare a pagubelor, va primi 40/100 x 280 lei/ha = 112 lei/ha. Pentru aceeași cultură și același grad de calamitare, un fermier persoană juridică va primi 224 lei/ha.

Dacă însă cultura de porumb a fost calamitată de secetă în proporție de 75%, fermierul persoană fizică va încasa 75/100 x 280 lei/ha â 210 lei/ha, iar cel persoană fizică 75/100 x 560 lei/ha = 420 lei/ha.

Dacă în procesul verbal calamitarea este înscrisă sub forma sintagmei „peste. . .%”, valoarea despăgubirii se calculează în funcție de cifra consemnată în această sintagmă, mai prevede OUG 45/2015.

Vizualizat: 783 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?