Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când se plătesc despăgubirile pentru secetă?

Publicat: 23 octombrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Evaluarea pagubelor provocate de secetă s-a finalizat la 30 septembrie 2015, iar fermierii vor primi despăgubirile în lunile noiembrie - decembrie, a anunțat ministrul Agriculturii.

Click pe poza pentru galerie!

„Am avut o adresă către cei din teritoriu, până la 30 septembrie ne-au transmis toate aceste situații, le centralizăm acum și în zilele următoare vom notifica Comisia Europeană. Chiar astăzi (8 octombrie 2015 - n.red.) a avut loc o discuție la Ministerul de Finanțe apropo de rectificarea bugetară. Sper să primim toate resursele pe care le-am solicitat până la sfârșitul acestei luni și în lunile noiembrie și decembrie să plătim despăgubirile către fermieri. (...) Indiferent de mărime, în funcție de pierderea pe care au înregistrat-o la hectar, vor primi despăgubiri, cu o condiție: dacă au pierderi de mai mult de 30% din producție”, a spus Daniel Constantin în emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualități.

 

Cum se calculează despăgubirile?

Întrebat cum se calculează pierderile de venit și cum se acordă despăgubirile pentru secetă, ministrul Agriculturii a explicat: „Sunt câteva formule, matematice, pe care le studiem acum la Minister, astfel încât să ne încadrăm și într-un buget pe care îl discutăm acum cu Ministerul de Finanțe și, în egală măsură, să nu ieșim din limitele Regulamentului. Mecanismul este în felul următor: la sfârșitul anului financiar, deci undeva în 2016, vedem care este venitul înregistrat, la o producție existentă în anul respectiv și prețul mediu din anul respectiv, raportat la media ultimilor trei ani din punct de vedere al producției și veniturilor și din punct de vedere al prețurilor de comercializare. Diferența de venit se poate compensa cu până la 80 la sută din fonduri de la bugetul de stat.”

Suma estimată de MADR pentru plata despăgubirilor este de 500 mil. lei. Tot pe 8 octombrie, ministrul de Finanțate Eugen Teodorovici a anunțat că banii pentru calamități vor fi alocați la următoarea rectificare bugetară, din 23 octombrie 2015.

Vizualizat: 514 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!