Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câmpurile experimentale - o mare provocare în 2015!

Publicat: 08 iulie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gazdă a celei de-a treia ediții a întâlnirii Clubului Fermierilor Agralim, la care au participat sute de producători agricoli, specialiști și ofertanți de inputuri pentru agricultură, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni Neamț a fost locul unde cine se mai îndoia de severitatea secetei din zona Moldovei s-a putut convinge pe deplin de aceasta, atât în câmp, cât și în cadrul dezbaterilor cu oficialii de la București, cărora li s-au prezentat date exacte legate de dimensiunile dezastrului determinat de lipsa precipitațiilor.

Click pe poza pentru galerie!

În momentul pregătirii și înființării câmpurilor experimentale, singura provocare, constructivă, pentru specialiștii SCDA Secuieni Neamț părea a fi competiția cu rezultatele cercetărilor științifice ale ofertanților străini de material semincer pentru diferite culturi. 

 

Seceta - principalul competitor al fermierilor 

Numai că, de această dată, marele competitor a fost vremea, care a pus la încercare nu numai potențialul seminței și priceperea fermierului, ci și puterea financiară a acestuia pentru a ajuta la maximum pământul și plantele lipsite de apă.

Irigațiile, atât de necesare în întreaga zonă a Moldovei, au fost posibile pe suprafețe foarte reduse, iar în cazul concret din zona Secuieni, Neamț, competiția științifică din câmp s-a desfășurat fără condiții de irigat. 

Au fost înființate 17 loturi demonstrative, fiecare lot cultivat cu o singură specie, dar cu mai mulți hibrizi și soiuri, fie din 2-3 specii, cu 1-2 soiuri și hibrizi fiecare, impunându-se măsuri specifice, acțiuni de prevenire și de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor. “Organizarea acestor loturi demonstrative a impus o muncă susținută, meticuloasă, a fost nevoie de prezența aproape permanentă între culturi, pentru că anul agricol a fost extrem de provocator. Dacă am fi beneficiat măcar de o ploaie cu importanță agronomică, eu cred că loturile ar fi arătat ca la carte. Însă, în aceste condiții climatice, ne mulțumim să spunem că așteptăm ceva precipitații, ca să nu vorbim despre compromiterea totală a culturilor. Regret să spun, dar din câte cunosc, în istoria de 53 de ani a Stațiunii, nu s-a mai consemnat o situație asemănătoare în privința secetei. Cred că se cuvine ca zona Moldovei să fie considerată zonă calamitată și într-adevăr să se acorde acel ajutor financiar de care doar se vorbește în această perioadă”, preciza directorul SCDA Secuieni, dr ing Elena Trotuș.

Sub aspectul temperaturilor, pe parcursul anului agricol 2014-2015 nu s-au înregistrat fenomene anormale, abaterile lunare fiind destul de reduse comparativ cu mediile multianuale, mai exact fiind cuprinse între -0,5oC în octombrie 2014 și 2,3oC în ianuarie 2015. Însă, sub aspectul precipitațiilor, anul poate fi considerat dezastruos, deficitul de precipitații în lunile aprilie, mai și iunie fiind de 150 mm față de media multianuală. “Practic, timp de 60 de zile, de pe 6 aprilie și până în data de 5 iunie, nu am beneficiat de nici o ploaie mai mare de 5 mm care să aibă importanță agronomică. În aceste condiții, germinarea semințelor a fost mult îngreunată, culturile au răsărit cu foarte multe goluri și neuniformități. Creșterea plantelor în primele faze de vegetație s-a realizat destul de lent”, adăuga Elena Trotuș. 

 

Peste 40% pierderi de plante din cauza dăunătorilor de sol

Pierderile din cauza secetei au fost suplimentate cu pierderile caiâuzate de atacul dăunătorilor. Se știe faptul că în primăverile secetoase și călduroase dăunătorii de sol și de plantă produc pagube foarte mari. De parcă n-ar fi fost suficiente toate neajunsurile determinate de secetă, în acest an plantele s-au confruntat și cu o agresivitate deosebită a dăunătorilor de sol. “Culturile de porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr au fost puternic afectate de gărgărița frunzelor, de gândacul pământiu, dar și de purecii de plante. La toate acestea s-a mai adăugat și atacul produs de adulții speciei Melolontha Melolontha (popular, cărăbușul de mai - pentru că apare pe la începutul lunii mai și se hrănește cu frunzele arborilor iar larva, cu rădăcinile unor plante). Au fost afectate chiar și culturile care au primit tratamentul la sămânță cu insecticid. La culturile care au fost înființate fără tratamentul cu insecticid al seminței, pagubele au depășit 40% din plantele răsărite. Pentru protejarea culturilor și pentru reducerea populației de dăunători sub pragul economic de dăunare, am efectuat 3-4 tratamente pe vegetație, ceea ce înseamnă costuri suplimentare, care din păcate nu știu dacă vor putea fi recuperate în condițiile acestei secete care reduce producțiile. Partea ceva mai bună vine din faptul că atacul de agenți patogeni a fost mai redus, iar după primul tratament cu fungicide, și noi la fel ca toți ceilalți fermieri am renunțat la tratamentele 2 și 3, pentru că ar fi fost alte cheltuieli care nu se justificau“, sublinia interlocutoarea noastră.

 

Greșeli din acest an agricol și învățăminte pentru viitor

În urma experienței de la Secuieni - Neamț, au avut de aflat și de reținut lucruri noi și importante atât participanții la ediția de primăvară - vară a clubului fermierilor Agralim, cât și cei care au organizat loturile demonstrative. Dacă cei dintâi au aflat și de intențiile, ferm enunțate, ale Ministerului Agriculturii de a sprijini financiar fermierii afectați de secetă, dacă toți cei prezenți au luat act de evoluția plantelor și de tehnologiile aplicate culturilor în acest an, organizatorii au recunoscut și nu vor uita faptul că această experiență a separat “ca apa de ulei” ceea ce trebuie să se facă și ceea ce nu trebuie să se facă într-un an agricol. Iată câteva dintre principalele lecții predate și primite în anul agricol 2014-2015: orientarea structurii de culturi (evoluția vremii fiind aproape imprevizibilă în ultimii ani, nu se recomandă stabilirea unei structuri de culturi orientate strict către un an secetos sau nesecetos), alegerea structurii de specii, soiuri și hibrizi recomandați pentru un anumit areal în condițiile în care posibilitatea de a iriga rămâne încă un obiectiv greu de susținut financiar, aplicarea de tehnologii care să asigure protecția plantelor și care să mențină apa în sol. “Noi am încercat și anul acesta să aplicăm un parteneriat pe care îl avem cu firma Bayer și vedeți că beneficiind de caracteristicile creațiilor românești, corelate cu măsurile Bayer de protecție a plantelor, rezultatele noastre sunt la nivelul celor de afară și chiar pe unele le depășesc, aspect de care fermierii s-au convins cu mulți ani în urmă. Dar, dacă seceta nu ne-ar fi luat cumva prin surprindere, pentru că în primăvară toți anunțau o primăvară ploioasă și secetoasă, ceea ce ne-a făcut și pe noi să grăbim înființarea culturilor spre a nu depăși epoca optimă de semănat, eu zic că rezultatele pe care acum le observăm în câmp ar fi putut fi mult mai bune. Poate greșeala noastră a fost că am ținut cont de acele informații și nu ne-am orientat structura culturilor pentru un an secetos”, a recunoscut directorul SCDA Secuieni.

În acest an, în câmpurile stațiunii s-au semănat mari suprafețe de soia, cultură care are cel mai mult de suferit, fiind cea mai neuniformă, cu densități foarte reduse comparativ cu o cultură normală. “Totuși, cred că pe viitor, cum nu vom avea cu toții posibilitatea să ne amenajăm sisteme de irigții, trebuie să folosim speciile, soiurile și hibrizii recomandați a se cultiva în zona noastră, să aplicăm sistemele de protecție a culturilor și tehnologiile care conservă apa în sol, în așa fel încât să trecem mai ușor prin aceste fenomene nedorite“, concluziona Elena Trotuș.

 

 

Petronela COTEA MIHAI

redactor Radio România Iași

 

 

MOLDOVA, PÂRJOLITĂ DE SECETĂ

La întâlnirea Anuală a Fermierilor AGRALIM, au participat producători agricoli din întreaga zonă a Moldovei, pârjolită de secetă, toți cei prezenți solicitând sprijin autorităților de la București, fiecare aducând propriile cifre și argumente, pe lângă ceea ce s-a putut vedea la Secuieni.

În județul Galați, de exemplu, suprafața agricolă totală afectată este de 252.000 de hectare, ceea ce reprezintă 87% din totalul suprafeței arabile. Potrivit raportărilor, 65.000 hectare cu cereale de toamnă sunt afectate în proporții cuprinse între 50% și 100%, precum și 187.000 ha de culturi de primăvară. În județ, potrivit declarațiilor, gradul de afectare pe culturi este: grâu, orz, porumb - 70%, orzoaică - 75% , rapiță și legume de câmp - 80%. Constatările în teren din partea inspectorilor Direcției Agricole ar putea să se finalizeze până în luna august, potrivit estimărilor. 

 

Vizualizat: 706 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?