Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campionii rapiței Rapool și-au primit trofeele!

Publicat: 31 august 2017 - 10:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 10 august a.c., la aproape un an de la începutul competiției, într-un cadru festiv, la hotelul Radisson Blu din buricul Bucureștilor, o parte din cei nouă fermieri participanți la acest inedit concurs “Campionii Rapiței - Învățând de la cei mai buni” au venit să-și ridice premiile. 

Departajarea concurenților s-a făcut strict pe baza calculului profitului brut obținut în urma vânzării producției. Primii trei fermieri au primit cupe și cec-uri în euro (doar suntem europeni, cel puțin în agricultură), iar ceilalți șase au primit medalii de culoarea aurului inscripționate cu titulatura concursului: “O 9 perspectivă/Campionii Rapiței/învățând de la cei mai buni”.

Producțiile au depășit 4 tone/ha
Nu fac acum o analiză a rezultatelor care, trebuie să recunoaștem, dau dreptate tuturor abordărilor tehnologice. Exceptând doar o greșeală tehnologică care nu poate fi imputată fermierului participant. în cazul lotului Ari Agroland, la aplicarea unui tratament s-a întâmplat ca mașina de erbicidat să păstreze în filtru, după spălarea mașinii, o substanță care a creat probleme grave de fitotoxicitate. în rest, toți cei opt fermieri au obținut producții mulțumitoare ținând cont că pe 8 mai a.c. câmpul a avut de suferit după o grindină. Trebuie spus că și înghețul de la finele lunii aprilie a afectat rapița care era atunci înflorită. Chiar și așa, majoritatea rezultatelor au depășit 4 tone/ha, ceea ce scoate în evidență potențialul hibrizilor de rapiță Rapool, precum și priceperea fermierilor.
Cum este în fiecare competiție, cineva trebuie să fie pe podium. Așa se face că, după calcularea profiturilor, locul 1 (4.075 lei profit/ha) și un cec de 1.500 euro i-au revenit fermei SC Gropeneanu SRL reprezentată de Cornel Anton. Al doilea loc (3.990 lei profit/ha) a fost obținut de Euro Company Group, reprezentată de Sorin Bădoi. Iar poziția a treia (3.926 lei/ha) pe podiumul „O 9 perspectivă” a fost adjudecat de Micul Agricultor, reprezentată de Aedin Celzin.

s-badoi---stg,-a-cornel-si-_b

Cumpătarea în alegerea tehnologiilor a făcut diferența?!
La primul contact cu tabelul rezultatelor obținute, am observat rapid că o anumită cumpătare în alegerea tehnologiilor a fost determinantă în creșterea profitului. Pentru că, se poate observa comparând datele, cele mai mici trei sume cheltuite au adus cele mai mari trei profituri. E adevărat că locul 1 era pe penultimul loc la cheltuieli, iar locul doi pe ultima poziție. Ferma Micul Agricultor s-a aflat pe antepenultimul loc la cheltuielile cu producția. JD Agro Cocora, pe terenul căreia s-a desfășurat competiția, a ocupat locul 6. Semn că această competiție s-a jucat „fair play”. într-un fel e bine că fermierul gazdă nu s-a situat pe o poziție fruntașă, pentru că s-ar fi creat tot soiul de supoziții. De aceea ar fi recomandabil pe viitor ca fermele care găzduiesc astfel de competiții să fie cele care au câștigat primul loc. Adică viitorul concurs să fie făcut în ferma SC Gropeneanu, fără ca fermierul să mai conteze în clasament.
Saaten Union/Rapool a organizat un concurs de același fel și la floarea-soarelui, în ferma SC Ildu SRL din localitatea Vâlcelele, județul Călărași. Acolo unde Aedin Celzin, administratorul Micului Agricultor, se regăsește și el printre participanți.
Hibrizii folosiți în concurs la JD Agro Cocora au fost, cum altfel, Rapool! Iar inputurile au fost oferite de BASF. Premiile au fost înmânate de managerul general al Saaten Union/Rapool, Mihai Mirițescu, și de managerul de marketing al Saaten Union/Rapool, Mihaela Radu, cea care a fost, conform celor afirmate de Mihai Mirițescu, „motorul acestei competiții”.

m-radu_b

Dar adevăratele vedete ale concursului au fost hibrizii Rapool
Cei nouă fermieri au avut de ales din oferta Rapool hibrizii de rapiță de toamnă care au crezut ei că sunt cei mai potriviți pentru zona de cultură din ferma JD Agro Cocora. Așa se face că, detașat, pe post de favorit a fost hibridul pretabil tehnologiei Clearfield Phoenix CL, ales de patru din cei nouă participanți la competiție. Hans Poulsen - administratorul fermei gazdă - a ales un hibrid, Wembley, care încă nu este în portofoliul Rapool din România și de aceea a fost adus special din Germania. Printre alegerile fermierilor din competiția organizată de Saaten Union/Rapool și BASF s-a numărat și Shrek, un hibrid care nu se scutură, ca de altfel toți hibrizii din genetica Rapool, ceea ce a contat în concurs pentru că recoltatul s-a realizat după perioada optimă, când tulpinile erau încă verzi iar silicvele, deși uscate, nu se scuturau. Recoltatul s-a făcut fără pierderi, susține cu argumente Mihai Mirițescu.

m-miritescu_b

 La final, dar nu în ultimul rând, hibridul Dalton, care are o stabilitate excelentă în toate regiunile țării, este „un nou star al rapiței”, cum l-a alintat managerul Rapool.

Câștigătorul Cornel Anton a fost adus în concurs de reprezentantul BASF. Campionul rapiței Rapool a spus de la început că a venit să câștige competiția. Și, iată, a câștigat trofeul oferit de Saaten Union/Rapool și BASF!

BASF A TRATAT CÂMPUL RAPIȚEI RAPOOL

Pentru ca hibrizii să se dezvolte sănătoși și puternici, s-au aplicat tratamentele BASF, iar acolo unde a fost nevoie și de alte produse, fermierii au cerut iar organizatorii le-au pus la dispoziție. Aducem aici aminte de erbicidele BASF: Butisan® Avant, Butisan® S, Cleranda®, Cleravo® și Stratos® Ultra, dar și fungicidele Caramba® Turbo și Pictor®. Dăunătorii au fost combătuți cu insecticidul Fastac® Active.

Articol publicat în revista Ferma nr. 15(198), 1-14 septembrie 2017

Vizualizat: 901 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?