Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campanie de lucrări sub semnul bunei organizări

Publicat: 06 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreținere a culturilor de primăvară - prin prașile mecanice și manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide, precum și fertilizarea speciilor de câmp cu îngrășăminte minerale și foliare sunt principalele activități agricole din această perioadă. 

Click pe poza pentru galerie!

În zonele unde precipitațiile sau excesul de umiditate au dat peste cap calendarul agricol, întârziind graficul lucrărilor, în primele zile ale lunii mai încă se mai înființau ultimele culturi de primăvară. Fermierii sunt convinși că numai buna organizare a activității reprezintă “cheia succesului” în această campanie agricolă! 

 

COVASNA 

Culturi în stadiu avansat de vegetație

Când l-am abordat pe Andras Apor, din satul Sântionlunca, comuna Ozun, județul Covasna, fermierul era urcat pe tractor la erbicidarea grâului. După cum ne spune, utiliza Rival Star 75 GD - un produs sub formă de granule fine, omogene, dispersabile în apă, conținând 75% tribenuron-metil, în doză omologată de 15-20 g/ha. A folosit și Cerlit - un erbicid sistemic, postemergent, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate - 0,4 l/ha, asociat cu 2.4 D. “Avem mult de lucru în această perioadă, facem tratamente pentru boli la culturile de toamnă, pregătim terenul pentru porumb și soia, aplicăm tratamente la rapiță împotriva gândacului lucios; deci activitate de câmp intensă”, ne-a declarat producătorul agricol din goana tractorului. Fermierul are cultivate cu grâu 45 de hectare, din mai multe soiuri: Apache, de la LG, Mv Nador din Ungaria, Artigo de la LG și Akteur de la Biocrop. 

Andras Apor a apreciat că grâul se prezintă bine, chiar foarte bine, însă nemulțumirea lui este generată de atacul unui dăunător nespecific zonei, și anume musculița. “Nu suntem pregătiți pentru muscă, dar cred că vom face tratament cu Mospilan”, a precizat producătorul agricol. 

Inginerul Andras Apor ne spune că rapița, cultivată pe 35 de hectare, se află în fenofaza de înflorire și că “este anormal pentru perioada la care ne aflăm; există un pic de risc la noi, ca nu cumva să vină un îngheț sau o brumă…” 

 

Tratamente de sezon în lanul de rapiță

În cultură sunt hibrizii Exocet de la Biocrop, NK Nelson (Syngenta), Jumper (Bayer CropScience) și experimental, un produs din gama Maximus, de la Pioneer. Întrucât s-a semnalat atacul gândacului lucios al rapiței, agronomul va aplica tratamentul în vegetație, la avertizare, cu Proteus OD 110, un insecticid sistemic și de contact. Pentru combaterea bolilor foliare va utiliza Tilmor 240 EC, un fungicid sistemic de ultimă generație, și Propulse 250 SE, produs ce conține o nouă substanță activă sistemică (fluopiram), aparținând unei clase chimice recent inovată de Bayer.

 

“Nu fac proiecte, nu mă împrumut la bănci!” 

Fermierul a pregătit terenul pentru a cultiva opt hectare de soia, cultură pentru înverzire, și tot atâtea pentru porumb. “Terenul s-a lucrat bine înaintea frontului de ploi, au căzut precipitații de peste 70 litri per mp, dar nu sunt băltiri. Lucrările solului au fost îngreunate un pic din pricina umidității”, a susținut fermierul. 

Și cum județul Covasna este “patria cartofului”, sămânța de tuberculi a fost plantată pe o suprafață de 23 de hectare. “Cartoful este o cultură specifică pentru noi, dar și cu cheltuielile cele mai mari, cu riscurile cele mai mari și cu cele mai mari fluctuații de preț. Acum doi ani am vândut la 30 de bani kilogramul și oricâtă producție ai face, la acest preț nu se poate vorbi de profit”, a opinat Andras Apor.

Fermierul ne spune că în fiecare an se dotează cu utilajele de care are trebuință. “Proiecte nu am făcut, am zis că dorm mai bine cu capul pe pernă. Nu lucrez cu băncile, nu vreau să mă împovărez la ele. Anul agricol pare să fie bun, dar din păcate, prețurile de vânzare nu depind de noi; trebuie să facem producții mari ca să fim rentabili. Și să fim atenți la cheltuieli!”, a avertizat chibzuit producătorul agricol din Ozun.

 

IALOMIȚA

“Minimum tillage” - tehnologia care prinde teren

Precipitațiile căzute în ultimele săptămâni au îngreunat lucrul în câmp în această campanie agricolă. Societatea Romagra Impex, din comuna ialomițeană Ograda, exploatează 2.450 hectare în județele Ialomița și Buzău. Fermierul Alexandru Cristudor se găsea la semănatul porumbului pe ultimele suprafețe din cele 600 de hectare planificate la însămânțare. “Nu am putut ține pasul cu lucrările în câmp din cauza ploilor. Acum dăm zor, că s-a anunțat un nou front de precipitații pentru ultima decadă a lunii aprilie”, a explicat producătorul agricol. 

În câmpurile buzoiene intraseră trei semănători de mare precizie Horsch, tractate de tractoare Fendt 936 de 360 CP, în agregat cu utilaje pentru pregătirea patului germinativ. Așadar, tehnologia aplicată este minimum-tillage, ce urmărește realizarea cât mai multor lucrări cu cât mai puține treceri și conservarea apei în sol. Pe terenurile ialomițene, porumbul și floarea-soarelui semănate au fost erbicidate cu Gardoprim Plus Gold 500 SC - soluția eficace și de lungă durată pentru combaterea în preemergență a buruienilor anuale din aceste culturi, cu alicare în doză de 4 litri pe hectar.

 

În atenție, semănăturile de toamnă 

Și lanurile cultivate din toamnă cu grâu și rapiță, câte 600 ha pentru fiecare cultură, ale societății Romagra Impex, se prezintă destul de bine în această perioadă. “Vom începe tratamentul doi la grâu cu Nativo 300 SC (0,8 litri/hectar), un fungicid cu acțiune sistemică, cu scop preventiv și curativ, asociat cu un efect de lungă durată, care are și o specificitate: efectul de green leaf (menținerea foliajului verde o perioadă mai lungă de timp - n.r.), ceea ce permite acumulări suplimentare în boabe. Și de aici - sporuri de producție”, a explicat Alexandru Cristudor. 

Capcanele pentru dăunătorii din cultura de rapiță sunt expuse, însă nu este nevoie să se intervină cu insecticide; nici preventiv, pentru că nu există presiune din partea insectelor, mai ales că apicultorii și-au așezat stupii în apropierea lanurilor înflorite. 

 

În derulare, programe cu finanțare europeană 

Fermierul urmărește cu atenție evoluția prețului la rapiță. El speră la 1,5-1,6 lei/kg, un preț mulțumitor. Grâul nu-l interesează, toată producția aurie o procesează prin moara și brutăria proprii. 

Exploatația este una reprezentativă pentru zona agricolă ialomițeană. Sunt în derulare două programe cu finanțare europeană, unul pe însilozare, pentru realizarea a trei celule de o mie de tone fiecare; al doilea l-a finalizat prin punerea în funcțiune a unei brutării moderne și a cântarului basculă. Un alt proiect a fost operat prin Grupul de Acțiune Locală și a constat în achiziționarea de mașini și utilaje agricole. “Ne gândim să ne dotăm cu două instalații moderne de irigat prin depunerea unui nou proiect prin PNDR 2014-2020”, a susținut Alexandru Cristudor. 

 

ARGEȘ

Însămânțări întârziate din cauza umidității crescute

Terenurile agricole din județul Argeș sunt îmbibate cu apă și nu se poate intra cu utilaje în câmp la lucru. “Tot ce înseamnă suprafață destinată culturilor de primăvară - 400 de hectare - nu se poate pregăti pentru însămânțare. Dacă vin și ploile la sfârșit de aprilie, cod galben, așa cum au anunțat meteorologii, ne mai amână reluarea activității agricole cu încă cel puțin o săptămână”, ne-a declarat Mircea Băluță de la SC Inter Eltra Global SRL Pitești.

Potrivit fermierului, culturile de toamnă (200 ha de grâu și tot atâtea de rapiță) sunt relativ întârziate din cauza excesului de apă care a împiedicat aerarea rădăcinilor și creșterea lor. “Așteptăm să ne ocolească aceste ploi, ca să-și dea terenul drumul, cum se spune, astfel pe exces de umiditate nu se prelucrează solul nici cu discul, nici cu combinatorul. Problemele mari sunt pe comuna Stolnici. Avem pregătite patru formațiuni de utilaje pentru a finaliza campania agricolă de primăvară în cel mai scurt timp”, a continuat argeșeanul.

 

CĂLĂRAȘI 

“Pregătim, semănăm, fertilizăm, tratăm fitosanitar” 

Și în ferma lui Valter Dragnea, din comuna Alexandru Odobescu, vremea bună de lucru a fost folosită din plin la executarea lucrărilor din campania agricolă de primăvară. Fermierul afirmă că semănăturile de toamnă (220 ha de grâu și 123 ha de rapiță), înființate în epoca optimă se dezvoltă într-un stadiu corespunzător perioadei în care ne aflăm. “Pregătim terenul, semănăm, fertilizăm, erbicidăm, aplicăm tratamentele la rapiță și grâu. Zilele trecute am surprins un fenomen îngrijorător, rățișoara a migrat de la porumb intrând în lanurile de grâu; trebuie să intervenim imediat”, ne-a declarat agricultorul. În acest sezon, Valter Dragnea și-a propus să semene 50 de hectare cu floarea-soarelui și aproape 200 ha cu porumb. Pentru fermierul călărășean porumbul este cultura cea mai profitabilă, întrucât obține an de an producții de peste zece tone la hectar.

 

 

2016, UN AN AGRICOL PROVOCATOR!

Mircea Băluță consideră că 2016 este unul provocator, dar un an anunțat mai prost, pentru că vine după alți doi ani climatici foarte dificili. “Prespectiva prețurilor se anunță mai proastă ca anul trecut, în sensul că prețurile anunță o scădere de cel puțin 20 la sută la toate culturile. Adică, vorbim de rapiță la 350 euro/tonă în Portul Constanța, după ce anul trecut ni s-a plătit cu 350 euro/tonă; vorbim de un preț de 145 euro/tonă la grâu, adus la Constanța, după ce a fost 147 euro/t aici, la Argeș. Cu tot cu transportul ar fi în calcul 30-35 euro/t în plus”, a susținut Mircea Băluță. 

Producătorul agricol consideră că aceste prețuri la contractele futures sunt “de mizerie, de faliment”. Soluția văzută de acesta constă în coalizarea fermierilor, în solidarizarea lor de a renunța să-și vândă munca de peste an  încă de la prima strigare.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 861 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!