Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campanie cereri 2015: „Rămânem fără subvenții!”

Publicat: 06 mai 2015 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale, fermierii care exploatează mai mult de 10 ha de teren, precum și cei care vor să acceseze măsuri de agromediu vor putea depune cererea unică de plată la APIA abia după ce Agenția va reuși să finalizeze „implementarea unor dezvoltări informatice”. APIA n-a comunicat, până aproape de finalul lunii aprilie o dată precisă în acest sens.

Click pe poza pentru galerie!

După trei săptămâni de la debutul întârziat al campaniei de depunere a cererii unice de plată, centrele APIA pot primi doar cererile fermierilor mici, care solicită subvenții pe suprafețe sub 10 ha.

„Fermierii crescători de animale vor putea depune cererea de sprijin imediat ce vor fi finalizate dezvoltările informatice pentru preluarea bazei de date ANSVSA. La acest moment, aceste dezvoltări sunt în curs de implementare. Fermierii care solicită sprijinul cuplat pentru zootehnie și ANT vor fi informați cu privire la data când vor putea depune cererea unică. APIA face eforturi pentru a implementa noile cerințe astfel încât toți beneficiarii schemelor de sprijin, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnic, să își depună cererile unice de plată până la data limită”, spune Mihai Puțintei, directorul APIA.

„Pentru animale se va da drumul la cereri de la întâi mai”, afirmă, optimist, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. „(...) În principiu, lumea trebuie să aibă răbdare, pentru că se va începe depunerea, dar nu se poate modifica (Ordinul 619/2015, care prevede modul de acordare a subvențiilor – n.red.) de azi pe mâine”, spune Frânc, cu speranța că vor putea depune cereri pentru subvenția pe pășune și asociațiile crescătorilor de animale.

Pentru că startul campaniei a început mai târziu, MADR a modificat Ord. 620/2015, astfel că pot primi ajutoare naționale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic și exploatațiile de bovine înființate în martie 2015 (data de referință este 31 martie 2015 pentru exploatațiile înființate începând cu 18 aprilie 2014).

 

Nu e posibilă nici accesarea măsurilor de agro-mediu și climă

Nici aplicația IPA Online, care ar trebui să informeze fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală, nu funcționează. „(...) Sunt restricții în sistem care ne-au întârziat. Nu este posibilă accesarea măsurilor de agro-mediu și climă”, recunoaște Sorin Pencea, șef serviciu APIA Giurgiu. Practic, cererile fermierilor care accesează Măsura 10 - Agro-mediu și climă, fosta Măsură 214, Măsura 11 - Agricultură ecologică, cu submăsurile care vizează plăți compensatorii pentru zona montană, pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative sau cu constrângeri specifice rămân deschise.

 

Director APIA: „Completarea unei cereri ne-a luat și două ore”

Comisia Europeană a acceptat ca data limită de depunere a cererii unice fără penalități de întârziere pentru fermieri să fie 15 iunie 2015. Deși campania de depunere a început oficial în 6 aprilie, cele mai multe centre APIA din țară au început să primească cereri abia după 15 aprilie. Pentru operativitate, unii fermieri au fost anunțați de APIA și prin SMS-uri. Alții n-au fost anunțați deloc. Nicolae Cioranu, președintele Romovis, care are ferma în jud. Arad, ne-a spus, aproape de finalul lunii aprilie, că nu primise invitație de la APIA pentru depunerea cererii unice de plată.

„Noi rămânem fără subvenții”, se tem fermierii. „I-am spus și ministrului Daniel Constantin că asta este teama noastră. Nici un crescător de animale nu a depus încă cererea. Pe lângă că are atâtea pagini și e greu de completat, ne mai și amână”, acuză Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.

Unii reprezentanți APIA susțin că fermierii cu suprafețe mici, care reprezintă majoritatea solicitanților de subvenții, pot depune deja cererile de plată, iar fermierii mari sunt mai puțini la număr și erau programați, și în anii anteriori, în ultimele două săptămâni de depunere a cererii.

Directorul APIA Maramureș, Ioan Florin Urs, recunoaște însă că „s-au schimbat multe dintre reglementări și completarea unei cereri ne-a luat și două ore. Anul trecut, preluam între 500 și 600 de cereri pe zi”.

Vizualizat: 670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?