Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campanie agricolă dusă pe mai multe fronturi

Publicat: 07 octombrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima decadă a lunii septembrie, fermierii lucrau pe mai multe fronturi; la strângerea culturilor de primăvară, la eliberarea terenurilor, la realizarea ogoarelor [i la pregătirea patului germinativ pentru semănat. 

Click pe poza pentru galerie!

BRĂILA

Producții bune, cheltuieli mari 

În ferma coordonată de inginerul Marcel Cucu (250 ha), în Bărăganul brăilean, recoltarea porumbului [i însămânțarea păioaselor de toamnă canalizau eforturile în câmp. „Am 63 ha de porumb, cultura se prezintă foarte bine, am irigat mult, cu cheltuieli foarte mari (4.000 lei/ha), însă am făcut producții bune cu hibrizii de la Monsanto”, ne-a declarat fermierul.

Și floarea i-a oferit o producție „frumu[ică”, în ciuda faptului că nu a fost irigată. 

„Am terminat de semănat rapița pe 32 ha, am dat o udare de aprovizionare, plantele au răsărit uniform. În zilele următoare (după 20 septembrie a.c. - n.r.) semănăm orzul [i grâul”, a precizat cultivatorul. 

 

Sol pregătit cu dificultate

În nordul județului Brăila, Costică Mocanu, pre[edintele Cooperativei Braicoop, coordona recoltarea unei sole cu soia. „Nu cred că scot mai mult de 1.400 kg/ha. Am avut 200 ha la irigat [i am făcut aproape 3 t/ha. Am recoltat sorgul pe 25 ha, cam 5 t/ha”, ne-a declarat fermierul. 

Fermierul nu însămânțează deloc rapiță, iar pentru înființarea celor 200 ha cu cereale păioase terenul se pregăte[te destul de greu. A scarificat, însă tot nu a scăpat de bolovani. 

Costică Mocanu ne-a relatat că prin Braicoop s-au comercializat produse agricole (păioase, floare, soia [i rapiță) în valoare de 4,5 mil. de euro. „Am avut contracte futures încheiate în primăvară, cu prețuri de 1,47 lei/kg la floare, 0,67 lei/kg la porumb [i 0,78 lei/kg la grâu”, a explicat liderul cooperativei brăilene. De asemenea, prin Braicoop au fost cumpărate două magazii de 7.000 de tone, iar printr-un proiect depus se vor realiza alte spații de însilozare. 

În ultimele zile de septembrie, agricultorii brăileni erau angajați la strângerea ultimelor recolte de floarea-soarelui. Conform datelor DADR Brăila, mai rămăseseră în lucru circa 20.000 ha din totalul de 85.800. Producția medie este de 2.100 kg/ha, față de 2.500 kg/ha cât fusese prevăzut.

Traian Cisma[, directorul DAJ, a declarat că recoltarea porumbului se află abia la început, în sensul că puțin peste 5.000 ha au fost procesate, din cele peste 90.000 înființate în primăvară. În paralel, fermierii au eliberat de resturile vegetale circa 42.000 ha [i au realizat arături de toamnă pe încă 36.000 ha, deschizând front de lucru pentru însămânțările de toamnă. 

De asemenea, rapița a fost semănată pe mai bine de 7.000 ha – peste o treime din programul județean.

 

VASLUI

Seceta a amânat semănatul!

Și fermierii vasluieni desfă[oară o campanie agricolă în condiții dificile, seceta pedologică împiedicând pregătirea terenului pentru semănăturile de toamnă. “Am terminat de recoltat floarea-soarelui [i am început la porumb. Pregătim patul germinativ pentru grâu [i orz a[a cum se poate, e secetă [i deficitul de apă în sol e foarte mare. Încercăm cu utilaje de mai mare putere, cu scarificatoare, dar ies bolovani mari. Am tot amânat semănatul păioaselor pe 700 de ha tocmai din această pricină. Nu am mai prins o secetă a[a de groznică de mult. Voi pune [i grâu după grâu, sola se poate lucra mai bine, dar să pregăte[ti terenul după floare e durere mare”, ne-a precizat inginerul Ion Nechifor.

Liderul Asociației Producătorilor Agricoli - Vaslui, zona Hu[i, exploatează 1.500 ha, la neirigat. Floarea-soarelui a ocupat 220 ha, dând o producție medie de 2.100 kg/ha, care a fost valorificată cu 1,4 lei/kg. La porumb a[teptările au fost mari, dar fermierul vasluian nu [tie dacă va obține 5 t/ha. Ion Nechifor nu a vrut să ri[te [i nu a semănat rapiță; ne spune că vecinii lui trebuie să întoarcă sola semănată cu rapiță. 

Producătorul agricol pare a fi resemnat, bilanțul anului agricol îl va situa pe linia de plutire. Crede că va obține un mic profit. Ne spune că-i norocos; anul trecut a reu[it să-[i cumpere o combină Case performantă care [i-a dovedit utilitatea în campania de recoltare. 


TELEORMAN 

Agricultura e pe butuci!

În Teleorman, recoltarea florii-soarelui [i a porumbului se desfă[ura în ritm susținut, mai ales că vremea era bună de lucru, dar [i producțiile mici permiteau o viteză sporită. “Este foarte prost anul agricol, avem 800 ha de floare [i vom obține sub o tonă/ha, iar la porumb abia am intrat în lan cu cele trei combine, pentru că umiditatea este mare. Nu sunt sigur că vom realiza 4-4.500 kg/ha”, ne-a declarat Piero Francisci, fermier care cultivă peste 2.300 ha. 

De[i are suficiente spații de depozitare, producția de păioase realizată (4 tone/ha la grâu [i la orz) a vândut-o repede. “Cine stochează, pierde; în august, în două zile prețul grâului a scăzut de la 0,73 lei/kg la 0,58-0,59 lei/kg, pentru că USDA a ie[it cu un raport prin care susținea că la nivel internațional este un surplus de producție [i au scăzut cotațiile bursiere”, a susținut cultivatorul. 

Rapița a fost semănată pe 380 ha, plantele fiind răsărite. Pentru grâu se pregăte[te terenul. “Trebuie să însămânțăm în jur de 1.000 ha cu cereale de toamnă, dar depinde de fluxul de capital disponibil. Agricultura se face cu bani, cu statul care trebuie să intervină atunci când sunt calamități naturale. Credeți că este de ajuns ajutorul de 400 lei/ha calamitat pentru cei care au avut producția afectată sută la sută?”, întreabă retoric fermierul, care continuă în acela[i ton: “Agricultura românească este pe butuci! Statul nu susține investițiile importante. Un element fundamental pentru a obține productivitate este apa; or, agricultura este o ocupație unde nu totdeauna contează numai competența, ci, uneori, contează norocul! Norocul să te plouă!”

Vizualizat: 607 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?