Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Camerele agricole: alegeri amânate pe 21 octombrie

Publicat: 25 septembrie 2012 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Candidaţii care vor să se înscrie în cursa electorală pentru camerele agricole judeţene îşi pot depune candidaturile până în 26 septembrie 2012, urmând ca fermierii să iasă la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în camerele agricole în 21 octombrie a.c.

Click pe poza pentru galerie!

Data alegerilor a fost amânată cu două săptămâni faţă de termenul prevăzut iniţial, pentru ca toţi cei care vor să candideze să aibă suficient timp pentru a-şi depune candidaturile, ne-a spus preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă ppentru Camerele Agricole, Gheorghe Glăman. „Probabil în 21 octombrie vor fi alegerile la camerele judeţene, iar în 30 octombrie pentru Camera Agricolă Naţională.

Asta e propunerea mea, pot să mai fie şi alte propuneri”, ne-a declarat Gheorghe Glăman, care afirmă că aceste termene se înscriu în prevederile legii.

Camerele agricole judeţene vor fi formate din Colegiul Judeţean şi din Biroul Permanent. Colegiul judeţean va fi forul decizional al camerelor agricole judeţene şi va avea 25 de membri, cu următoarea reprezentare:

• 10 locuri - reprezentanţi aleşi, propuşi de asociaţiile profesionale judeţene;
• 2 - patronate din domeniul agricol şi conexe;
• 2 - sindicate din domeniul agricol şi conexe;
• 2 - cooperative agricole;
• 1 - proprietari de păduri şi/sau composesorate;
• 1 - unităţi de cercetăre/învăţământ agricol;
• 3 - fermieri independenţi, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători, de minim 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare candidat;
• 3 - tineri fermieri până în 30 de ani, cu minim 25 de susţinători;
• 1 - medici veterinari.

Biroul Permanent al Camerei agricole judeţene va avea 7 membri: preşedinte, vicepreşedinte, 4 membri, toţi aleşi prin vot secret de membrii colegiului judeţean şi un secretar, desemnat de preşedinte. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul trebuie să fie fermieri, absolvenţi cu studii superioare şi vechime 10 ani în activitate.

O persoană poate candida pentru un singur colegiu judeţean al camerei agricole judeţene şi pe o singură listă. „Fiecare trebuie să îşi aleagă o organizaţie din partea căreia candidează, chiar dacă face parte din mai multe”, explica, recent, Claudiu Frânc, preşedintele FCBR şi membru în Comitetul Naţional de Iniţiativă (CNI).

 

Probleme cu candidaţii

„Probleme sigur că sunt. De exemplu, şi-au făcut asociaţii ieri şi vor să nominalizeze candidaţi. Fiecare vrea, dar cum să fii reprezentativ dacă nimeni nu te cunoaşte? De aceea se şi cere statutul, hotărârea judecătorească de înfiinţare a asociaţiei, dar şi bilanţul financiar la 31 decembrie 2012.

Pentru că altfel poate să fie o asociaţie făcută acum cinci ani, dar care n-a mai făcut nimic de atunci. Sau el s-a înscris la APIA ieri şi vrea să fie în listă. Sigur că nu e în listă, pentru că listele APIA se fac o singură dată pe an.

Aşa că sigur că mai sunt probleme, pentru că unii abia acum descoperă că trebuie să fie într-o formă asociativă. Pentru că legiuitorii au vrut şi asta: oamenii să se înscrie în asociaţii, să îşi înregistreze proprietăţile, să se înscrie la APIA”, ne-a spus Gheorghe Glăman.

O altă problemă, în Maramureş, unde din partea sindicatelor a fost propus un lăcătuş mecanic, gest pe care unii fermieri l-au văzut ca pe o sfidare la adresa muncii de agricultor. „Le-am dat scris că trebuie să fie din domeniul agriculturii, să aibă măcar şcoală medie, dacă nu facultate şi să nu fie funcţionar public. Nu trebuie să fie fermier, dar să fie în domeniul agriculturii.

Nu se poate să lucreze la magazinul de încălţăminte şi să spună că e sindicalist pe agricultură. Doi: să fie cu studii, că dacă ajunge în cei 25, să servescă la ceva, nu să fie acolo doar de dragul artei”, a mai spus preşedintele CNI.


9 buletine de vot şi vot pe liste ca la alegerile parlamentare

Pentru alegerea membrilor din Colegiul judeţean al camerei agricole judeţene, vor fi 9 buletine de vot, pentru fiecare categorie reprezentată în Colegiul judeţean. Fiecare persoană care votează va trebui să aleagă câte un candidat sau o listă (în cazul asociaţiilor, cooperativelor, patronatelor, sindicatelor) de pe fiecare buletin. „Dacă pe buletinul cu asociaţii vor fi 40 de asociaţii, cel care votează alege doar una. Este sistemul din legea votului, aplicat şi la deputaţi sau senatori, pe liste de candidaţi”, a explicat Gheorghe Glăman.

„Fiecare asociaţie are voie să îşi nominalizeze 10 candidaţi pe listă, chiar 12, dacă vrea să îşi pună supleanţi. Cazul ăsta este mai valabil la medici veterinari sau ocoale silvice private, la care chiar eu le-am spus să îşi pună măcar un supleant, că dacă unul îşi dă demisia, se mută din ţară, să nu rămână camera agricolă descompletată, că după aia trebuie să faci alegeri”, a adăugat preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă.

 

Cum se vor împărţi locurile?

„E simplu: să zicem că ai într-un judeţ 25.000 de votanţi. Împărţit la 10, sunt 2.500, deci fiecăruia îi trebuie 2.500 de voturi. Asociaţia care are 5.000 de voturi, ia 2 locuri, cea care are 3.000 de voturi, ia un loc şi aşa mai departe, până la 10 locuri. Resturile se redistribuie după principiul cel mai mare ia potul, ca şi la legea electorală”, a detaliat Gheorghe Glăman.

Numărul de voturi necesare pentru a ocupa un loc în colegiul judeţean al camerei agricole va fi stabilit în fiecare judeţ în funcţie de numărul celor ce votează. „De exemplu, judeţul Constanţa are 12.500 de electori. Să zicem că se prezintă la vot 10.000 şi sunt 10 locuri. Acolo va intra fiecare cu câte 1.000 de voturi în camera agricolă”, a mai spus Glăman.

 

În jur de 1,5 milioane de votanţi pentru camerele agricole

Listele electorale, întocmite pe baza datelor de la APIA, ocoalele silvice private şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, cuprind în jur de 1,5 milioane de persoane care vor avea dreptul să voteze pentru alegerea membrilor camerelor agricole. „Aproximativ un milion şi jumătate de persoane sunt înscrise pe listele electorale.

Pe listă vor intra doar cei care s-au înscris până anul trecut la APIA. Numai dacă au documente că s-au înscris ulterior la APIA judeţeană, se completează prin APIA judeţeană. Abia pentru 18 septembrie am cerut listele definitive, cât pot fi de definitive, deoarece completările şi îndreptarea erorilor se face până în preziua alegerilor”, a precizat preşedintele CNI.


Secţii de vot în fiecare comună cu peste 40 de electori

Secţii de votare vor fi organizate în fiecare comună în care sunt cel puţin 40 de persoane cu drept de vot pentru camera agricolă. În comunele cu mai puţini electori vor fi trimise urne mobile. „Am cerut un aviz de la comisia de agricultură din camera deputaţilor şi am primit acordul ca acolo unde sunt mai puţin de 40 de electori să se trimită urnă volantă din comuna limitrofă cea mai apropiată”, ne-a spus preşedintele CNI.

În funcţie de numărul electorilor şi de cel al secţiilor de votare va fi stabilit şi bugetul necesar organizării primelor alegeri. Chiar dacă bugetul nu a fost încă aprobat, preşedintele CNI este liniştit şi spune că va fi nevoie de bani de-abia după ce vor fi depuse candidaturile, pentru tipărirea buletinelor de vot şi pentru realizarea ştampilelor. Din buget vor mai fi plătiţi şi membrii comisiilor electorale, care trebuie să fie imparţiali, mai spune Glăman, după ce pe membrii CNI şi pe fermierii implicaţi în organizare a încercat să îi convingă să muncească voluntar pentru crearea camerelor agricole.

„Bugetul încă nu ni s-a fixat, dar e şi în funcţie de câţi electori vor fi şi de câte secţii de vot se vor forma. Secţiile de vot vor fi pe comune. Sub 250 de electori, vor fi 3 membri în biroul electoral de secţie, peste 250 de electori, vor fi 5 membri.

Dacă sunt mai multe sau majoritatea cu 3 membri, atunci costurile vor fi mai mici. După părerea mea, cred că intrăm în costurile pe care le preconizează ministerul, dar nu pot să spun nimic până nu ştiu exact câte secţii vor fi. Nouă ne trebuie banii până în 26 septembrie.

Noi trebuie să împărţim banii la judeţe în momentul în care avem candidaturile depuse, pentru că prima operaţiune la care ne trebuiesc bani este fabricarea ştampilelor şi a buletinelor de vot”, a explicat preşedintele CNI.

 

Camera Agricolă Naţională

La nivel naţional, Camera Agricolă Naţională va avea un Colegiu Naţional, format din cei 42 de preşedinţi ai camerelor agricole judeţene, şi un Birou Permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale, format din 9 membri aleşi prin vot direct, secret şi succesiv de către membrii colegiului: 1 preşedinte, 1 prim-vicepreşedinte, 2 vicepreşedinţi, 1 secretar şi 4 membri. 2 dintre membri vor fi aleşi din rândul fermierilor independenţi şi ai tinerilor fermieri.

Fiecare cameră agricolă judeţeană are dreptul să propună pentru aceste funcţii câte un candidat, urmând preselecţia la depunerea candidaturii definitive. Un candidat poate să fie eligibil dacă este susţinut de minimum 25% din membrii Camerei Agricole Naţionale.

Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul Biroului permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale trebuie să fie fermieri, absolvenţi de studii superioare de specialitate şi cu o vechime de minimum 15 ani în domeniile de activitate prevăzute de lege, în timp ce membrii trebuie să aibă o vechime de minimum 10 ani.

Conform legii, funcţia de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale este asimilată funcţiilor de demnitate publică. Tot legea prevede căfuncţiile din Biroul Permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale sunt incompatibile cu funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, secretar sau membru al colegiului judeţean.


CIOLOŞ: LEGEA CAMERELOR AGRICOLE TREBUIE PUSĂ ÎN APLICARE CÂT MAI RAPID

Legea Camerelor Agricole trebuie pusă cât mai rapid în aplicare ca să aibă timp să se structureze până în 2014 şi să beneficieze de fonduri europene pentru consolidare, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, prezent în România - la Bucureşti şi în Delta Dunării - în perioada 13-14 septembrie 2012, unde a participat la conferinţa “Mediafax talks about agriculture” şi la o sesiune interactivă de întrebări şi răspunsuri în încheierea conferinţei „Comunitatea rurală: provocări şi oportunităţi în dezvoltarea rurală din România în perioada 2014 - 2020”, organizată de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.

„Este important ca Legea Camerelor Agricole să fie pusă în aplicare cât mai rapid ca să aibă timp să se structureze până în 2014. Măcar cu Camerele Agricole să gândim cu un pas înainte şi să nu avem impresia că dacă le facem în 2013 până în 2014 sunt gata şi o să poată beneficia de Politica Agricolă Comună. Camerele ar putea beneficia, inclusiv în consolidarea lor, de finanţare prin PNDR pentru că am prevăzut expres anumite măsuri prin care agricultorii vor avea dreptul la o susţinere financiară pentru consultanţă pentru a-şi elabora proiecte de dezvoltare şi de consolidare a fermelor.

Mi se pare că orice lună pierdută riscă să slăbească capacitatea acestor Camere de a beneficia de oportunitatea de a se consolida prin fonduri europene”, a precizat Cioloş, citat de Agerpres.

Vizualizat: 569 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alegeri directionate ?
|
09. 27, 2012. Thursday 15:51
Data limita de inscriere este 26.09.2012.De ce nu se accepta o candidatura trimisa prin fax in data de 26.09.2012 ora.19?Candidatura este din partea unei federatii infiintate in2011,
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?