Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calitatea seminţelor de muştar

Publicat: 12 octombrie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De cele mai multe ori, folosirea la însămânţare a unor seminţe din categoria biologică Certificată, cu Buletin de Analiză corespunzător, determină obţinerea unor producţii mari şi relativ constante la unitatea de suprafaţă.

Click pe poza pentru galerie!

În mod special, la cultura de muştar producţia de consum obţinută merge în industria conservelor. Sămânţa de muştar se foloseşte frecvent în România pentru producerea de pastă iar calitatea acesteia este direct proporţională cu calitatea seminţei folosite.

Ciproma Sem SRL produce şi comercializează sămânţă de muştar certificată, din soiuri nemodificate genetic, înscrise pe lista Uniunii Europene. Sămânţa este destinată, de cele mai multe ori, pieţii externe, dar firma nu exclude şi posibilitatea de a colabora în producerea de sămânţă pentru piaţa internă.

Din păcate, în prezent fermierii români produc sămânţă de muştar pentru consum “după ureche”, din soiuri necertificate iar procesatorii aşteaptă momentul recoltării pentru a vedea producţia şi a oferi un preţ (relativ mic) pe tona de produs. De cele mai multe ori această producţie este mică (sub 500 kg/ha), slabă calitativ (cu multe seminţe străine şi resturi vegetale) şi cu aspect nu tocmai comercial.


Pentru garanţia unor producţii mari şi constante:

• sămânţa trebuie să fie certificată cu puritate fizică de min. 98% şi germinaţia min. 85% (asigurarea purităţii se face cu ajutorul unui selector bine reglat; în analizele de laborator sămânţa de muştar trebuie să fie liberă şi de Cuscuta spp, Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis)

• pentru păstrarea seminţei, umiditatea maximă admisă este de 10%

• o sămânţă de calitate trebuie să fie însoţită obligatoriu de Certificatul de Calitate

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 978 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!