Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calitatea seminţelor de muştar

Publicat: 12 octombrie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De cele mai multe ori, folosirea la însămânţare a unor seminţe din categoria biologică Certificată, cu Buletin de Analiză corespunzător, determină obţinerea unor producţii mari şi relativ constante la unitatea de suprafaţă.

Click pe poza pentru galerie!

În mod special, la cultura de muştar producţia de consum obţinută merge în industria conservelor. Sămânţa de muştar se foloseşte frecvent în România pentru producerea de pastă iar calitatea acesteia este direct proporţională cu calitatea seminţei folosite.

Ciproma Sem SRL produce şi comercializează sămânţă de muştar certificată, din soiuri nemodificate genetic, înscrise pe lista Uniunii Europene. Sămânţa este destinată, de cele mai multe ori, pieţii externe, dar firma nu exclude şi posibilitatea de a colabora în producerea de sămânţă pentru piaţa internă.

Din păcate, în prezent fermierii români produc sămânţă de muştar pentru consum “după ureche”, din soiuri necertificate iar procesatorii aşteaptă momentul recoltării pentru a vedea producţia şi a oferi un preţ (relativ mic) pe tona de produs. De cele mai multe ori această producţie este mică (sub 500 kg/ha), slabă calitativ (cu multe seminţe străine şi resturi vegetale) şi cu aspect nu tocmai comercial.


Pentru garanţia unor producţii mari şi constante:

• sămânţa trebuie să fie certificată cu puritate fizică de min. 98% şi germinaţia min. 85% (asigurarea purităţii se face cu ajutorul unui selector bine reglat; în analizele de laborator sămânţa de muştar trebuie să fie liberă şi de Cuscuta spp, Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis)

• pentru păstrarea seminţei, umiditatea maximă admisă este de 10%

• o sămânţă de calitate trebuie să fie însoţită obligatoriu de Certificatul de Calitate

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 807 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?