Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cadastrarea generală, un program cu hopuri

Publicat: 03 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Unul dintre obiectivele majore ale României pentru următorii ani este efectuarea cadastrului general. Realizarea acestui obiectiv ar face lumină în domeniul proprietății funciare și ar contribui decisiv la normalizarea relațiilor dintre proprietari și diverse instituții cu obiect de activitate în domeniul funciar.

Click pe poza pentru galerie!

Avem deja un Program Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), decis în baza HG nr. 294/2015, publicată în MO nr. 309 din 6 aprilie 2015. Scopul Programului național constă în ”realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară la nivelul întregii țări”. Din art. 2 aflăm ce anume urmează să facă specialiștii pentru implementarea acestui program: realizarea de campanii de informare și conștientizare publică a cetățenilor, identificarea imobilelor și a deținătorilor, realizarea de măsurători cadastrale, colectarea actelor juridice de la deținători, integrarea și prelucrarea datelor și întocmirea documentelor cadastrale, afișarea publică a documentelor cadastrale, înregistrarea și soluționarea cererilor de rectificare formulate de proprietari/posesori, actualizarea documentelor cadastrale și deschiderea cărților funciare, în conformitate cu reglementările în vigoare. Mai aflăm din HG că finanțarea se asigură din veniturile proprii ale Agenției Naționale, în condițiile legii. Adică, plătește statul!

Două comume vecine
Într-o primă etapă, au fost selectate câteva localități la nivelul fiecărui județ. În Sibiu, de pildă, au fost alese două unități adinistrativ-teritoriale (UAT): Gura Râului și Cristian. Aici ar fi trebuit să ajungă anul trecut specialiștii de la București pentru a realiza cadastrul general. Până la jumătatea lunii februarie 2016, nu călcase însă picior de specialist la Gura Râului! Să precizăm că operațiunile trebuie realizate de firme private specializate, câștigătoare ale unei licitații organizate la nivel central. Pe de altă parte, statul, reprezentat de Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), are dreptul, prin lege, să înființeze la nivel național 600 de posturi, pe perioadă determinată, funcționarii urmând să colaboreze cu specialiștii firmelor private pentru realizarea cu succes a programului. Oficiul Județean pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Sibiu a înființat deja cinci posturi, dar, deocamdată, nu are cu cine să colaboreze, fiindcă de la București nu au sosit specialiștii pentru realizarea cadastrului la Gura Râului și la Cristian. ”Stăm și așteptăm”, e replica celor două primării sibiene și a OJCPI Sibiu.

Cadastrul general - explicat la biserică
Primarul comunei Gura Râului așteaptă cu nerăbdare realizarea cadastrului general în localitatea pe care o păstorește: ”Au ales comuna noastră și comuna Cristian, fiindcă nu suntem în litigiu pentru terenuri. Acesta a fost unul dintre criterii. Comuna a fost necooperativizată. Localnicii lucrează terenurile moștenite de la împroprietărirea din 1946. Atunci s-au eliberat niște documente, dar suprafețele erau măsurate în iugăre și stânjeni. Situația terenurilor nu este reglementată juridic. Cadastrarea ar fi binevenită, fiindcă i-ar face pe localnici din posesori, proprietari”.
Despre avantajele cadastrului general, mai ales că urmează a fi făcut în mod gratuit, potrivit legii, le-a vorbit primarul sătenilor și duminica, după slujba religioasă, în cadrul unui obicei arhaic numit ”poruncile”. Cu această ocazie, primarul Gheorghe Călin le-a explicat gurenilor că vor putea accesa fonduri europene mai ușor, că nu vor mai avea probleme cu APIA în ceea ce privește delimitările de parcele în zona fânețelor, că vor face tranzacții mai ușor, fără costuri suplimentare. Deocamdată, numai opt la sută din teritoriul comunei este cadastrat, ca urmare a unor inițiative private.

Aflăm răspunsuri
De ce n-au mai ajuns specialiștii de la București la Gura Râului și Cristian? Potrivit răspunsului primit cu promptitudine de la Biroul de Presă al ANCPI, situația derulării PNCCF este următoarea: din cele zece loturi - fiecare lot cuprinzând patru sau cinci județe, din care au fost selectate câteva UAT-uri - au fost finalizate licitațiile pentru șase loturi, iar pentru restul de patru loturi au fost înregistrate anulări. Unele dintre firmele perdante au contestat rezultatul la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNCC), dar nu au avut câștig de cauză. O altă firmă a ajuns în instanță, dar Curtea de Apel a respins plângerea ca nefondată. SC Topoexim SRL, firma care licitase pentru lotul opt, unde se află Sibiul, împreună cu Brașovul, Mureșul și Covasna, nici nu a contestat la CNSC, nici nu s-a dus în instanță. Poate fiindcă sub o denumire un pic modificată, și anume SC Cornel&Cornel Topoexim SRL, a câștigat licitația pentru lotul 9, care cuprinde județele Alba, Bihor, Cluj și Hunedoara. Cornel este prenumele directorului general al Topoexim SRL, numele complet fiind Cornel Păunescu, prof. univ. dr. ing., potrivit site-ului firmei. O simplă căutare pe internet relevă că firma care a pierdut lotul 8, dar a câștigat lotul 9, sub o denumire ușor modificată, dar având aceeași adresă, ba și filiale în Gorj și Hunedoara, a derulat o sumedenie de contracte cu diferite instituții și companii de stat. De acum, se va ocupa și de cadastrarea generală a comunelor: Ciugud, Daia Română, Sântimbru, {pring (jud. Alba), Cerbăl, Leleșe, Ghelari (jud. Hunedoara), Borșa, Chinteni, Vultureni (jud. Cluj) și Batăr, Tulca și Mădăraș (jud. Bihor). Ce se va întâmpla cu cadastrarea localităților din loturile pentru care licitația a fost pierdută? Cine va veni să cadastreze Gura Râului și Cristianul din județul Sibiu? Potrivit surselor din ANCPI, în luna martie va fi organizată o nouă licitație pentru cele patru loturi. Primarii și cetățenii celor două localități sunt pregătiți să se implice în acest program. Mai rămâne ca de la București să sosească o firmă serioasă care să realizeze un cadastru valabil și peste zece generații.

Programul Național pentru Cadastru și Carte Funciară este cu siguranță unul dintre cele mai importante proiecte naționale. Rămâne de văzut cum va fi derulat și dacă resursele, mai ales cele financiare, vor fi alocate în mod corespunzător. Lansat în aprilie 2015, PNCCF se află încă în faza de semnat contracte pentru primele câteva zeci de localități. “Capra” din lemn, vechiul instrument de măsurare a terenurilor, a fost uitată în magazie. Sateliții, GPS-ul și drona culeg de acum încolo informațiile de interes funciar. Tehnologie există, dar stăm bine la capitolul organizare și bună-credință? Vom vedea abia după câțiva ani cum vor sta lucrurile cu acest Program.


O INIȚIATIVĂ PRIVATĂ
Într-o altă comună sibiană, lucrurile stau un pic altfel. Crescătorii de animale din comuna Sadu s-au interesat mai din timp la OJCPI ce demersuri trebuie făcute pentru cadastrarea generală și au asigurat instituția că vor contribui cu fonduri proprii. Cazul mi-a fost relatat, într-o discuție telefonică, de către directorul Oficiului, Puiu Fesan: ”Le-am cerut într-o primă fază să se asigure că nu au litigii teritoriale cu localitățile vecine. Primăria a încheiat proces verbal cu fiecare localitate, pentru recunoașterea limitelor. Apoi, teritoriul comunei a fost sectorizat. A fost organizată o licitație, a câștigat o firmă și s-a apucat de treabă. A cadastrat un prim sector, în intravilan. Numai că fermierii au aflat între timp de Programul Național de Cadastru și vor și ei bani de la guvern”. Problema este că Programul are termenul de finalizare în 2023. Mai sunt până atunci șapte ani. Fermierii din Sadu vor continua pe banii lor sau vor aștepta cadoul guvernamental pentru următoarea serie de localități selectate pentru cadastrul general?


CIUGUDUL E PREGĂTIT PENTRU CADASTRU
La Ciugud, o comună ajunsă faimoasă în țară datorită atragerii fondurilor europene și a altor tipuri de investiții care au schimbat fața așezării, cadastrul general pare a fi pe drumul cel bun. Primarul Damian, în același timp vicepreședinte al Asociației Comunelor din România, așteaptă să vină firma câștigătoare (SC Cornel&Cornel Topoexim SRL, cu sediul în București) pentru a semna contractul. ”Cred că vor veni peste o săptămână-două. Până atunci, voi convoca o adunare a cetățenilor la căminul cultural, să-i informez despre colaborarea lor cu specialiștii. Trebuie să le spun că vor vedea drone pe deasupra caselor și că vor trebui să scoată din cutie actele juridice ale proprietății”, spune edilul local.
Localitatea Ciugud are 4930 hectare, majoritatea terenuri agricole și pășuni. Sătenii au titluri de proprietate, fiindcă Ciugudul a fost cooperativizat. Ce avantaje va aduce cadastrul general comunității locale? Primarul le enumeră: situarea clară a proprietății în parcelă; extrasul de Carte Funciară gratuit pentru fiecare parcelă, în condițiile în care, în prezent, trebuie să scoată din buzunar 1000 de lei; dacă se va încheia protocolul dintre ANCPI și Uniunea Notarilor din România, dezbaterea moștenirii va fi gratuită; în relația cu APIA, lucrurile se vor simplifica, vor fi evitate suprapunerile. Toată lumea vorbește despre avantaje, dar cu siguranță va fi și un pic de deranj în lumea satelor, când terenurile vor fi măsurate electronic, la centimetru, și datele obținute vor fi diferite față de cele din titlurile de proprietate.
Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 980 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?