Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR septembrie 2016 - partea 2

Publicat: 19 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUA - perspective bune pentru producția de soia

Click pe poza pentru galerie!

Culturile de soia din SUA se găsesc acum în cea mai bună stare înregistrată după anul 1989, conform datelor serviciului de statistică al USDA. La data de 28 august a.c., 73% din suprafața cultivată cu soia a fost în stare bună sau excelentă, cu zece la sută mai bună decât la aceeași dată a anului trecut.

Previziunile optimiste privind cultura de soia din Statele Unite influențează evoluția prețului oleaginoaselor la Bursa de la Chicago, dar și prețul european al rapiței. Astfel, la 22 august, la Bursa de la Chicago, prețul contractelor futures pentru soia (Noiembrie 2016) a scăzut cu aproape 24 dolari/tonă, până la 349,34 dolari/tonă - cel mai mic preț pentru acest contract începând cu mijlocul lunii aprilie. 

Această tendință de scădere a piețelor din SUA influențează și prețurile europene pentru semințe oleaginoase. Astfel, la Bursa din Paris, prețurile futures pentru rapiță sunt în scădere cu 7,50 euro/tonă, pentru același interval de timp.

În cazul în care condițiile de cultură din SUA se mențin stabile și în următoarele săptămâni rămase până la recoltare, tendința descendentă a pieței ar putea continua, trăgând prețurile europene în jos.

 

Producția de grâu a UE scade în estimările CIG

Raportul lunar al Consiliului Internațional al Cerealelor (CIG) estimează un nivel record pentru producția mondială de cereale furajere și o reducere a producței UE de grâu.

Față de raportul precedent, CIG a redus estimarea privind producția de grâu a Uniunii Europene cu 3,8 mil. tone, la un volum de 145,2 mil. tone, în principal din cauza recoltelor mici înregistrate în Franța și Germania. Aceasta este o reducere de nouă procente față de producția de anul trecut și de două milioane tone față de previziunile curente ale USDA.

Exporturile de grâu din UE sunt estimate la 25,5 mil. tone, cu 8,4 mil. tone mai puțin decât anul trecut. CIG apreciază că precipitațiile abundente au fost benefice pentru randamentul culturilor, dar în unele cazuri (Ungaria, Polonia și Republica Cehă) ploile au cauzat pierderi de calitate.

 

CBOT - grâul are cel mai mic preț futures din ultimul deceniu

În perioada 25 august - 1 septembrie a.c., prețul (futures) grâului la Bursa de la Chicago (CBOT) a continuat să scadă și a pierdut 8,23 procente, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii zece ani. 

Prețurile futures la grâu urmează tendințele pieței agricole internaționale. Stocurile mari de grâu de pe piața mondială și recolta bună din SUA au continuat să pună presiune pe preț. Până la sfârșitul primei săptămâni a lunii septembrie, fermierii din SUA au recoltat mai mult de 81 la sută din suprafața cultivată cu grâu. Media suprafeței recoltate în ultimii cinci ani, la aceeași dată, este de 62 la sută din arealul cultivat. În plus, decizia Egiptului de a înăspri cerințele privind conținutul de ergot (cornul secarei) la grâul importat a creat o presiune suplimentară asupra furnizorilor de grâu. 

 

Rusia a modificat taxa de export pentru grâu 

Propunerea ministrului rus al Agriculturii de a reduce la zero taxa de export pentru grâu a fost susținută și de către premierul adjunct Arcady Dvorkovici, potrivit Interfax.

Deși a fost discutată și anularea totală a taxei, decizia finală a fost făcută în favoarea nivelului zero. Această decizie a intrat în vigoare începând cu 1 septembrie 2016 și va fi valabilă până la 1 iulie 2018.

Necesitatea de a scădea taxa de export a fost impusă ca urmare a producției record de cereale din acest an. La începutul lunii iulie, conform datelor oficiale, stocurile de cereale de pe piața internă au ajuns la 38-40 mil. tone.

Taxa de export a fost introdusă din 1 iulie 2015 și tariful a fost schimbat de mai multe ori. În prezent, taxa se calculează la 50% din preț, minus 6500 RUB (ruble), dar nu mai puțin de 10 RUB per tonă.

 

Belarus cultivă mai multă rapiță

Fermierii din Belarus intenționează să însămânțeze 360 mii ha de rapiță în această campanie. Astfel, potrivit datelor oficiale, suprafața semănată cu rapiță până la 31 august a.c. a fost de 332,1 mii ha, adică cca. 92,3% din suprafața totală planificată a fi semănată în această toamnă. În sezonul trecut rapița a ocupat 264 mii ha.


Bulgaria a început recoltarea florii-soarelui și a soiei

Campania de recoltare la floarea-soarelui și la soia este în plină desfășurare în Bulgaria. Potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii, până la data de 25 august, au fost recoltate 39,9 mii ha cu floarea-soarelui, adică cca. 5,3% din totalul de 758,1 mii ha. Producția înregistrată a fost de 72,1 mii tone, cu un randament mediu de 1,81 t/ha. Ritmul de recoltare este mai intens decât anul trecut, dar randamentul este cu 5,2% mai mic.

La soia, suprafața cultivată anul acesta este cu 43,1% mai redusă față de anul trecut. Datele oficiale de la 25 august indică un randament mediu de 2,34 tone/ha, pentru cele 4.000 ha recoltate (adică 2,7%, din totalul de 14,5 mii ha semănate cu soia). Ritmul de recoltare este mai lent decât anul trecut, dar productivitatea este cu 58,1% mai mare.

 

Scad stocurile de cereale din Ucraina

Potrivit serviciului ucrainean de statistică, la 1 august, stocurile de cereale și de leguminoase ale Ucrainei au totalizat 23,9 mil. tone, cu 2,5% mai mici decât cele înregistrate la aceeași dată anul trecut (24,5 mil. tone).

La data emiterii raportului, stocurile de grâu erau de 16,62 mil. tone, cu 5% mai mici decât la 1 august 2015 (17,54 mil. tone). Stocurile de orz au înregistrat aceeași scădere, de 5%, ajungând la 3,958 mil. tone. O reducere mai mare se înregistrează la stocurile de porumb, care sunt cu 18% mai mici decât anul trecut, de numai 1,626 mil. tone, față de 1,986 mil. tone la 1 august 2015.

 

Bulgaria - recoltă record de grâu

Fermierii vecini au recoltat 5,6 mil. tone de grâu în acest an, cea mai mare producție din 1980, conform declarației Ministerului bulgar al Agriculturii. Aceasta, în condițiile în care suprafața cultivată a fost cu 12% mai mare decât anul trecut. Randamentul mediu a fost de 4,94 t/ha. Cel mai bun randament, de 5,68 t/ha, a fost înregistrat în regiunea Silistra, în nord-estul țării.

Din recolta totală de grâu, aproximativ 2 mil. tone vor satisface nevoile interne. Exporturile de grâu de până acum au depășit cu puțin un milion de tone.

Calitatea grâului este mai bună decât anul trecut, 43% din recoltă având calități de panificație foarte bune. În 2015, Bulgaria a produs 4,6 mil. tone de grâu.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?