Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Bunăstarea la porcine” a fi sau a nu fi… o nouă sesiune de finanțare?

Publicat: 28 ianuarie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii decembrie 2012, Ministerul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat de presă că intenționează lansarea unei noi sesiuni de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 „Plăți privind bunăstarea animalelor” - pentru sectorul porcine

Click pe poza pentru galerie!

Mai mult, MADR a anunțat și perioada de depunere a cererilor, aceasta urmând a se întinde până la jumătatea lunii ianuarie a anului 2013.

“Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să lanseze o nouă sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 „Plăți privind bunăstarea animalelor” - pentru sectorul porcine. Sesiunea urmează a se desfășura în perioada 17 decembrie 2012 - 16 ianuarie 2013”, se arată în comunicatul MADR, postat pe site-ul ministerului la data de 6 decembrie 2012.

 

Fermierii au crezut în intenția MADR

Precizăm că prima sesiune de depunere a proiectelor pe Măsura 215 privind plățile pentru bunăstarea animalelor - porcine, s-a desfășurat în perioada 16.07.2012 - 15.08.2012, conform Ghidului Solicitantului privind plățile pentru bunăstarea animalelor - porcine - Măsura 215.

Astfel, crescătorii de porcine care au finalizat întocmirea dosarelor după data limită a acestei sesiuni au sperat că vor putea depune cereri în sesiunea anunțată ulterior. În această situație s-au aflat și patru fermieri din județul Giurgiu. Fermierii au obținut autorizația de funcționare de la Direcția Sanitar-Veterinară Județeană la scurt timp după ce sesiunea din 2012 s-a închis.

Aceștia au conceput și transmis o adresă comună la MADR, în atenția ministrului Secretar de Stat Achim Irimescu, pentru a le comunica oficialilor din minister și pentru a le sugera colegilor de breaslă necesitatea deschiderii unei noi sesiuni de primire a cererilor pe Măsura 215.

Semnatarii adresei sunt societățile Agriprest SRL, comuna Prundu, cu o capacitate de 6000 de capete/an; Ferma Sărmașu SRL, localitatea Sărmășel-Gară, cu o capacitate de 6000 capete/an; Agrodun Internațional, din localitatea Radomirești, cu o capacitate de 8000 capete/an; Intermotocros SRL, din localitatea Puieni, cu o capacitate de 12.000 capete/an.

“Fermele (menționate anterior - n. red) au făcut eforturi pentru a respecta în întregime condițiile de bunăstare a animalelor (grad de populare redus, iluminat etc). În urma mai multor discuții avute la minister ni s-a comunicat intenția de a se lansa o nouă sesiune de depunere a angajamentelor începând cu data de 17 decembrie 2012, lucru care nu s-a întâmplat.

O parte din societățile amintite și-au încheiat deja un ciclu de producție cu cheltuieli suplimentare pentru asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor.

Prin prezenta solicităm deschiderea unei noi sesiuni de depunere a angajamentelor cu amendamentul plăților compensatorii pentru perioada de după 16 august 2012, în caz contrar vom fi puși în situația imposibilității continuării activităților curente (colaps financiar)”, se precizează în adresa înaintată MADR.

 

Pierderi de 420.000 lei/ciclu de producție

Crescătorul de porcine Mihai Dune, administrator al SC Agrodun Internațional din Radomirești, Giurgiu, ne-a spus că prin respectarea normelor de bunăstare la porcine fermierii suportă pierderi însemnate la fiecare ciclu de producție. Un calcul simplu privind doar unul dintre punctele din Pachetul de bunăstare (Pachetul 1 - Creșterea cu cel putin 10 la sută a spațiului alocat disponibil fiecărui animal) arată că, spre exemplu, "la o capacitate de 3000 de capete/ciclu este necesară o suprafață de 10 la sută în plus pentru ca porcii să beneficieze de un spațiu mai mare.

Eu reduc efectivul pentru a crea spațiul necesar și acest fapt îmi aduce un deficit de 300 de porci grași la vânzare. Aici apar pierderile”, ne-a explicat Mihai Dune.

De asemenea, fermele care au avut deja ciclu de producție și au respectat normele de bunăstare, au suportat cheltuieli de circa 140 lei/cap de purcel. „În condițiile în care noi nu primim banii de la APIA pe bunăstare, la un ciclu de producție de 3000 de purcei avem pierderi de circa 420.000 lei.

Asta, pe lângă diferențele dintre ajutoare la nivel european. Spre exemplu, în Germania, pentru bunăstarea la porcine se primește suma de 60 euro/cap de purcel, pe când la noi suma e de 140 de lei, respectiv 30,4 euro/cap de purcel”, explică Mihai Dune.

La Minister, fermierii au fost primiți din nou cu... promisiuni. „Ni s-a comunicat să așteptăm până pe data de 13 ianuarie a.c. și că  există șanse mari să se publice în Monitorul Oficial un document în acest sens”, spune fermierul.


APIA: „NU AM FOST INFORMAȚI OFICIAL”

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură ne-a comunicat că și în condițiile în care Ministerul Agriculturii a publicat, la începutul lunii decembrie, un comunicat privind noua sesiune de depunere a dosarelor, la această dată nu primește cereri pe Măsura 215 - sectorul porcine.

“Ultima sesiune de primire a cererilor pentru ajutorul privind bunăstarea la porcine a fost deschisă în perioada 16 iulie - 15 august 2012. O altă sesiune nu există. APIA nu a primit nici o informare oficială, așadar nu se primesc cereri”, ne-au spus reprezentanții APIA.

Vizualizat: 1190 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?