Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Brexitul şi Agricultura

Publicat: 31 ianuarie 2020 - 11:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Statele UE-27 au exportat produse agroalimentare în Marea Britanie în valoare de 40 miliarde euro (în 2017). Odată cu brexit-ul, Marea Britanie va deveni "peste noapte" principalul partener comercial cu produse agroalimentare al UE, atât în ceea ce privește exporturile, cât și importurile. Statele membre ale UE exportă volume importante de produse agroalimentare în Marea Britanie, în special fructe și legume proaspete și procesate, produse din carne și preparate alimentare.

Exporturile agroalimentare UE-27 în Marea Britanie (% din valoare totală, în 2017): fructe și legume proaspete și procesate 20%; preparate alimentare 18%; produse din carne 18%; vin, băuturi spirtoase și băuturi 12%; produse lactate 9%; altele 23%.

De asemenea, un procent semnificativ din importurile agroalimentare ale UK provin din UE (73%), în principal produsele lactate, preparate alimentare și produse din carne. Cei mai mari exportatori de produse agroalimentare în UK sunt Olanda (14%), Germania (11%), Irlanda (10%), Franța (10%), Spania (7%), Italia (6%), Belgia (5%), Polonia (4%), celelalte state UE-27 şi 27% din alte state

Exporturile și importurile britanice de produse agroalimentare din țări terțe au beneficiat până în prezent de condițiile negociate de UE cu partenerii comerciali (acorduri internaționale ale UE). Când Marea Britanie nu va mai fi un stat membru UE, nu va mai face parte din aceste acorduri.

Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție, timp în care Marea Britanie beneficiază de acordurile internaționale ale UE. Aceasta garantează integritatea și omogenitatea pieței unice și a uniunii vamale.

După ce acordurile internaționale încheiate de UE nu se vor mai aplica în Marea Britanie, comercianții din UE trebuie să verifice regulile de origine, deoarece produsele/ingredientele din Marea Britanie nu vor mai fi considerate "de origine" UE. Doar un viitor acord UE-Marea Britanie ar putea modifica unele modalități în ceea ce privește acordurile bilaterale.

 steag_UK_b

Agricultura UK

În ceea ce privește agricultura, la 1 februarie 2018 a fost emisă o notificare adresată părților interesate cu privire la legislația UE privind alimentele care vizează etichetarea alimentelor, ingredientele alimentare, cerințele pentru operatorii din sectorul alimentar, regulile de producție alimentară și producția ecologică.

Marea Britanie produce mai puţin de 60% din consumul intern de alimente, altfel spus importă 40% din ceea ce mănâncă. Agricultura contribuie cu 0,62% la produsul intern brut (9,9 miliarde lire sterline) şi angajează 1,5% din totalul forţei de muncă (476 mii oameni).

În ciuda fermierilor calificați, a tehnologiilor moderne, a solului fertil și a subvențiilor, câștigurile fermierilor sunt relativ reduse, în principal din cauza prețurilor mici la poarta fermei. Veniturile reduse, prețul ridicat al terenurilor și lipsa de terenuri agricole descurajează tinerii să rămână în sectorul agricol. Vârsta medie a conducătorilor de exploatații în UK este acum de 59 de ani.

Agricultura ecologică şi biocombustibilii sunt noi oportunităţi prin care fermierii britanici încearcă să îşi susţină şi să își completeze veniturile, precum şi diversificarea activităților.

 decada bovinelor Angus în România_b

Agricultura Marii Britanii în cifre

Suprafața agricolă totală este de 17,6 milioane hectare, ceea ce reprezintă 72% din suprafaţa totală a Regatului Unit. Alte 3,2 milioane hectare sunt terenuri forestiere şi pădure. În ultimii ani suprafaţa agricolă a scăzut cu 26 mii hectare, în principal datorită dezvoltării infrastructurii de transport şi clădiri.

Anul trecut erau cca. 192 mii ferme în Marea Britanie. Doar 20% dintre acestea cu o suprafaţă de peste 101 ha (250 acri) şi aproximativ 50% din toate exploatațiile au sub 50 de acri (mai puţin de 20ha !!!). Cele mai multe ferme fiind unități administrate de familii.

Principalele culturi agricole în Regatul Unit sunt cerealele (grâu, ovăz și orz), rapiţă, cartofi, sfeclă de zahăr, fasole, mazăre, varza, fructe (mere și pere), precum şi culturi furajere. Cultura cerealelor ocupă 60% din terenul arabil, din care 54% cu grâu.

În Marea Britanie sunt peste 16 mii ferme pentru creşterea vacilor, cu un efectiv total de 1,6 milioane capete, o medie de 140 capete total/fermă (din care 86 vaci de lapte, în medie pe fermă) şi o producţie medie de 6.300 litri lapte pe an.

Efectivul de ovine este de cca, 15 milioane capete, repartizate în peste 41.000 ferme (efectivul mediu 275 oi/fermă).

Există de asemenea cca. 4600 ferme de porci, Marea Britanie este autosuficientă în proporție de 90% pentru carne de porc.

Vizualizat: 1633 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?