Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Brazilia mizează pe trestia de zahăr transgenică

Publicat: 16 martie 2018 - 16:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procesatorii de zahăr brazilieni au primit cu entuziasm vestea introducerii în cultură a primei varietăţi de trestie pentru zahăr modificată genetic, o premieră mondială nu doar locală, într-o ţară în care culturile transgenice au o istorie de peste două decenii.

Creaţia Centrului de Tehnologie Canavieira (CTC), această varietate conţine gene de Bacillus thuringiensis, o bacterie care produce un grup de proteine cunoscute ca toxina Bt, toxice pentru anumite insecte, făcând-o astfel rezistentă la atacurile de Diatraea saccharalis, cunoscută şi sub denumirea populară de sfredelitorul trestiei de zahăr. Acesta este unul dintre principalii dăunători ai culturii trestiei de zahăr, provocând numai în Brazilia pierderi anuale în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, reprezentând pierderi de cultură şi cheltuieli cu insecticidele.

trestie-de-zahar_bDeocamdată au fost plantate 400 de hectare de trestie modificată genetic, iar o sută de unităţi de procesare lucrează deja cu o astfel de materie primă. Dezvoltarea noilor soiuri de trestie de zahăr este considerată de către experţi ca fiind esenţială pentru îmbunătăţirea randamentelor, reducerea costurilor de producţie şi creşterea marjelor de profit, într-o industrie care se confruntă cu scăderea preţurilor globale la zahăr.

Potrivit estimărilor CTC, în următorii trei ani trestia de zahăr transgenică ar putea ocupa o suprafaţă de aproximativ 1,5 milioane de hectare. Brazilia deţine circa 10 milioane de hectare cultivate cu trestie de zahăr convenţională şi are potenţialul de a-şi extinde suprafeţele cu până la 15% în următorii zece ani. Totodată, Brazilia este un exportator major de zahăr procesat, având relaţii comerciale cu 150 de ţări, iar aproape 60% dintre ele nu solicită aprobare specială pentru importul zahărului obţinut din organisme modificate genetic.

Vizualizat: 451 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?