Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bluetongue: „S-a închis toată țara”

Publicat: 03 noiembrie 2014 - 11:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Începând din 10 octombrie 2014, zona de restricție pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României, informează ANSVSA.

Click pe poza pentru galerie!

Ca urmare a evoluției focarelor de Boală a limbii albastre și a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărțit în zone de control (20 km în jurul focarelor), restul fiind zone de protecție (raza 100 km) și de supraveghere (150 km, inclusiv zona de protecție). Mișcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control și cele de protecție este permisă, cu destinația abatorizare și cu respectarea anumitor condiții. Aceste măsuri vor fi menținute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv. În schimb, restricția privind închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul țării, în vigoare până în 5 octombrie 2014, a fost ridicată.

Potrivit datelor ANSVSA, la 13 octombrie 2014, Boala Limbii Albastre evolua în 254 de comune din 26 de județe, fiind 1895 de animale afectate de boală (0,02% din totalul animalelor receptive din cele 26 județe) și 384 de animale moarte. De asemenea, doi zimbri din rezervația naturală Armeniș din Munții Țarcu, jud. Caraș Severin și doi zimbri din Rezervația Hațeg-Slivuț din jud. Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.

Pe lângă cele 26 de județe anunțate de ANSVSA, au mai fost confirmate cazuri de Bluetongue și în Maramureș, iar în Timiș existau suspiciuni de apariție a bolii în 15 localități.

Claudiu Frânc, președinte FCBR: „S-a închis toată țara. Mai erau Maramureș și Satu Mare în afara zonei de supraveghere. Suspiciunea în Maramureș era din 10 octombrie, iar în 13 octombrie a venit și confirmarea. Acum e toată țara sub supraveghere”.

 

Boala limbii albastre, și în Ungaria

Autoritățile maghiare au informat, în 14 octombrie, că analizele de laborator au confirmat Boala limbii albastre la animalele din două gospodării mai mici situate în județul Csongrád, aflat în sud-estul țării, în apropiere de granița cu România.

Vizualizat: 622 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?