Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bluetongue: Pro și contra vaccinare

Publicat: 25 noiembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România va derula, în 2015, un program național de vaccinare împotriva Bolii Limbii Albastre (Bluetongue), a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul lunii octombrie 2014.

Click pe poza pentru galerie!

Holstein Ro: Vaccinarea, singura soluție pentru fermele mari

Ionuț Lupu, director executiv Holstein Ro: „Vaccinarea reprezintă singura soluție pentru a proteja fermele industriale. Decizia de a începe vaccinarea este extraordinară, întârzierea cu care acest lucru se realizează nu ne încântă foarte tare. Interesul fermierilor Holstein Ro este acela de a-și dezvolta efectivele, de a crește numărul de animale la muls și cantitatea de lapte mulsă. Interesul nostru este de a nu vorbi despre export, ci de o dezvoltare organică a membrilor noștri. (...) Au existat încă din septembrie discuții cu ANSVSA pentru a permite vaccinarea împotriva Bluetongue, dar s-au blocat la ANSVSA.”

 

FCBR: Un program național de vaccinare nu se justifică

Federația Națională Pro-Agro a inițiat, împreună cu membrii săi, o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare. „~n contextul în care România dispune de un plan de supraveghere pentru această boală, cofinanțat de Comisia Europeană, considerăm că nu este momentul de introducere a vaccinării, care ar afecta și mai mult bugetul de stat. (...) Situația critică, falimentară a sectorului bovin, lipsa controlată a vaccinării în restul statelor membre, închiderea definitivă a pieței de bovine și ovine la export ar trebui să fie un semnal de alarmă marcant pentru renunțarea la politica de vaccinare împotriva Bluetongue”, susține Pro Agro. Mai mult, Pro Agro acuză că această inițiativă a fost demarată fără consultarea fermierilor.

Claudiu Frânc, președinte Federația Crescătorilor de Bovine din România: „Sunt cazuri izolate. Toată țara a fost închisă prin zonele de protecție, nu prin zonele de control. (...) Nu uitați că a fost un an atipic, cu foarte multe precipitații, care au fost favorabile pentru dezvoltarea vectorului de transmitere a bolii. Dacă intrăm direct pe vaccinare ne facem alte necazuri: în momentul în care vom vrea să facem export de animale, decelarea anticorpilor specifici de boală de cei vaccinați este foarte costisitoare. (...) Nu suntem o țară cu tradiție pe boala limbii albastre. Nu știu dacă suntem atât de bogați ca să aruncăm zeci de milioane de euro pe vaccin. (...) Sigur, este o dorință a unor colegi fermieri mai mari care vor să își protejeze fermele, dar este suficientă o ținere sub control a programelor de dezinsecții în ferme. Nu avem nici o fermă mare contaminată. Nu avem o evoluție care să justifice cheltuirea unor sume atât de mari și îngrădirea în continuare a exportului de animale vii.”

 

ANSVSA: Vom discuta cu toți fermierii

„Strategia de vaccinare a tuturor animalelor din România receptive la boală, începând cu 2015, implică un efort financiar foarte mare pentru Autoritate și de aceea trebuie discutat și analizat modul în care aplicăm această strategie”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA, citat de Agerpres. Acesta a precizat că strategia în acest sector va fi discutată și analizată în Consiliul Consultativ al ANSVSA, cu toți crescătorii de ovine, caprine și bovine din România.

 

Bluetongue: 3.708 animale afectate, din 11 mil. receptive

Numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a continuat să crească în prima săptămână din noiembrie 2014 în România - 29 de noi cazuri la ferme din centrul și estul țării (31 bovine, 4 oi și 4 capre), Serbia - 300 de cazuri și Bosnia și Herțegovina, transmite site-ul thecattlesite.com, citat de Agerpres.

Potrivit datelor ANSVSA, până la 5 noiembrie 2014, numărul animalelor afectate de Boala Limbii Albastre a ajuns la 3.708, în 377 de comune din 32 județe unde au fost înregistrate focare (0,03% din totalul animalelor receptive). 988 de bovine și ovine și 4 zimbri din rezervațiile Armeniș (Caraș-Severin) și Hațeg (Hunedoara) au murit din cauza bolii. Efectivele de animale receptive la boală se ridică la 10.841.193.

 

Vizualizat: 738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!