Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Blestemul pământului: Încă un episod din seria "teren de vânzare"

Publicat: 27 iulie 2020 - 00:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recent adoptata lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole din extravilan a stârnit deja multe controverse.

Pământul românesc. Câte patimi stârneşte şi câţi iubitori de glie se adună să-i ridice osanale şi să-i închine legi care să-l înţelenească bine în hotarele patriei! În realitate, după cei 13 ani scurşi de la aderarea ţării noastre la UE încă nu avem o lege unitară, cu prevederi clare care să stabilească cine şi cât pământ poate să vândă, cine şi cât poate să cumpere şi, mai ales, destinaţia terenurilor agricole care fac obiectul tranzacţiilor de tot felul.
Care mai de care, politicieni, naţionalişti, iubitori de ţară, reprezentanţi ai agricultorilor şi speculanţi de terenuri au făcut din pământul românesc ba slogan de campanie electorală, ba motiv de dispută publică, ba sursă aproape inepuizabilă şi îndoielnică, după lege, de venituri şi subvenţii.

Ne vindem ţara la metru cub!

"Ne fuge pământul de sub picioare", "Cărăm pământul cu roaba peste hotare", "Ne vindem ţărişoara bucată cu bucată"... vă sună cunoscut?
Ia să vedem. Cine vinde? În primul rând, românul frate cu codrul. Poate că au existat cazuri, şi nu ştim noi, când oamenii pur şi simplu au fost presaţi, sub diverse forme, să-şi vândă terenurile. Şi, nu mai departe, să ne gândim că mulţi de-ai noştri o fac fie din motive strict economice, pământul fiind unica sursă de venit, fie că nu mai pot să-l lucreze şi decât să îl lase pârloagă, mai bine să îl muncească cine şi cum poate. Să scoată ceva din el.
Cine cumpără? După cum aminteam, în lipsa unor reglementări clare, oricine doreşte. Deşi avea posibilitatea şi reglementările europene sunt foarte clare în acest sens, România nu a notificat niciodată Bruxelles-ul cu privire la condiţionarea vânzării terenurilor către străini. Asta ca să lase tonul mai jos cei care arată acuzator cu degetul către UE când vine vorba de vânzarea terenurilor noastre. Problemele sunt interne şi atât.
Exportăm subvenţii şi materie primă la greu şi, din păcate, nu o mai facem pe uşa din dos, ci la vedere. De ce? Pentru că vidul legislativ din România permite asta oricui şi în orice moment, fără riscuri prea mari de a răspunde în faţa vreunei autorităţi!

sol cu sapa_b

Reţeta eşecului, în 3 paşi

  1. Fermierii români nu au bani pentru a investi în teren, faţă de străinii care vin cu bugete impresionante şi credite foarte avantajoase din ţările lor de origine.
  2. Pe piaţa românească reglementarea preţurilor privind vânzarea - cumpărarea de terenuri agricole face echipă bună cu intabularea terenurilor, cu arendarea, comasarea, scoaterea terenurilor din circuitul agricol în scopuri imobiliare. O echipă vai de capul ei, nelegiferată şi mai mereu perdantă.
  3. Implicarea celor direct vizaţi lasă şi ea de dorit. E drept, asociaţiile profesionale ale agricultorilor mai sunt chemate, sporadic, la consultări guvernamentale pentru descoperirea formulei magice care să aducă lumină şi clarificări normative privind vânzarea terenurilor. Iar noi, presa de specialitate, anunţăm de fiecare dată, cu titlu mare şi cu speranţa că, în sfârşit, s-a reglementat problema pământului: Vot final! Se schimbă legea terenurilor. Cine va putea cumpăra teren agricol în România!

Şi, uite-aşa, mai trece un an. Şi încă o lege cu prea multe scăpări şi interpretări.
Şi iar se aude vocea mulţimii care se opune vânzării de teren agricol către străini. Uneori mai răguşită, obosită de atâtea repetiţii. Însă dacă sunt în joc beneficiile electorale ale unora, mulţimea cu siguranţă va fi susţinută. Se întâmplă acum!

Vot final şi nu prea?!

Şi spunem, din nou. În sfârşit s-a modificat legea! Dar nici bine nu a apărut proiectul legislativ, că a şi fost contestat. Scos probabil de la sertar, chipurile la cererea publicului, susţinut de opoziţie şi trimis la Curtea Constituţională de PNL şi USR, actul normativ atârnă undeva între decizii şi controverse, spre iritarea maximă şi îndreptăţită a fermierilor români. Totuşi, până când?! Vă puteţi pune de acord, o dată pentru totdeauna, asupra unor reglementări de care România şi agricultura au atât de multă nevoie?

Poziţia Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare

"România este dată exemplu negativ în Europa ca fiind ţara cea mai afectată din UE de fenomenul de acaparare a terenurilor. Comisia Europeană a evidenţiat în studiul «Amploarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole în UE», realizat de Direcţia Generală de Politici Interne, că statele membre pot lua măsuri de reducere a amplorii fenomenului de acaparare a terenurilor prin legislaţie specifică. Am insistat foarte mult în ultimii ani prin adrese scrise către toate partidele, autorităţile din România, în funcţie de atribuţiile pe care le au, inclusiv către Preşedintele României, să dispună măsurile legale care se impun pentru modificarea, completarea, aprobarea şi promulgarea legislaţiei privind înstrăinarea terenurilor. Aproape toate statele din Uniunea Europeană au avut maturitatea, capacitatea şi curajul să-şi asume proiecte legislative, acte şi proceduri subsecvente care să le protejeze înstrăinarea terenurilor către străini şi să încadreze terenul la bun de patrimoniu naţional.

Fermierii români sunt profund nemulţumiţi şi dezamăgiţi de instituţiile statului (Parlament, Guvern, Preşedinţie) care nu întreprind nimic concret pentru a stopa discriminarea creată în momentul de faţă din lipsa unor reguli clare şi a unei strategii legislative coerente/ancorată în realitate care să cuprindă o piaţă funciară echilibrată şi care să asigure elemente juridice de protecţie a patrimoniului funciar naţional", se arată într-un comunicat al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (ProAgro, UNCSV, APPR).
Alianţa agricultorilor contestă decizia PNL şi USR de a trimite la Curtea Constituţională noul proiect legislativ de modificare a Legii nr. 17/2014.

Florian Ciolacu1_b

NU AMÂNAŢI ADOPTAREA LEGII!
"Aşa cum o evidenţiază şi Pactul Ecologic European şi recentele strategii ale Comisiei Europene, degradarea biodiversităţii, schimbările climatice şi o serie de tendinţe la nivel global necesită o grijă suplimentară în gestionarea terenurilor agricole, sens în care Comisia Europeană propune şi reducerea suprafeţei cultivate cu 10% (până în 2030) în scopul creşterii biodiversităţii. Totodată, a fost confirmată recent, odată cu criza Covid-19, necesitatea unor abordări care să întărească profesionalismul din sectorul agricol şi să faciliteze prezervarea unui fond funciar suficient pentru siguranţa şi calitatea hranei populaţiei.
Având în vedere că adoptarea cadrului legislativ necesită un interval de timp îndelungat şi întrucât orice act normativ este susceptibil de îmbunătăţire, considerăm că aspecte ridicate în spaţiul public în ultimele zile (imediat după ce pe 3 iunie a fost votat pe de Camera Deputaţilor – n.r.) pot fi analizate în detaliu cu grupuri de lucru de specialişti şi avute în vedere, eventual, ulterior la adoptarea actelor normative secundare, fără întârzierea aplicării actului normativ în ansamblul său".
Florian Ciolacu, Director executiv
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă

ÎNSTRĂINAREA TERENURILOR

Revista Ferma a reflectat în paginile ei modificările şi completările aduse Legii nr. 17/2014. Urmăreşte AICI toate articolele publicate de Revista Ferma pe acest subiect.

VA URMA...

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

 

Vizualizat: 843 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?