Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Birocraţia blochează investiţiile în irigaţii

Publicat: 08 noiembrie 2020 - 19:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Moldova Farming exploatează peste 10 mii de hectare în judeţele Neamţ, Vrancea şi Bacău. Ce strategie a abordat în acest an, care a stat sub semnul secetei, ne spune Vlad Stamatin!

material furnizat de
BORO Communication

Pe 19 august, Vlad Stamatin a participat în calitate de Speaker şi Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Moldova şi Bucovina - Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediţii RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum.

 

Agricultura, prima dragoste

 

„Pentru mine a fost o provocare foarte mare să trec din partea de vânzări în partea de agricultură. Practic, m-am întors la prima mea dragoste pentru că provin dintr-o familie de fermieri din judeţul Vaslui. Cred că a fost cel mai greu an în care puteam să intru în partea de producţie, dar, cu toate acestea, experienţa colegilor şi a partenerilor noştri ne-a ajutat mult. Avem şi zone întregi calamitate, dar avem şi zone cât de cât bune”, spune fermierul moldovean.

 collage vlad stamatin irigatii_b

 

Semănatul direct a fost soluţia anti-secetă

 

Cei de la Moldova Farming au decis ca în primăvară să nu lucreze absolut deloc solul, aşa că au intrat direct la semănat. „Am decalat foarte mult perioada de semănat. Am început pe 15 martie cu semănatul. Avem o suprafaţă foarte mare pe care am semănat-o în primăvară, în jur de 4 500 de hectare pe care am reuşit să le semănăm în 22 zile, dar ne-a ajutat foarte mult şi tehnologia, în care investim foarte mult. Doar anul acesta avem achiziţii de peste 3 milioane de euro. Este foarte greu cu amortizarea pentru că după un asemenea an turnover-ul este foarte mic”, explică Vlad Stamatin.

 

Apa din Siret, tot mai aproape

 

În luna aprilie societatea moldavă a demarat investiţiile într-un mare proiect pentru irigaţii, din fonduri proprii. „Avem un coleg care se ocupă doar de partea de investiţii, doar că birocraţia din România ne împiedică foarte mult în a demara proiectul pe irigaţii. Vrem să aducem apă din râul Siret pe fondurile noastre, fără nici un fel de alte proiecte europene sau cu alţi bani. Dar avem nevoie de foarte multe aprobări, dosare şi multe birouri de străbătut. Plus că şi criza creată de COVID a împiedicat acest lucru deoarece o parte dintre funcţionarii publici nu prea au lucrat, corespondenţa prin email a fost destul de greoaie, răspunsurile lor erau foarte evazive, ne trimiteau dintr-o parte în alta. Dar una peste alta, am reuşit să ajungem la 90% de finalizare a proiectului. Cred că după ce vom termina de recoltat, vom începe să săpăm pentru aducţiunile de apă”, spune fermierul din linia întâi.

 

Dificultăţi în lotul de hibridare

 

Încă un aspect care i-a încurcat destul de tare în acest an a fost producerea de sămânţă de porumb. „A trebuit să facem purificări în lotul de producere şi eliminarea formei tată, eliminarea spicelor am făcut-o şi mecanic, şi manual. Şi acolo am întâmpinat o problemă foarte mare. A trebuit să organizăm grupuri de câte cinci zilieri cu program de lucru diferit. Toţi colegii de pe partea de agricultură pe care îi coordonez a trebuit să îşi schimbe în totalitate programul astfel încât să nu se intersecteze grupurile de zilieri. A fost o provocare foarte mare, am reuşit în final să ieşim la capăt şi cu lotul de producere, dar cu sacrificii foarte mari.


Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi CEC Bank. Partener media: Revista Ferma.

Vlad Stamatin_b
Din păcate, seceta extremă ne-a afectat, cu toate că lotul de producere de porumb sămânţă îl avem într-o zonă irigabilă. Producţia este sub cea de anul trecut, dar totuşi sper într-o calitate foarte bună a materialului semincer
VLAD STAMATIN
fermier la Moldova Farming

Vizualizat: 751 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?