Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Biomasă, bioenergie, biocombustibili

Publicat: 29 iunie 2009 - 19:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Energiile regenerabile sunt manifestări pământene ale energiei solare printre care menţionăm energia vântului (eoliană), energia solară directă, energia hidraulică a cursurilor de apă, energia valurilor, energia mareelor sau biomasa. Cele dintâi au fost exploatate şi până în prezent.

Click pe poza pentru galerie!

Generatoarele eoliene, panourile solare, serele, morile de apă şi centralele hidroelectrice amplasate pe marile cursuri de apă sunt câteva exemple tipice. În ceea ce priveşte biomasa, aceasta reprezintă o sursă de energie puţin exploatată. Biomasa cuprinde tot ceea ce se acumulează pe pământ ca urmare a proceselor biologice, a creşterii şi dezvoltării organismelor vii, astfel, vorbim despre biomasă microbiană, vegetală, sau animală.

Şi pentru că viaţa nu ar exista pe pământ fără energia solară, biomasa reprezintă de fapt tot o energie a soarelui, înmagazinată în aceşti „acumulatori”, care sunt organismele vii.


A doua generaţie de biocombustibili

Întrucât dezvoltarea industriei de bioetanol din cereale a dus la creşterea preţului acestora, se promovează cercetările pentru obţinerea de biocombustibili din biomasă lignocelulozică (paie, coceni, plante nefurajere şi nealimentare etc), sau din dejecţii şi deşeuri (gunoi de grajd, ape uzate, gunoaie orăşeneşti, deşeuri industriale etc). Aceşti biocombustibili au fost denumiţi a doua generaţie de biocombustibili.

Biocombustibilii solizi se obţin cel mai simplu, din biomasă vegetală nevaloroasă. Există echipamente de producere a brichetelor (peleţilor), fixe, sau chiar şi mobile, care convertesc deşeurile celulozice (rumeguş, paie, alte produse vegetale, care nu sunt valorificate în alt mod, sau pur şi simplu sunt arse pe câmp fără a se folosi acea energie degajată) într-o marfă vandabilă.

Biocombustibilii lichizi sunt biodieselul şi bioetanolul.

Biodieselul se obţine foarte simplu din plante oleaginoase.

În schimb, bioetanolul de generaţia a doua, (cel care se obţine din celuloză, şi nu din cereale), necesită un proces de fabricaţie mai complex.

Procesul tehnologic dezvoltat la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara, în cadrul disciplinei de Microbiologie Aplicată, porneşte de la premiza că pentru a fi viabil din punct de vedere economic, costurile de producţie a etanolului din biomasă trebuie să fie sub preţul de piaţă al etanolului din cereale. De aceea se încearcă elaborarea unei tehnologii ieftine de conversie a biomasei lignocelulozice la etanol combustibil.

Procedeul dezvoltat la USAMVB presupune prehidroliza acidă diluată în co-curent a biomasei lignocelulozice (BLC) însoţită de zaharificarea enzimatică a celulozei reziduale şi co-fermentarea glucozei şi xilozei rezultate la etanol. În sistem aplicativ-industrial, pe lângă elaborarea procedeului de bază de conversie a BLC la etanol, este necesară şi precizarea metodelor de manipulare şi stocare a BLC, purificarea produsului, tratarea apelor reziduale, arderea ligninei reziduale, stocarea produsului şi alte activităţi adiacente.

BioreactorClick pe poza pentru galerie!

ŞTIAŢI CĂ...

• Soarele emană în spaţiul cosmic o cantitate imensă de energie, circa 3.826 x 1026 J/s., din care pământul primeşte 68 x 1016 J/s, adică de 562.000.000 ori mai puţin, totuşi suficientă ca să întreţină viaţa, fenomenele atmosferice, stratul de ozon care ne apără de alte radiaţii periculoase etc.

Dacă această energie a pământului s-ar folosi chiar şi în proporţie de 1% pentru procese industriale, problema energiei ar fi rezolvată.

• Tehnologiile de producere a biocombustibilului au dublu rol, pe lângă faptul că produc înlocuitorii combustibililor fosili, protejează şi mediul, dar mai mult, nu concurează consumatorul uman în ceea ce priveşte materiile prime. În acest sens, analiştii susţin că dezvoltarea industriei de bioetanol din cereale a dus la creşterea preţului acestora.

Biocombustibilii solizi pot fi folosiţi ca materie primă pentru centrale termice şi pot înlocui cărbunele, un combustibil foarte poluant.

Bioetanolul se poate amesteca cu benzina, sau se poate folosi în stare pură în motoare special construite pentru a putea funcţiona pe bază de benzină şi/sau de etanol.

• Beneficiile dezvoltării tehnologiei etanol-din-biomasă sunt multiple: consolidarea securităţii energetice naţionale, reducerea emisiei de gaze cu efect de seră, utilizarea resurselor regenerabile, fundamentarea unei industrii biochimice bazată pe biomasă, beneficii macroeconomice pentru comunităţile rurale şi pentru societate în general.


CERCETĂRI INTEGRATE PRIVIND MANAGEMENTUL DEŞEURILOR

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, un colectiv de cadre didactice şi de cercetători, printre care şi subsemnatul, desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare în domeniul folosirii biomasei microbiene, vegetale şi animale pentru a produce energie. Ei au demonstrat că din biomasă se pot obţine combustibili solizi, lichizi sau gazoşi, denumiţi biocombustibili.

Aceştia nu provin din biomasa valoroasă, care poate servi ca furaj sau ca aliment, ci din materia nevaloroasă, constând în subproduse din agricultură sau industrie, dejecţii sau deşeuri care constituie o povară pentru mediul înconjurător.

Cercetările sunt finanţate prin grantul nr. 141558/22.04.08, cu fonduri de la Guvernul României şi de la B.I.R.D. prin două proiecte Makis din cadrul M.A.D.R., intitulate „Integrarea fermentaţiei anaerobe şi captarea metanului în managementul dejecţiilor în fermele de vaci de lapte pentru reducerea poluării şi obţinerea unui îngrăşământ valoros” şi „Conversia biomasei lignocelulozice la etanol prin hidroliză şi fermentare simultană”.

Mai multe detalii despre acest proiect puteţi afla accesând pagina de internet www.biocombustibil-tm.ro


Vizualizat: 2023 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Motor cu biomasa
|
01. 29, 2011. Saturday 09:35
Cercetarea in directia produceri de combustibili echivalenti petrol este gresita. AM inventat motorul care arde biomasa asa cum este fara transformari.randament 25% ,3 kg/cp greutate.ideal pentru eliminarea petrolului din agricultura.matei_baidoc@yahoo,fr
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!