Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bilanţ MADR - PROMISIUNI îndeplinite, dar şi proiecte... la sertar!

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La final de an, ne-am propus să facem o retrospectivă a politicii MADR, pentru a vedea care au fost promisiunile îndeplinite, dar şi cele care au rămas în aer...

Desigur, nu facem o analiză amănunţită, dar considerăm că ar putea fi util un tablou al anului agricol 2017 văzut din această perspectivă.

Programul ”Tomate româneşti”, despre care ministrul Petre Daea a vorbit în presă încă de la începutul mandatului său, poate fi calificat drept cel mai de succes proiect iniţiat de minister. Mii de legumicultori care s-au înscris şi au fost declaraţi eligibili au încasat 3000 de euro pentru două tone de roşii livrate pe piaţă. Măsura a fost amplu mediatizată, ba mai mult, a fost folosită de guvern şi de liderii PSD ca ”armă” de apărare, în contextul protestelor din februarie a.c.. Dacă vă mai amintiţi, la conferinţa de presă organizată de preşedintele PSD şi de premierul de atunci, Sorin Grindeanu, roşiile româneşti au fost invocate pentru a dovedi publicului că noua putere politică se implică din plin în sprijinirea fermierilor, deşi nu acest lucru făcea obiectul protestelor din stradă, ci modificările în domeniul legislaţiei penale şi administrative. Un lucru este cert: legumicultorii care au aplicat la DADR şi au dovedit că au vândut două tone de roşii au primit în cont cei 3000 de euro. MADR-ul a fost foarte generos nu numai în ceea ce priveşte suma acordată, dar şi în relaxarea termenului până la care fermierii erau obligaţi să livreze tomatele. Stabilit iniţial la 30 mai, ulterior termenul a fost împins la 15 iunie.

Roşii româneşti vs. tomate de import

Tarabele pieţelor agroalimentare şi standurile marilor magazine au avut, într-adevăr, roşii româneşti, dar nu ştim deocamdată dacă s-au redus în acelaşi timp importurile de tomate, acesta fiind unul dintre argumentele lansării programului. În orice caz, deficitul comercial în prima parte a anului s-a adâncit, fiind importate tot mai multe produse agro-alimentare. Consider că programul ”Tomate româneşti”, deşi, legal, a avut acoperire naţională, a fost benefic pentru legumicultorii din marile bazine legumicole situate cu precădere în sudul şi estul ţării şi mai puţin în Transilvania, iar aceste bazine legumicole se suprapun exact peste bazinele electorale ale PSD: Olt, Teleorman, Giurgiu, Galaţi. După cum am scris la vremea respectivă, bazându-mă şi pe declaraţiile unor fermieri activi în zona legumicolă, şefi de asociaţii profesionale, programul ar fi trebuit orientat către investiţii în infrastructură: spaţii acoperite, surse de căldură şi iluminat, instalaţii de irigare etc. 

rosii.romanesti_b

Un ajutor aşteptat

Programul pentru sprijinirea sectorului de creştere a suinelor, iniţiat la vremea respectivă de guvernul condus de Sorin Grindeanu, apoi reluat de Senat, aprobat şi trimis spre promulgare, a fost retrimis în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis şi acolo a rămas, după ce Comisia Europeană a recomandat autorităţilor româneşti să găsească alte mijloace pentru a ajuta fermele de porci. Nu s-a mai auzit nimic de acest program care prevedea pentru fermele cu efective mai mari de 600 de porci alocarea unor pachete financiare de 10.000 de euro pentru fiecare grupă de 200 de capete.
În timp ce legea prin care urma să fie instituit programul ”Porcul românesc” se afla la Senat, au apărut în presă dezvăluiri despre ferma de porci administrată în Teleorman de fiul lui Liviu Dragnea, fiind lansate acuzaţii că programul ar camufla, de fapt, un ajutor financiar consistent atât pentru afacerea respectivă, cât şi pentru afaceri similare ale unor politicieni cu interese în sectorul creşterii suinelor.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de  DUMITRU BĂDIŢA

Vizualizat: 414 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?