Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bătălia pe sprijinul pentru lapte

Publicat: 26 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cele 8,3 mil. euro de la Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului lapte „vor merge direct la producători, la cei care demonstrează că au livrat laptele la unități de procesare sau direct către piață”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în 8 octombrie 2015, la o emisiune la Radio România Actualități.

Click pe poza pentru galerie!

Totuși, la data respectivă, după trei runde de negocieri între producătorii și procesatorii de lapte, încă nu se știa clar cum o să se împartă banii. România trebuie să transmită Comisiei Europene criteriile pe baza cărora va aloca banii până pe 30 noiembrie 2015, urmând ca până la finalul lunii februarie 2016 să se facă plățile. „Noi vrem să trimitem criteriile undeva la jumătatea lui octombrie, dacă se aprobă regulamentul (regulamentul CE de alocare a banilor - n.red.), după care se pot face plățile către fermieri pe la sfârșitul anului”, susține Daniel Constantin.

„Ultima propunere care a venit din partea fermierilor este aceea de a acorda direct sprijinul către fermieri. Deci, nu așa cum, la un moment dat, exista o discuție, prin procesatori. (…) Eu voiam să dăm acest sprijin prin procesatori, ca să-i stimulăm pe cei care au și investitori străini să cumpere din țara noastră. În egală măsură, să-i stimulăm pe producători să se ducă la unitățile de procesare sau să vândă direct către piață, nu să vândă pe marginea drumului sau în forme neorganizate care nu aduc acel preț pe care și-l doresc”, a recunsocut ministrul Agriculturii.

Propunerile din partea fermierilor au fost însă mai multe.

 

Bani pentru promovare, cu dedicație?!

Unii reprezentanți ai crescătorilor de bovine ar fi spus, în timpul ședințelor cu ministrul Agriculturii și cu procesatorii din piața laptelui, că nu vor ca acești bani să fie suplimentări la subvențiile agricultorilor, ci ar prinde numai bine unei campanii de promovare a produselor românești. Dar, nu va fi selectată, prin licitație sau concurs, vreo firmă care să facă strategii de marketing. Banii ar fi direcționați către una dintre firmele de publicitate și promovare în care ar avea oareșce amestec unul dintre membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Acesta ar fi motivul în care s-ar împiedica împărțirea milioanelor de euro. 

 

Prea puțini bani ca să fie dați toți fermierilor! 

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, confirmă că ar vrea să direcționeze o parte din sumă pentru promovarea și etichetarea produselor românești. Acesta spune că banii sunt prea puțini ca să fie împărțiți tuturor crescătorilor de vaci. În felul ăsta, sprijinul ar fi de 6-7 euro/cap de vacă. „Un fermier cu 30 de capete ar primi undeva la 200 de euro. Nu facem absolut nimic. Federația Crescătorilor de Bovine s-a gândit ca o sumă de 5 milioane de euro să fie împărțită pentru fermierii care au între 3 și 15 capete de vaci, condiția este ca fermierul respectiv să nu încaseze sprijinul cuplat pe zootehnie, iar diferența (cca. 3 mil. euro - n.red.) să o folosim ca organizații profesionale pentru promovarea produselor din lapte și a laptelui românesc”, a explicat Frânc.

 

Investiții în genetică și tehnologie

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată tip Simmental, condusă de Zoltan Haller, a propus ca banii să fie folosiți pentru investiții în genetică și tehnologie, astfel: 3,5 mil. euro pentru un program de achiziție de bovine de rasă (maxim 3.500 capete), 1 mil. euro pentru achiziția de echipamente de muls, 2 mil. euro pentru programul de achiziție berbecuți (deși sprijinul este alocat pentru sectorul laptelui de vacă - n.red.) și 1,8 mil. euro să constituie o rezervă pentru proiecte viitoare.

Cele 8,3 mil. euro pentru sectorul lapte reprezintă un ajutor alocat de Comisia Europeană la începutul lunii septembrie 2015, dintr-un pachet de 420 mil. euro, sumă împărțită inegal celor 28 de state UE pentru piața laptelui și a cărnii de porc, grav afectate de scăderea prețurilor și de embargoul cu Rusia. România a primit în total 11,1 mil. euro, din care 2,8 mil. euro vor merge către sectorul cărnii de porc.

 

 

VOM EXPORTA OVINE ÎN FRANȚA?

Experți francezi în sectorul creșterii bovinelor vor veni la Indagra 2015 pentru a discuta cu fermierii și oficialii români despre tehnologii de creștere și genetică pentru bovine din rasa Limousine, anunță MADR.

De asemenea, în perioada următoare, în România va avea loc o întâlnire între reprezentanți ai MADR și ANZ cu cei ai Institulului de L’Elevage din Franța, în care vor fi discutată posibilitatea de a exporta tineret ovin din rase de carne în Franța, în viu sau carcasă.

O delegație din care au făcut parte și 50 de crescători de bovine și de ovine a reprezentat România, în perioada 7-9 octombrie 2015, la a 24-a ediție a Târgului Internațional de Zootehnie Sommet de l’Elevage, din Clermont Ferrand, Franța. Delegația română a fost condusă de secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, Gheorghe Neață, director zootehnie MADR și Lelior Iacob, director general ANZ.

Aceștia, împreună cu fermierii români, au avut discuții cu reprezentanți ai crescătorilor de animale și ai institutelor de cercetare zootehnică din Franța. De asemenea, Botănoiu s-a întâlnit și cu ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

Concluziile discuțiilor? În România ar putea fi create ferme-vitrină de bovine și ovine de prezentare a geneticii franceze, astfel încât crescătorii români să se poată informa asupra beneficiilor achiziționării unor astfel de animale cu valoare genetică superioară. De asemenea, ar putea fi stabilit un program de cooperare româno-franceză prin care formarea operatorilor de însămânțări artificiale în România să fie autorizată și aceștia să poata lucra și în Franța.

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!