Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Banii sau greva! Termen limită: 15 august

Publicat: 16 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rezultatul după două zile de greva foamei: ministrul Agriculuturii, Achim Irimescu, le-a promis fermierilor că APIA va plăti subvențiile pentru crescătorii de animale până pe 15 august 2016!

 

Click pe poza pentru galerie!

După două zile în care fermierii Costel Caraș, vicepreședinte Holstein RO, Dumitru Grigorean, președinte Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne, Paul Cristescu, crescător de vaci de carne Angus din Caraș Severin și Adrian Vlad, crescător de vaci din Argeș, cărora li s-au alăturat încă șase fermieri din Tulcea și Giurgiu, au protestat prin greva foamei în fața MADR, după o noapte albă (dar și o pană de curent!) la APIA și discuții cu șeful Agenției de Plăți, Nicolae Horumbă, și cu reprezentanții SIVECO, firma care realizează softul folosit pentru plăți, mimistrul Achim Irimescu le-a promis crescătorilor de animale că vor primi toți banii până pe 15 august.

Reprezentanții SIVECO, dezvoltatorul sistemului informatic de la APIA, au spus că au recuperat foarte mult din întârzierea de 6 luni la plata subvențiilor, iar conducerea APIA a promis, de asemenea, că până pe 15 august 2016 vor fi încheiate toate plățile pentru sectorul zootehnic. Poate vor rămâne 1%-2% din fermieri care nu-și vor primi subvențiile, 2.000-3.000 de agricultori care au avut cereri de plată incomplete sau au fost depistați cu erori în sistem.

„Cu toții am căzut de acord asupra acestui termen, cu toți din administrație, vreau să zic. Am discutat pe cazuri generale și cu domnii care au fost în greva foamei și dânșii au spus clar: suspendă greva foamei până se plătesc la termen, 15 august, repet termenul. Dacă nu, sigur dânșii vor relua protestul. Sper să nu fie cazul, noi ne angajăm serios. (...) Sper să nu se mai repete astfel de lucruri. Plățile pe 2016 sunt în grafic, sunt în pregătire și ne continuăm plățile pe 2015”, a declarat Irimescu.

Întrebat unde s-au blocat plățile către fermieri români, ministrul Agriculturii a precizat că „au fost erori de-ale administrației, decizii luate care au condus la contractarea tardivă cu dezvoltatorul de soft, este vorba de luna august 2015”. „Din cele 28 de state UE, în 27 s-au înregistrat întârzieri datorită complexității sistemului. Întotdeauna apar lucruri neprevăzute. Sunt mulți fermieri care au vârstă înaintată, nu știu să citească în regulament și nici APIA nu putea să asigure instruirea necesară”, a explicat Achim Irimescu.

Acesta a adăugat că vor fi schimbate cablurile de curent electric de la Agenția de Plăți. Întreruperea energiei electrice nici măcar nu se mai poate folosi ca scuză.

 

Ultimatumul fermierilor

„Întrerupem greva foamei până la ultima zi a ultimului termen fixat pentru ultima schemă de plată. Dacă nu fac ce au promis, reluăm greva foamei”, a declarat fermierul Paul Cristescu.

„Dacă APIA și Ministerul Agriculturii nu se vor ține de promisiune, nu ne vom întoarce numai aici, în protest, în fața Ministerului Agriculturii. Ne vom duce și în fața SIVECO, pentru că ei răspund în solidar prin contractul pe care l-au făcut și prin banii pe care i-au luat de la bugetul de stat”, a spus Costel Caraș, la finalul protestului.

Iată termenele de plată asumate pentru finalizarea plăților în sectorul zootehnic, listă pe care au primit-o fermierii care au participat la protest:

• Ajutor național tranzitoriu (ANT 7), vaci de lapte - 60.000 solicitanți, termen de finalizare a plăților 15 august 2016.

• Ajutor național tranzitoriu (ANT 8), vite de carne - 141.118 solicitanți: 15 august 2016.

• Ajutor național tranzitoriu (ANT 9), oaie și capră - 63.779 solicitanți, 2.704 fermieri în control, termen finalizare plăți: 15 august 2016. Pentru cei care sunt în control, plata se va finaliza la 28 august 2016.

• Sprijin cuplat ovine - 33.328 solicitanți, 907 fermieri în control, termen finalizare plăți 15 august 2016. Pentru cei de la control, termenul de finalizare a plăților este 28 august 2016.

• Sprijin cuplat vaca de lapte - 3.859 solicitanți, 176 fermieri în control, termen de finalizare plăți 15 august 2016. Pentru cei care au fost la control, 28 august 2016.

• Sprijin cuplat bivolițe - 1.859 solicitanți, termen de finalizare plăți 15 august 2016.

• Sprijin cuplat taurine de carne - 260 solicitanți. Termenul de începere a plăților este 11 august 2016 și finalizare plăți pe 15 august 2016.

 

Câți bani a plătit APIA pentru sprijinul cuplat zootehnic?

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) susține că a plătit fermierilor români peste 23 milioane de euro în contul sprijinului cuplat zoothenic (SCZ) până pe 7 august 2016.

Mai exact, a fost autorizată la plată și transferată în contul fermierilor suma de 23.112.412, 81 euro (102.101.391,06 lei). Banii au fost împărțiți la 12.952 de fermieri, astfel:

• Sprijin cuplat vaci de lapte: 8,218 mil. euro (36,305 mil. lei) - 597 fermieri plătiți;

• Sprijin cuplat bivolițe: 196.727 euro (869.065 lei) - 313 fermieri plătiți;

• Sprijin cuplat ovine + caprine: 14,697 mil. euro (64,927 mil. lei) - 12.280 fermieri plătiți.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?