Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Banii PNDR pentru ferme vegetale s-au epuizat!

Publicat: 06 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile solicitate până în 21 septembrie 2015 prin PNDR 2014-2020 pentru investiții în ferme vegetale ajunseseră deja la 119% din alocarea pe 2015. Sesiunea de depunere se închide automat când solicitările ating 120% din alocarea anuală, precizează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Ruale (AFIR).

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit datelor transmise de AFIR, până în 21 septembrie, pe sM 4.1 ,,Investiții în exploatații agricole” au fost depuse 324 proiecte, cu valoare totală a fondurilor publice nerambursabile de 119,2 mil. euro, din care: sector vegetal - 283 proiecte, 85,67 mil. euro; zootehnie - 30 proiecte, 26,38 mil. euro; zona montană - 5 proiecte, 5,71 mil. euro; ferme de familie - 6 proiecte, 1,43 mil. euro.

 

Când se oprește depunerea proiectelor?

Alocarea pe 2015 pentru componenta vegetală a sM 4.1 este de 72 mil. euro. AFIR precizează că depunerea continuă a proiectelor pe o componentă din cadrul unei submăsuri se oprește înainte de termenul limită (30 octombrie 2015, pentru acest an) atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate al lunii respective, atinge 120% din alocarea anuală a componentei/submăsurii respective.

Astfel, când solicitările ajung la 120% din fondurile disponibile, sesiunea se oprește automat, fără a exista posibilitatea tehnică de a fi redeschisă pentru cazuri particulare. În acest caz, pe sM 4.1 vor mai putea fi depuse proiecte doar pentru investiții în ferme zootehnice, ferme din zona montană și ferme de familie.

 

Peste 1.700 de proiecte de la tineri fermieri

Până la 21 septembrie 2015 AFIR a mai primit 1.754 de proiecte pe sM 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, cu valoare nerambursabilă de aproape 74,2 mil. euro. 72 de proiecte (2,9 mil. euro) sunt din zona montană. Alocarea sM 6.1 pe 2015 este de 111,21 mil. euro, din care 33,36 mil. euro pentru zona montană.

Pe sM 6.2 ,,Înființarea de activități neagricole în zone rurale’’, AFIR a primit 334 proiecte, cu valoare de 19,9 mil. euro.

În cadrul sM 6.3 „Ferme mici” au fost depuse 58 proiecte, de 850.000 euro, din care 13 proiecte în zona montană (195.000 euro), iar pe sM 6.4 ,,Crearea și dezvoltarea de activități neagricole’’, AFIR a primit 67 proiecte, de 10,26 mil. euro.

Pe submăsurile: 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, 4.2 „Procesarea/marketingul produselor agricole”, 4.2a „Procesarea/marketingul produselor pomicole” și 4.3 „Infrastructură agricolă și silvică” nu a fost depus nici un proiect. Sesiunile rămân deschise până la 30 octombrie 2015.

AFIR subliniază că situația proiectelor le include atât pe cele depuse, cât și pe cele retrase, însă nu precizează câte proiecte au fost retrase și care este valoarea acestora.

Vizualizat: 634 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?