Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bani și pentru utilizatorii de pajiști care nu au animale

Publicat: 01 iunie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a modificat legea pajiștilor, ca să includă la plata subvențiilor și utilizatorii care nu au animale. Ca să primească banii de la APIA, aceștia vor trebui totuși să cosească pajiștea cel puțin o dată pe an și să prezinte la APIA documente de vânzare a fânului către un crescător de animale.

Click pe poza pentru galerie!

Guvernul a aprobat, în 27 mai 2015, prin Ordonanță de Urgență, modificarea Ordonanței 34/2013 privind administrarea și exploatarea pajiștilor, astfel încât să poată primi subvenții pe suprafață și utilizatorii de pajiști, persoane fizice sau asociații, care nu au animale.

Mai exact, definiția utilizatorului de pășuni și fânețe (articolul 2, litera d) din OUG 34/2013) a fost modificată astfel: „Utilizator de pășuni și fânețe: (i) crescător de animale, persoană fizică având animalele înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosință pășuni și fânețe, conform clasificării statistice a activităților economice în Uniunea Europeană pentru producția vegetală și animală, care deține legal dreptul de folosință asupra suprafeței agricole și care valorifică pășunea prin pășunare cu efective de animale sau prin cosire cel puțin o dată pe an, sau (ii) persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, care are la dispoziție suprafața agricolă, care desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosință pășuni și fânețe și care o valorifică prin cosire cel puțin o dată pe an”.

De asemenea, a fost modificat și articolul 7, alineatul (21), litera a) din OUG 3/2015 privind plățile directe (modificată prin Legea 104/2015, M.Of. 331/14 mai 2015). Astfel, pot primi subvenția pe pajiște și formele asociative de proprietate (asociații, obști, composesorate, cooperative, alte comunități și forme asociative), chiar dacă membrii acestora nu au animale, cu condiția să asigure cel puțin un cosit pe an.

Fără aceste modificări, aproximativ 260.000 de fermieri, deținători a unei suprafețe de 1,35 mil. ha de pășuni și fânețe ar fi rămas fără subvenții în acest an, motivează MADR.

 

Condiție: Documente de vânzare a fânului cosit de pe pajiști

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spune că modificările trebuiau făcute, pentru că Reglamentul UE 1307/2013 nu permite să fie excluși de la plată proprietarii și utilizatorii de pajiști care nu au animale. Dar, „cei care cosesc pe aceste suprafețe trebuie să aibă contract cu fermieri deținători de animale pentru preluarea producției de fân de pe pajiște, altfel nu sunt eligibili la plată. (...) S-a intrat pe formula care este și pe sprijinul cuplat pentru lucernă. Primești sprijinul cuplat în condițiile în care deții animale sau ai contract cu o fermă care deține animale și îți cumpără lucerna, și trebuie să prezinți factura de vânzare”.

Frânc admite că, odată cu aceste modificări, primăriile vor putea închiria pajiștile comunale și utilizatorilor de pajiști, persoane fizice sau asociații, care nu au animale, dar aceștia vor trebui să aibă obligatoriu contract de vânzare a fânului cosit de pe pajiște. „Sunt și zone, la câmpie, unde nu sunt animale. Până acum au solicitat aceste subvenții primăriile, că nu aveau nici o treabă cu încărcătura. Acum sunt obligatorii documentele de asigurare a încărcăturii. Primăriile vor fi obligate să închirieze prima dată celor care au animale. Dacă nu există deținător de animale în comună, atunci primăria poate să dea subvenția și unuia care cosește, dar acesta nu va primi subvenția decât dacă va avea documentul de valorificare a fânului către un crescător. Noi așa am discutat să fie modificată legea și cu ministrul Agriculturii și cu Turtoi (George Turtoi, secretar de stat în MADR - n.red.). Dacă nu apare așa, o să fie altă problemă”, a mai spus președintele FCBR.

„Ca să-i îndepărtăm pe cei care vor să beneficieze pe nedrept de subvențiile de la APIA, s-au stabilit niște reguli clare. Adică, deținătorii de pășuni, fânețe trebuie să demonstreze cu fișa fiscală că au vândut fân și să completeze declarațiile de impunere 200 și 220. Declarația de impunere 220 evidențiază activitățile agricole. Producerea fânului nu este o utopie și nu toți deținătorii de pășune sau cei cărora primăriile le-au concesionat pășunile sunt niște oportuniști. Prin modificarea actului normativ se reașează lucrurile pe făgașul firesc. Avem deținători de pășuni care produc fân și-l vând. Deci, au activitate agricolă”, explică Dorel Stânea, directorul APIA Brașov.

 

Marcel Andrei: „Încurajează bișnița și nemunca”

„Încurajează în continuare bișnița, încurajează nemunca și nu e în favoarea crescătorilor de animale”, afirmă Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, despre modificarea care permite și utilizatorilor de pajiști care nu au animale să ia subvenții.

„(...) Pășunile se distrug, se degradează de la an la an, dar probabil asta se vrea, terminarea sectorului zootehnic din România. (...) Cel care nu are animale cosește, vinde fânul, desfășoară o activitate comercială, nu ar avea rost să primească și subvenții. Cel care are fâneață cosește și vinde fânul boilor care muncesc și cresc animale”, adaugă Marcel Andrei. „Vin și dau în noi, în producători, ca și cu Legea 145 (legea piețelor - n.red.), n-o să dea în intermediari, că de-acolo vin banii, anul viitor o să fie an electoral, au nevoie de bani, să strângă pentru campanii”, conchide, aproape fără speranță, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine.

 

Amenajamentele pastorale vor fi obligatorii din 2016

Tot în 27 mai, Camera Deputaților (cameră decizională) a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea OUG 63/2014, care modifică mai multe acte normative din domeniul agriculturii, printre care și OUG 34/2013 (legea pajiștilor).

Unul dintre amendamentele introduse de deputații din Comisia de Agricultură în forma finală a actului normativ prevede că aplicarea amenajamentelor pastorale pentru pajiști este obligatorie din 2016. Mai exact, „în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști - fermieri activi, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului au obligația, pentru anul 2015, să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu anul 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

În raportul la proiectul de lege care modifică OUG 34/2013, deputații din Comisia de Agricultură au mai propus ca primăriile să poată închiria/concesiona pajiștile comunale nu doar asociațiilor formate din crescătorii de animale membri ai colectivității locale, ci și asociațiilor ai căror membri au sediul exploatației pe teritoriul localității respective.

 

Primăriile vor plăti amenajamentele și pentru pajiștile private

În 12 mai 2015, Senatul a aprobat un alt proiect de lege privind modificarea OUG 34/2013, inițiat de deputatul UDMR Korodi Atilla și de senatorul UDMR Tanczos Barna. Proiectul prevede că amenajamentele pastorale vor fi realizate cu bani din bugetele locale ale primăriilor atât pentru pajiștile proprietate publică, cât și pentru cele proprietate privată aflate pe raza localității.

 

Legea pajiștilor se amână pentru 2016?

Următoarele două puncte aprobate de senatori amână practic pentru 2016 aplicarea unor prevederi din OUG 34/2013. Mai exact, Consiliile locale vor iniția procedura de închiriere/concesionare a pajiștilor până la data de 1 martie a fiecărui an, începând din 2016. Tot de anul viitor, până la 1 martie a fiecărui an, primarii vor verifica respectarea încărcăturii de animale din contracte și vor stabili suprafețele disponibile pentru închiriat/concesionat. De asemenea, pentru a beneficia de subvenția pe suprafață pentru pajiști, utilizatorii și proprietarii acestora trebuie să efectueze cel puțin o cosire sau să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, tot din 2016.

Proiectul de lege pentru modificarea OUG 34/2013 adoptat de senatori a fost trimis, în 18 mai 2015, pentru raport Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților (Agricultură, Mediu, Juridică, Administrație publică și Amenajarea teritoriului).

 

Asociațiile, obligate să se transforme în cooperative

Asociațiile crescătorilor de animale pot depune cereri pentru subvenția pe pajiști în 2015, cu acordul tuturor membrilor, dar vor fi obligate să se transforme, de anul viitor, în cooperative sau grupuri de lucru, conform modificărilor aduse la OUG 3/2015 privind plățile directe pe 2015-2020 (Legea 104/2015).

 

O parte din primării au reziliat contractele cu asociațiile

Până să intre în vigoare modificările, o parte dintre primării au reziliat contractele de concesiune a pășunilor cu asociațiile, iar fermierii s-au văzut nevoiți să încheie contracte pentru pășuni direct cu primăriile.

Severica Covaciu este fermier în Ulmeni, jud. Maramureș și președinta Camerei Agricole Maramureș. Are o fermă de 350 de oi și exploatează 15 ha. „Am fost puși în situația de a ieși din formațiunile asociative în care am fost înscriși și să cerem noi subvenția pentru pășune. Când s-a modificat Ordinul ministrului (Ordinul 619/2015 a fost înlocuit cu Ordinul 737/2015 - n.red.) și Ordonanța (OUG 3/2015 privind plățile directe - n.red.), demersurile erau deja făcute, contractele - reziliate și deja era tardiv. (...) Primăria încheie acum contracte cu fiecare fermier, împarte suprafețele în funcție de numărul de animale pe care-l are fiecare și uite-așa e un întreg balamuc. (...) Ce nu înțeleg este: cum susține Ministerul Agriculturii crearea formelor asociative dacă, pe de altă parte, le ia toate competențele?!”.

Vizualizat: 1846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?