Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bani pentru berbeci și juninci de rasă

Publicat: 29 octombrie 2014 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine/bovine, precum și asociațiile de crescători vor primi bani pentru achiziția de berbeci de reproducție și juninci de rasă din rase de lapte și de carne, a decis Guvernul, printr-o Hotărâre adoptată în 7 octombrie 2014. Crescătorii de ovine pot primi max. 2.500 lei/cap berbec, pentru max. 23 de berbeci (un berbec la 30 capete femele ovine), iar cei de bovine - max. 5.000 lei/cap junincă, pentru maxim 10 capete.

Click pe poza pentru galerie!

Sprijinul va fi acordat sub formă de ajutor de minimis. Sumele totale alocate sunt de 5 mil. lei pentru achiziția de berbeci, respectiv 7,5 mil. lei pentru achiziția de juninci de rasă.

 

Rase pentru care se acordă sprijin

Rasele din lista inițială aprobată de ANARZ pentru care se acordă sprijin sunt:

• taurine pentru lapte - Bălțată cu negru Românească, Tulpină Holstein Friză, Jersey, Tulpină Brown Swiss, Bălțată Românească, Tulpină Simmental; taurine pentru carne - Aberden Angus, Limousin, Charolaise, Galloway și Higland;

• ovine pentru lapte - Rasa de lapte Palas, Lacaune, Friză și Awassi; ovine pentru carne - Rasa de carne Palas, Suffolk, Ile de France, Dorper, Cap Negru German, Texel, Hampshire și Charolais.

 

Condiții de eligibilitate

Pentru a primi sprijinul pentru achiziția de berbeci reproducători, crescătorii de ovine trebuie:

- să dețină min. 150 și max. 1.000 capete femele ovine, identificate și înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a HG și efectivul de femele să fie cuprins în Controlul Oficial al Producției (COP) și înscris în Registrul Genealogic al rasei (RG);

- să mențină în exploatație berbecii achiziționați minimum 3 ani și să înscrie în RG produșii femele obținuți din monta naturală;

- să dețină registrul individual al exploatației.

Ionică Nechifor, secretar general Romovis: „Rasa Karakul este specializată pentru producția de lapte și de pielicele, ori un înalt funcționar din Ministerul Agriculturii știa că este specializată doar pentru pielicele și în prima fază a fost scoasă de pe listă. La solicitarea Romovis, au fost introduse și rasele locale Karakul de Botoșani, Țurcana și Țigaia. (...) Trebuia să fie condiția ca în cazul  în care fermierul beneficiază de ajutor, să aibă obligația să înscrie animalele în COP. (...) Cei de la Ministerul Agriculturii au comunicat la Comisia Europeană ca sprijinul cuplat din 2015 să fie acordat pentru minim 150 de femele. Noi am cerut să nu fie condiționat minimul. ~n zona Bistrița, sunt mulți fermieri care sunt în COP și care au Țurcană, câte 60-70 de femele. ~n zona Botoșani sunt foarte puțini care au 150 de capete de Karakul. Rațca, Țigaia cu cap negru de Teleorman, la fel, sunt efective care rar ating 150 de capete, ori performanța controlată se face în efective mici.”

Crescătorii de bovine care vor să primească sprijin pentru achiziția de juninci trebuie:

- să dețină min. 3 și max. 10 vaci, identificate și înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a HG sau să fie membri ai unei asociații, dacă au mai puțin de 3 vaci;

- să mențină în exploatație junincile min. 3 ani și să înscrie produșii în RG;

- să dețină registrul individual al exploatației actualizat.

Achiziționarea de juninci se realizează pentru atingerea unei dimensiuni minime de 10 capete bovine femele/beneficar.

Claudiu Frânc, președinte FCBR: „Crescătorii de bovine au obligația să se înscrie în COP ulterior achiziției. Deocamdată sunt obligați să înscrie animalele în COP și în Registrul Genealogic doar cei cu peste 20 de capete. Oricum, din 2015 vor fi obligați să înscrie animalele în COP și cei care au până la 10 capete, pentru că altfel pierd plata cuplată.”

 

Cereri, doar până în 3 noiembrie

Cererile pentru sprijin se depun până în 3 noiembrie 2014, la sediile Direcțiilor agricole județene, prevede proiectul de HG. Până în 14 octombrie actul normativ nu era în vigoare. Odată cu cererea de plată, solicitanții sprijinului trebuie să depună, pe lângă alte documente, copia facturii de achiziție a berbecilor/junincilor și copie de pe certificatul de origine a animalelor achiziționate, vizat de OARZ, precum și o adeverință care să ateste calitatea de membru a unei asociații de crescători de animale.

Ionică Nechifor, Romovis: „Nu văd o hotărâre de Guvern funcțională pentru două săptămâni. Sper că acest termen se va prelungi. Facturile care atestă achiziția de reproducători trebuie să fie de la data la car apare Hotărârea în Monitorul Oficial, ori două săptămâni e puțin să ajungem în Germania sau alte țări de unde luăm reproducători. (...) Noi am cerut insistent acest sprijin încă din luna mai, însă Hotărârea de Guvern este dată pripit și vor beneficia foarte puțini. N-am fost consultați la timp. Federațiile au fost chemate la consultări în ziua în care Hotărârea era aprobată în Guvern. (...) Eu aș fi mers mai departe, cu o adeverință din partea unei asociații acreditate pentru COP pentru direcția în care se orientează fermierul, lapte sau carne.”

Vizualizat: 650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?