Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bani da, păşune comunală ba!

Publicat: 03 februarie 2010 - 14:00
14 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

“Din acest an, doar crescătorii de animale pot depune cereri pentru acordarea plăţilor pe suprafaţă pentru păşuni", a anunţat Florin Faur, directorul APIA Timiş, la o întâlnire comună a crescătorilor de taurine şi a celor de ovine, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, la Timişoara.

Click pe poza pentru galerie!

Plata unică pe suprafaţă merge la crescători!

Este o veste foarte bună, pe care fermierii o aşteaptă de ceva vreme, mai exact de vreo trei ani de zile, timp în care au avut "concurenţă" serioasă din partea consiliilor locale la depunerea dosarelor pentru plăţile directe.

Noul act normativ, care aşteaptă în aceste zile semnătura ministrului Mihail Dumitru, prevede clar prioritatea crescătorilor de animale - organizaţi în asociaţii profesionale, grupuri de producători, asociaţii familiale sau persoane fizice - la solicitarea subvenţiilor pe suprafaţă. Conducerea Agenţiei de Plăţi din Timiş va organiza o întâlnire cu primarii din judeţ, pentru a le aduce la cunoştinţă noile prevederi.

Sperăm ca astfel nu va mai exista nici un dubiu pentru consilierii locali care, în multe comune, au încasat banii pe suprafaţă şi i-au folosit în cu totul alte scopuri decât le era destinaţia, reglementată la nivel comunitar, respectiv lucrări de întreţinere şi amenajare a păşunilor.

Cum rămâne cu păşunea?

Deşi actul normativ stabileşte că primăriile, respectiv consiliile locale, vor pune păşunile la dispoziţia crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, precum şi formelor asociative ale crescătorilor de animale, legal constituite, a căror activitate este înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor, lucrurile stau cu totul altfel în teren.

Şi asta pentru că legea nu obligă, ci doar recomandă. Sunt foarte multe situaţiile în care consiliile locale refuză să concesioneze păşunile crescătorilor de animale şi dacă totuşi o fac, perioada de concesionare/închiriere este de numai un an de zile. Ce lucrări pot fi făcute pe păşune într-un singur an calendaristic, ţinând cont de starea de degradare în care se află mare parte din fondul nostru pastoral? Prea puţine…

Crescătorii de animale au solicitat în repetate rânduri ca suprafeţele de păşune să ajungă în întreţinerea şi exploatarea asociaţiilor şi a crescătorilor de animale pe o perioadă de minim 10 ani. Deşi, cel puţin la nivel declarativ, Ministerul Agriculturii (ex-ministrul Cioloş, ex-ministrul Sârbu şi ministrul în excerciţiu) e de acord cu propunerile înaintate de reprezentanţii crescătorilor, e nevoie şi de discuţii cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, care să comunice pretenţiile lor în schimbul cedării dreptului de folosinţă a păşunilor, precum şi perioada minimă pentru care se poate închiria păşunea.

O altă situaţie pe care oierii doresc să o clarifice cu Ministerul Agriculturii se referă la modul de concesionare a păşunilor, în special în zonele montane, unde se percep taxe duble sau triple pentru închiriere.

În toate statele Uniunii Europene, situaţia este foarte simplă şi clară: cine exploatează păşunea, trebuie să o şi întreţină, prin urmare acela va fi şi beneficiarul subvenţiei. În România, păşunile au aparţinut întotdeauna domeniului public, însă unele primării le-au trecut în cel privat.

Reprezentanţii crescătorilor de animale spun că deşi nu pot cere ca păşunea să treacă în administrarea asociaţiilor, fiind proprietate publică, au dreptul să solicite verificări şi controale la sânge în cazurile în care consiliile locale trec suprafeţele de păşunat în domeniul privat, schimbându-le astfel destinaţia. În legea zootehniei se precizează că schimbarea destinaţiei suprafeţelor de păşune sau de pădure atrage după sine pedeapsa penală.

Din păcate, ca mai în toate cazurile când se caută dreptatea în lege, legea e interpretabilă şi generează avantaje pentru cel/cei ce-o încalcă.

Aşteptăm forma finală a actului normativ, pentru a vedea în ce măsură reflectă acesta interesele crescătorilor de animale şi situaţia reală a păşunilor comunale.

Vizualizat: 1011 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [14]  
Pagini: [1]  1   
14.
despre pasuni.
|
04. 19, 2013. Friday 12:52
Multi tovarasei invidiosi mai sunt in tara asta.ACESTE FONDURI SUNT DATE FUNCTIE DE EFECTIVE,nu pe relatia cu partidu,primarul si neamul lui.pe astia ar trebui sa va fie ciuda nu pe ciobani,vacari caprari.Cit despre prostie este clar ca aceasta este corelata cu invidia.Conccluzia este simpla daca invidia nu va distrus neuronii.Pentru astfel de indivizi laptele ar trebui sa coste 10 lei si carnea 100 de lei,poate sar face si ei vacari,ciobani caprari sa vada ce usor este.
13.
hotii
|
07. 26, 2012. Thursday 14:48
nu va mai plingeti de geaba nu vedeti ca nimeni nu va asculta doleantele!!!!!!!!!!!!
12.
pasunea si banii
|
03. 08, 2012. Thursday 13:22
Multi sciitori mai sunt in tara asta.Studiati legislatia si apoi scieti "domnilor".Bani se dau conditionat de nr. animalelor si nu a dorintelor .Cine il opreste pe suparatul sa creasca si el 1000, de oi?Va spun eu, faptul ca nu pot fi crescute la crijma, cu aer si sa defece euroi.
11.
nici un interes
|
09. 29, 2011. Thursday 07:29
cum e posibil sa prineasca un nemernic de cioban cu doua clase zeci de mi de euro care nici nu stie sa scrie dar stie sa distruga mai contolatii stimati domni si vedeti ce investitii au facut.dati si voi la cine merita si cine produce ceva
10.
nemernici din primarie
|
09. 29, 2011. Thursday 07:22
la viisoara de mures nimeni nu ia o nici o masura le-a dat primaru pasuni la toti nemernici care au distrus atit de multe pasuni si terenuri adica (ciobanii) bravo primaria viisoara si APIA Tarnaveni meritati impuscati
9.
mafia subventilor
|
09. 29, 2011. Thursday 07:13
cu subventile ati distrus toate pasunile de la viisoara jud mures nimeni nu controleaza situatia? ce sa asteptati de la ciobani inafara sa distruga si sa nimiceasca.
8.
suma pe hectar
|
02. 07, 2011. Monday 20:42
imi spune si mie cat a fost pe anul 2010 suma pe hectarul de pasune (izlazul comunal)? va multumesc mult
7.
suma pe hectar
|
02. 07, 2011. Monday 20:41
imi spune si mie cat a fost pe anul 2010 suma pe hectarul de pasune (izlazul comunal)? va multumesc mult
6.
pasunile comunale la mana primarilor
|
04. 25, 2010. Sunday 10:49
primarii si consilierii nu vor sa arendeze sau sa concesioneze pasunile oamenilor pentru ca subventiile sa intre in buzunarele lor
5.
pasune a fost cindva-acum cresc case pe ea in sacalaz
|
04. 16, 2010. Friday 16:07
Pasunea Sacalazului a disparut dupa bunul plac al celor din primarie.Lor nu le trebuie;lapte,carne,oua.Ei au bani.
4.
Risipa banilor din subventii
|
03. 12, 2010. Friday 10:19
Mare mana cereasca subventiile pentru pasuni,care au fost folosite mai in toate comunele dupa bunul plac al primarilor,mai concret, in buzunarele proprii.
3.
Risipa banilor din subventii
|
03. 12, 2010. Friday 10:19
Mare mana cereasca subventiile pentru pasuni,care au fost folosite mai in toate comunele dupa bunul plac al primarilor,mai concret, in buzunarele proprii.
2.
nu este drept
|
02. 10, 2010. Wednesday 11:39
Ce aberatie eu sunt propietar de pasune in alta zona la 500 km de unde locuiesc bine inteles ca am arendat 10 ha unui oier si de doi ani el nu-mi plateste nici arenda infima pe care i-am ceruto ca oricum el poate sa pasca liber pe terenul meu,el profita din plin chiar si de suventi,eu platesc taxele,el face productie,paste linistit si eu?cu propietarii ce au de gand sa faca ei sunt doar ce?Toti in tara asta ne trateaza ca pe niste prosti,pai fa legi in care sa incluzi si propietarii de pasune sa poata si ei beneficia de ceva! crescatorul de animale i-ti rade in nas pur si simplu si nu ai ce sa-i faci !
1.
propietarii de pasune
|
02. 10, 2010. Wednesday 11:06
pai ce sa zic noi am umblat pana anul trecut prin instante pt pasunea noastra in loc sa incasam noi propietarii bani de la apia ,au incasat primaria pt ca nu ne-a pus in posesie cu terenul,bine inteles ca nu avem animale pt ca nu am avut terenul deabea de anul acesta.Pe noi propietarii nu ne sustine nimeni oare este drept? Desi pe pasunea noastra pasuneaza taoate animelele satului,noi platim doar impozite si atat!!Pt noi se va face ceva?prin lege?
Rezultate: [14]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?